Fodbold nyheder

Demba Ba - standhaftig målsluger

Af Rune Gjerulff Petersen

Senegalesiske Demba Ba ser endelig ud til at have fundet sit hjem i det nordengelske efter en problematisk fortid og en sen opblomstring.
Article image
Ritzau-Scanpix
I midtugen sendte Demba Ba - med sit Premier League-mål nummer 15 i denne sæson - Newcastle på 1-0 med en afslutning i verdensklasse, da mestrene fra Manchester United fik tørt på og tabte 0-3 på Sports Direct Arena. Senegaleseren med de franske rødder har siden - i sjov - udtalt, at hemmeligheden bag de mange mål er indtagelse af jordbær-sirup i store mængder, men med et tilbageblik på angriberens karriere viser det sig, at standhaftighed indtager en mindst ligeså central rolle.


Demba Ba voksede op i Frankrig, hvor han som dreng slog sine folder i mindre amatørklubber. I 2004 besluttede 19-årige Ba at satse fuldt og fast på fodbolden, og han forsøgte derfor at tilspille sig en professionel kontrakt hos både Lyon og Auxerre, men det lykkedes ikke. Den unge angriber var dog fast besluttet på fremtiden som fodboldspiller og valgte derfor at drage til England for at prøve lykken hos Barnsley og Watford, hvor han endelig fik en kontrakt hos sidstnævnte.

Et managerskifte i Watford betød imidlertid, at Ba røg ud i kulden, og den dengang 20-årige angriber valgte derfor at drage tilbage til Frankrig og tredjedivisions-klubben, Rouen. Her viste senegaleseren at han kunne score mål, og med 22 kasser i 26 kampe hentede belgiske R.E. Mouscron ham til klubben med store forventninger. Her startede det fint for Ba, men efter at have scoret i de tre første kampe blev han alvorligt skadet, hvilket betød otte måneders skadespause. Ba nægtede imidlertid at give op og vendte frygteligt tilbage med syv mål i ni kampe derefter.

Mouscron var en klub i økonomiske problemer og var derfor nødt til at slippe sin guldfugl. Klubben måtte nemlig modvilligt lade angriberen - der på det tidspunkt havde fået debut for Senegals landshold - skifte til ambitiøse Hoffenheim for 27 millioner kroner. Her blev den målfarlige angriber en central del af klubbens oprykning til Bundesligaen og med 37 mål i 97 kampe var han én af de absolutte profiler for Hoffenheim i perioden 2007 til 2011. Ba ville imidlertid ikke stille sig tilfreds med at spille for Hoffenheim resten af af karrieren, og allerede i 2009 forsøgte han at skifte, da Stuttgart meldte sig på banen. Senegaleseren bestod imidlertid ikke det obligatoriske lægetjek - og det skulle vise sig ikke at blive sidste gang i angriberens karriere.

I januar 2011 var Ba på vej væk igen, men da klubben ikke ville acceptere et skifte til drømmelandet England og West Ham, nægtede Ba at møde op til en træningslejr. Hoffenheims ledelse var bestemt ikke glade for hans opførsel, men endte til sidst med at blive enige med Stoke om en handel. Igen skulle et lægetjek dog vise sig at komme i vejen, da knæproblemer satte en stopper for skiftet, og i stedet rakte West Ham alligevel en hjælpende hånd. London-klubben hentede Ba for et ukendt beløb og tilbød en kontrakt, der indeholdt en klausul, som gav angriberen en bonus for hver kamp, han spillede. En anden klausul i kontrakten sikrede Ba fritstilling i tilfælde af nedrykning, og den skulle vise sig at blive aktuel. Angriberen var et af de få lyspunkter på et ellers tandløst West Ham-hold i løbet af anden halvdel af sæsonen 2010/2011, og da 'The Hammers' rykkede ned, benyttede Ba sig af den føromtalte klausul. I løbet af sommeren 2011 kunne han derfor skrive under på en tre-årig kontrakt med Newcastle, der af den grund slap for at betale West Ham en øre. Helt gratis var Ba dog ikke, da 'The Magpies' angiveligt alt i alt brugte i omegnen af 58 millioner kroner til at betale de spilleragenter, der hjalp med tilførslen af nye profiler i løbet af sommeren.

Demba Ba blev anset som værende lidt af et satset køb på grund af sin fortid og herunder lægetjekket, der gjorde, at han ikke fik gennemført sit skifte til Stoke i sin tid. Newcastle-manager Alan Pardew skulle forsøge at erstatte topangriberen Andy Carroll, der i januar skiftede til Liverpool, og satsede altså her på Ba - og det skulle vise sig at blive fornuftigt. Som alle andre skulle senegaleseren tilpasse sig sin nye klub, og den tilpasning syntes at være gennemført, da han den 24. september 2011 sikrede 'The Toon' en sejr over Blackburn med et hattrick. Men det stoppede ikke der - i løbet af Newcastles bemærkelsesværdige sæsonstart med elleve kampe uden nederlag, lavede Ba bl.a. yderligere et hattrick - sjovt nok mod Stoke - og stadfæstede dermed for alvor sin position som Newcastles topangriber. Resten er historie, som man siger.


Newcastle-manager Alan Pardew udtalte fornylig til engelske medier, at Ba "har det hele som angriber", og det kan man være tilbøjelig til at give ham ret i. Den store angribers fysik er perfekt til Premier League, og hans evne til at holde fast i bolden er exceptionel. På trods af sin store og umiddelbart klodsede statur er Ba akrobatisk, forholdsvis hurtig og har teknikken i orden - og så ved han i den grad, hvor målet står, hvilket bl.a. blev tydeliggjort, da han - kølig og fuld af selvtillid - bragte Newcastle foran mod Manchester United i midtugen.

Der er altså nok at glæde sig over i Newcastle for tiden. Det ærgelige fra klubbens perspektiv er blot, at Ba i den næste måneds tid skal deltage i African Cup of Nations for Senegal. Netop dette bekymrer desuden den tidligere Newcastle-spiller, Rob Lee, der er ansat på talkSPORT som fodboldekspert:

- De mister Ba i en måneds tid, hvilket bliver et massivt tab. Hvor skal målene så komme fra? Det ville jeg være bekymret for, forklarer Lee.

Godt spørgsmål af Rob Lee, for Demba Ba har i denne sæson tegnet sig for over halvdelen af Newcastles mål i Premier League, og det er dermed tid til, at de andre offensive spillere træder til. Hvem ved - dette kan måske gøre plads for et gennembrud til Hatem Ben Arfa, som der er store forhåbninger til? Sirupsglade Demba Ba vender under alle omstændigheder tilbage i februar, og hvis han fortsætter i samme stil, vil de færreste nok argumentere mod at kalde ham sæsonens køb. Én ting er i hvert fald helt sikkert - den standhaftige målsluger giver aldrig op.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik