Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Michael Thykier

Christian Nørgaard - Lyngbytalent i HSV

Unge danske talenter hentes i stadig større antal til store udenlandske klubber. Indkast.dk bringer her et interview med en af dem, 18-årige Christian Nørgaard, der fortæller om det store spring fra Lyngby Boldklub til Bundesligaklubben Hamburg SV.
Sidste sommer nød et par håndfulde af de danske talenter godt af det helt store udstillingsvindue, da U17-landsholdet deltog i VM i Mexico. Et af disse talenter er den nu 18-årige Lyngby-dreng Christian Nørgaard. Han var en af de bærende kræfter på det U17-landshold, som af mange blev betegnet som det mest talentfulde i adskillige år. I januar i år tog Christian Nørgaard beslutningen om at tage til udlandet, ligesom Eriksen, Bendtner og Kjær gjorde det for år tilbage. Han skrev under på en 4 ½-årig kontrakt med den tyske storklub Hamburg SV. Inden skiftet havde det unge talent allerede besluttet sig for, at han ville til udlandet:

- Jeg havde bestemt mig for, at jeg gerne ville have ungdomsuddannelsen fra en udenlandsk klub. Jeg ville gerne lære kulturen at kende, sproget og spillefilosofien, siger Christian Nørgaard til Indkast.dk.

Nørgaard er klar over, at springet fra at bo hjemme i Espergærde og spille i Lyngby Boldklub, kontra fodboldtilværelsen i udlandet, kunne blive hårdt. Derfor var det ikke helt tilfældigt, at han valgte Hamburg SV:

- Der var mange ting der spillede ind. Hamburg er den største klub tæt på Skandinavien. Det ligger så praktisk, som det kan i forhold til venner og familie. Og så var Hamburg bare den klub der kom med det mest konkrete tilbud, og den bedste langsigtede plan for mig.

De erfaringer Christian Nørgaard har gjort sig som følge af hans tid med U17-landsholdet, mener han, har været helt afgørende for ham.

- Det har givet mig helt ekstremt meget at være på ungdomslandsholdet. Det var ligesom et eventyr, og jeg vil altid savne det. Jeg har kunne bruge det (erfaringen fra U17-VM, red.) til at ramme det rigtige spændingsniveau før de vigtige kampe, siger Christian Nørgaard.

Ikke alle har godt af et udlandsophold
Flere af Christians holdkammerater fra u-landsholdet har også fundet vej til udlandet indenfor det sidste halvandet år - det drejer sig bl.a. om Victor Fisher der er kommet til Ajax og Kenneth Zohore der er skiftet til i Fiorentina.
Indkast.dk har taget en snak med Thomas Frank, træner for Christian Nørgaard på det daværende U17-landshold, og han mener ikke, at udlandseventyret altid er gavnligt for de unge talenter.

- Jeg har set spillere, hvor jeg tænkte, at det ville aldrig gå. Det kommer meget an på hvordan de er rent personligt. De skal være modne og selvstændige, allerede når de tager af sted,” siger Thomas Frank, og tilføjer at talenterne skal være afklarede med, at det er en hård verden med anderledes krav, der venter dem i storklubberne.

Christian Nørgaard er klar over, hvad der kræves rent personligt af unge spillere, der som ham tager til udlandet:

- Mentaliteten skal være i orden. Talentet behøver man ikke stille så stort spørgsmålstegn ved, hvis man bliver solgt til en klub som Hamburg. Det er vigtigt at være stærk i hovedet, både når det går godt, og når det går dårligt.

Ifølge træner Thomas Frank er hverdagen i storklubberne markant anderledes, end det drengene er vant til fra klubberne i Danmark. Det gælder både intern konkurrence og træningsmiljøet i klubberne:

- Konkurrencen er endnu større end herhjemme, og de skal kunne håndtere mindre fetering. Det er selvfølgelig forskelligt fra sted til sted, men mange steder taler trænerne ikke ret meget med spillerne. Der er meget mindre dialog. Nogle steder er det sådan, at spiller du ikke – så er det bare fordi du ikke er god nok.

- Mit mål er først og fremmest at komme så tæt på Bundesligaholdet som muligt, siger Christian Nørgaard når han bliver spurgt til sine fremtidsudsigter.

Christian Nørgaard spillede inden sommerferien for klubbens U23-trup, men er nu blevet en fast del af Bundesligatruppen. Senest fik han lov at prøve sig af på Bundesliganiveau i Hamburgs træningskamp mod selveste FC Barcelona.

- Det var fuldstændig vanvittigt, siger Nørgaard, der fik knap tyve minutter på banen mod Barça.

Det handler om udvikling
Vejen mod etablering på førsteholdet i storklubberne er hård, og træner Thomas Frank mener, at fokus bør ligge et andet sted:

- De skal opfatte det sådan, at mål nummer ét er at udvikle sig rent fodboldmæssigt, og så må det komme i anden række at få gennembruddet på førsteholdet”, siger han og fortsætter: Jeg tror ikke, at de alle sammen er lige realistiske omkring deres chancer i de store klubber. De ved ikke, hvor hård konkurrencen er, før de har prøvet det. Men det er jo en stor drøm for dem alle sammen, og de fleste tænker nok, at de vil bryde historikken og bryde de tal, der taler imod deres gennembrud. Men man skal også tro på det, ellers bliver det aldrig til noget.

Thomas Frank mener altså ikke, at udlandsopholdet nødvendigvis har været en fiasko, fordi spilleren ikke når at etablere sig på førsteholdet. Udover den fodboldmæssige udvikling, minder Thomas Frank om, at opholdet i udlandet i sig selv kan være en stor oplevelse for de unge talenter:

- Hvis en spiller tager tre år til udlandet og kommer hjem igen, så kunne han måske godt have udviklet sig ligeså meget herhjemme, men så har han fået oplevelsen oveni.

- Som professionel fodboldspiller har man meget fritid, siger Christian Nørgaard. Jeg har stoppet min HHX-uddannelse fuldstændig, så det er kun tyskundervisning jeg har hernede. Jeg bruger fritiden på tysk-lektier, kørekort, sidde på computeren eller tage ind til byen med nogle af de andre drenge.

Netop pga. den megen fritid, og det ekstreme fokus, som ligger på den fodboldmæssige udvikling, kan livet som fodboldspiller til tider være frustrerende, siger Nørgaard. Specielt i skadesperioder, hvor missionen om avancement i klubben er på standby.

- Jeg synes, at jeg har håndteret min nye tilværelse godt, men hvis der er noget, som har været svært, er det skadesperioder.

I en U23-kamp mod Hannover pådrog Christian sig en ankelskade, der holdte ham ude i lidt over en måned.

- Det er hårdt at sidde hernede uden familie og venner, når man ikke kan deltage i hverken træning eller kamp. Det er jo derfor man er her og intet andet” slutter Christian Nørgaard.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER