Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Christian Eriksen - et fodboldeventyr

Indkast.dk bringer her et kapitel fra bogen om Christian Eriksen... det hedder "Hele Danmark er med dig".
En kæmpe trøje med nummer 10 på ryggen og navnet Eriksen fylder græstæppet i Parken. Klokken er et par minutter i seks om aftenen den 17. juni, hvor Danmark skal møde Belgien i holdets anden puljekamp i Euro 2020. Op til kampen sætter anfører Simon Kjær ord på sine egne og holdkammeraternes følelser:

”Det har været nogle meget specielle dage, hvor fodbolden ikke har været det vigtigste. Det var et chok, som altid vil være en del af mig og de andre. Det eneste, der betyder noget, er, at Christian får det godt. Vi går på banen for ham, og vi vil altid bære ham i vores hjerter.”

De mange tusinde tilskuere på stadion bærer ham også i deres hjerter. På tilskuerpladserne kan man se mange trøjer med nummer 10 og skilte med en besked til den danske midtbanespiller:

Eriksen stay strong. Get well soon Chris Eriksen, Kisses from Belgium, står der på en af tilskuernes trøjer. Belgium love you Christian, står der et andet sted. Hele Danmark er med dig, står der på et langt banner, som går fra den ene til den anden ende på endetribunen og ender med et stort rødt hjerte.

I kampens 10. minut, hvor Danmark fører 1-0 på et mål af Yussuf Poulsen efter to minutter, viser fodbolden sit store hjerte. Spillet bliver afbrudt for at hylde den danske 10’er. Tilskuerne klapper sammen med spillerne fra begge hold og dommerteamet. Det er et enormt stående bifald.

Samme morgen, seks dage efter at Eriksen blev indlagt på hospitalet og efter usikkerheden om hans fremtid, udsender DBU på Twitter dette kommuniké:

Efter at Christian har gennemgået diverse hjerteundersøgelser, er det blevet besluttet, at han skal have indopereret en hjertestarter, en såkaldt ICD-enhed. Dette giver man efter hjertestop udløst af hjerterytmeforstyrrelse. Christian er helt afklaret med beslutningen, og planen er forelagt kollegaer nationalt og internationalt, som alle entydigt anbefaler det samme.

Vi opfordrer alle til at give Christian og familien ro i den kommende tid.

Men hvad er en ICD? Det er en hjertestarter, der indopereres, og som minder om en pacemaker. Den kan opdage en unormal hjerterytme og er programmeret til at rette den automatisk med små elektriske stød. Det er et lille apparat, som sidder lige under huden og er forbundet til hjertet med nogle små, tynde ledninger.

Indsættelsen af hjertestarteren skulle kunne holde hjerterytmen under kontrol og forhindre et pludseligt hjertestop som det, der ramte Eriksen i det 42. minut af kampen mod Finland. Apparatet skal i første omgang sidde der i to-tre uger, og så vil lægerne vurdere, om problemet er løst, eller om ICD’en skal være en permanent ordning. Det lader til at være den ideelle løsning, for at Christian kan begynde at leve normalt igen. På Rigshospitalet forsikrer hjertelægerne Eriksen om, at en indopereret ICD ikke sætter nogen begrænsninger, og at han, om alt går vel, kan genoptage sin sportskarriere. Han skal bare hvile sig i nogle måneder og tage tingene stille og roligt.

I sit store interview til DR i januar 2022 fortæller han om den første tid med det indopererede apparat:

”Det var meget specielt. Bare det at løbe rundt i stuen med Alfred: Kan jeg? Kan jeg ikke? Det var mange små ting, der skulle bearbejdes. Der er ikke noget i mig, der siger, at jeg ikke skal spille fodbold. Som Sabrina siger: ’Hvis vi gør det, så gør vi det rigtigt.’ Det har været en ekstra støtte, at familien støtter mig. Selvfølgelig har vi et traume sammen fra, hvad der skete den 12. juni, men efterfølgende har vi heldigvis fået det bygget op.”

”Jeg er overhovedet ikke bange for, at jeg skal falde om igen. Ikke det fjerneste. I starten var jeg lidt påpasselig med, hvor meget kan mit hjerte holde til, men jeg er blevet testet så meget, som jeg overhovedet kunne. Sandsynligheden for at det skulle ske igen er meget lille, men hvis det skulle ske, så har jeg den her, der hjælper mig. Det har været meget betryggende fra start.

I dagene efter den 12. juni 2021 ved Christian ikke meget om en ICD, han har kun hørt den løst omtalt. Han sætter sig ind i sagerne, mens han er på hospitalet, og sender en besked til Daley Blind for at høre, hvordan han har det med et lignende apparat i kroppen. Eriksen har været holdkammerat med den 30-årige hollandske landsholdsforsvarer i Ajax, og han er sammen med belgieren Anthony Van Loo et levende eksempel på, at man godt kan fortsætte en professionel fodboldkarriere med en ICD.

