Fodbold nyheder

Franck Ribery – ikke egoistisk juvel… nu i Salernitana

Af Torsten Brix

Franskmanden har haft mange fodboldoplevelser efter et hårdt liv – indtil nu. Han er blevet 38 år, men skal alligevel i fremtiden spille Serie A.

Article image
Ritzau-Scanpix

- Ribery er fransk fodbolds juvel

Sådan har fodboldlegenden Zinedine Zidane beskrevet landsmanden Franck Ribery og de er næppe uenige i Bayern München, hvor han spillede tolv sæsoner og vandt næsten alt… Ribery havde blandt andet stor betydning i sydtyskernes tribel-sæson 2012/13, men siden det følelsesmæssige brud med sydtyskerne i 2019 blev det aldrig helt godt i Fiorentina. Derfor venter oprykkerne fra Salernitana for den 38-årige franskmand, der har levet et hårdt liv.


Privatpersonen Ribery
Ribery har levet et liv – på grænsen og nogle gange over. Tidligere kom det helt bag på fodbold-europa, at Ribery havde levet lidt af et dobbeltliv, da han afslørede, at han – når han fik chancen - kørte halsbrækkende motocross-løb, hvor han ofte kunne gemme sit meget letgenkendelige ansigt under en styrthjelm. Ledelsen i Bayern München rystede på hovedet, ligesom de sikkert gjorde, da Ribery var en del af en stor fransk sex-skandale, men knægten - der er født i Boulogne-sur-Mer – overlevede problemerne, måske fordi han er sammensat af noget specielt.

Så specielt at han blev kåret til UEFA's bedste spiller i Europa 2012/13, hvorved han gik fra gadens ballade til toppen af europæisk fodbold. Noget som Ribery beretter hudløst ærligt om i FourFourTwo.

- Hvis man, som jeg, kommer fra ingenting – altså fra et fattigt kvarter i Boulogne – og slutter med at blive kåret til Europas bedste spiller, så bliver man stolt. Jeg startede med at spille fodbold på hårde underlag med børn, der var ældre end mig, og jeg har taget den hårde vej med flere nedture, så det har været helt utroligt at opleve, siger Ribery og fortæller endvidere om den hårde barndom:

- Som barn oplevede jeg flere hårde ting, men med vilje og hårdt arbejde har jeg formået at vende tingene på hovedet. Jeg har aldrig givet op, og med den attitude kommer man altid langt til sidst. Den attitude har ikke ændret sig for mig, så jeg er stadigvæk den samme Ribery, der som dreng drømte om større fodboldoplevelser end dem, der var i Boulogne…

I Boulogne var Ribery som 2-årig involveret i en trafikulykke, der efterlod mange skader på den lille knægt, og det voldsomme ar, som der stadigvæk præger hele højre siden af hans ansigt, er ”mindet”, efter han fik over 100 sting – alene i ansigtet. Men barndommen og faderen, som var bygningsarbejder, får positive ord med på vejen af Ribery.

- Min far har altid hjulpet mig meget. Han har altid stået lige ved siden af mig, selvom jeg har tilbragt meget af min barndom på gaden. Min far er en stor personlighed, som har meget selvtillid, men som også har arbejdet hårdt hele sit liv. Selv når det var svært, formåede han, at vi aldrig manglede noget. Der var altid nok at spise, og han lærte mig, at børn er det allervigtigste i verden, hvilket har givet mig meget. Så jeg er meget glad for, at det hele endte godt, for os alle…


Muslimen i sexskandale
Ribery er gift med den Wahiba, der er fransk statsborger, men hun stammer fra Algeriet. Sammen har de to børn, og Ribery er faktisk også konverteret til islam, hvilket har gjort, at han har fået navnet – Bilal Yusuf Mohammed. Trods disse familiebånd kom det frem i 2010, at Ribery under en fransk landsholdssamling havde været på bordel med angrebskollegaen Sidney Govou.

Muslimen Ribery led ikke voldsom skade af de belastende nyheder, men det blev værre, da det kom fra, at de prostituerede piger havde været mindreårige. Store sponsoraftaler fortsatte dog med at glide ind på Riberys konto, og især Nike var den glade betaler. Det amerikanske sportstøjfirma lavede endda et tv-show, som de kaldte for ”The Franck Ribery Show”.


Bayern München blev holde – og højde-punktet
På klubplan levede Ribery også en meget omrejst tilværelse – indtil Bayern München købte ham i 2007. Forinden var han ikke faldet til hos Galatasaray og faktisk heller ikke som ungdomsspiller i Lille, der sikkert er blå og gule af ærgrelse over, at Ribery ikke endte i klubben som senior-spiller. Ribery fandt lykken i Sydtyskland, og hans bedste spil har også været for Bayern München, hvilket er blevet forklaret med, at franskmanden måske er lidt af en tryghedsnarkoman.

- Jeg er meget følsom, det må jeg indrømme. Mit største ønske er altid at vinde, men udover det så har jeg et stort hjerte. Jeg ønsker at give, og jeg vil altid gerne, at andre skal profitere af mit held. Jeg tænker meget på dem, som måske er udløbet for held, og som ikke har venner eller familie. Jeg elsker at hjælpe andre, sådan er jeg også på banen. Jeg har det bedre ved at spille andre fri i stedet for at score selv. Når jeg ser en holdkammerat juble efter en scoring, gør det mig ubeskrivelig glad. Måske skulle jeg være mere egoistisk på banen, men sådan er jeg bare ikke som person…

Mere om Franck Ribéry

Mere om Salernitana

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Atalanta - Villarreal