Daley Blind er søn af Danny, tidligere forsvarsspiller i Ajax og hollandsk landstræner. Daley Blind blev i december 2019 dårlig under en Champions League-kamp mellem Ajax og Valencia. Man fandt ud af, at han havde betændelse i hjertemusklen. To måneder senere kunne han begynde at spille igen, takket være en ICD. Det gik godt, bortset fra at hans ICD gik i stå under en venskabskamp mod Hertha Berlin i sommeren 2020, så han besvimede og måtte forlade banen.

Det, der skete med Eriksen under EM 2020, var hårdt at se på for Daley Blind, fordi han ud over at blive bekymret for sin ven og tidligere holdkammerat genoplevede sit eget sygdomsforløb og operationen, hvor han fik indsat en ICD. ”For at spille,” forklarede han efter Hollands kamp mod Ukraine ved slutrunden, ”var jeg nødt til at lave en mental blokering. Jeg vidste godt, hvad det handlede om, og det var meget hårdt for mig, min familie, mine forældre og min kone: disse billeder af Christian ramte mig, fik mig til at indse en masse ting, så det var meget svært for mig at gå på banen.” Daley Blind ved af egen erfaring, at hans gamle holdkammerat skal gennem en svær periode, han kender det pres, han vil komme under, og han ønsker at sende en klar besked til medierne: ”Lad være med at spekulere over Chris’ karriere, om han vil fortsætte eller stoppe, og hans liv i det hele taget. Lad ham være i fred, og giv ham tid til at blive rask.”

Fredag den 18. juni, klokken 18.07, skriver DBU:

Christian har været igennem en vellykket operation. Christian er blevet udskrevet fra Rigshospitalet og har i dag været på besøg hos Herrelandsholdet i Helsingør. Nu vil han rejse hjem og være sammen med familien.

I DBU’s opslag er der også en hilsen fra Christian: ”Tak for de utroligt mange hilsner – det har været fantastisk at mærke. Operationen er gået godt, og jeg har det efter omstændighederne fint. Det har været fedt at se gutterne efter den flotte kamp i aftes. Jeg hepper på dem til kampen mod Rusland.”

Inden afrejsen hjem til Odense kører Eriksen med Sabrina, de to børn og sin mor, Dorthe, op til træningslejren i Helsingør for at sige farvel til holdkammeraterne:

”Det var dejligt at se ham med egne øjne. At han står foran en og har det godt og kan gå rundt. Og selvfølgelig også at se hans familie. Det gav os en god ro i maven, at han kom og besøgte os. Jeg var da også ovre for lige at røre. Jeg havde brug for at give ham et kram og vide, at han var okay,” siger Andreas Skov Olsen.

”Det var en rigtig god oplevelse, vi alle sammen havde. Vi så ham og hans familie, og vi fik alle sammen givet ham en krammer,” forklarer Christian Nørgaard.

”Vi så ham smile og joke. Det var, hvad alle havde brug for. Det gav noget energi og gav alle et smil på læben frem mod den vigtige kamp mod Rusland på mandag.”

Klokken 12.01 den 19. juni udsender Inter en længere besked på de sociale medier om deres danske spiller.

”Livet har ikke været normalt siden i lørdags, siden de minutter, der virkede så lange og meningsløse, siden dengang vi alle sammen ønskede, at det bare var en ond drøm. Heldigvis varer selv de værste mareridt ikke evigt (…) Vores tanker har hele tiden været hos Christian, og vi har i stilhed respekteret dette følsomme og personlige øjeblik i hans liv. Held og lykke, Chris, Inter og alle tilhængerne er med dig!”

Efter nederlagene til Finland (0-1) og Belgien (1-2) vinder Danmark mandag den 21. juni med 4-1 over Rusland. Alle i Parken synger med på ”Vi er røde, vi er hvide,” omkvædet fra Re-Sepp-ten, som var landsholdets slagsang under VM i Mexico i 1986.

Efter en aften med store følelser kan de danske tilhængere endelig feste: Det danske landshold går videre til ottendedelsfinalerne som nummer to i Gruppe B takket være Belgiens sejr over Finland. Danmark slutter med tre point ligesom Rusland og Finland, men med en bedre målforskel (+1). Og holdet, som har lovet at spille for Christian, når langt i turneringen.

I ottendedelsfinalen i Amsterdam smadrer danskerne Wales med 4-0, og i kvartfinalen i Baku vinder de med 2-1 over Tjekkiet. Men sejrsrækken bliver stoppet i semifinalen mod England på Wembley. Det står 1-1 efter 90 minutter.
I den forlængede spilletid kan Kasper Schmeichel ikke holde et straffespark fra Tottenhams Harry Kane, som selv sender returen i nettet, og dermed er englænderne i finalen mod Italien.

Ikke desto mindre har danskerne været på en fantastisk rejse, og Christian Eriksen kan, selv om han ikke kan være med, se kampene hjemme fra stuen. Og det er godt.



MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER