Torsten Brix

Clarence Seedorf – 35 and still running

Hollænderen med rødder i Surinam er den midtbanespiller i Milan, der er kommet til flest afslutninger i denne sæson. Derudover har han en lav fejlafleveringsprocent, men tiden i Milano er snart ovre, og en flot karriere nærmer sig sin afslutning.
I dag fylder Clarence Seedorf 35 år, men det gør ikke, at den elegante hollandske midtbanespiller er ved at lægge de slidte fodboldstøvler på hylden. Flere klubber vil skrive kontrakt den glatbarberede hollænder, hvilket er meget imponerende, og det er faktisk langt fra første gang, at Seedorf imponerer.

Det hele startede med, at den tidligere hollandske landsholdsspiller blev den yngste førsteholdsspiller i Ajax – nogensinde, da han debuterede i en alder på bare 16 år og 242 dage.

Forinden havde Seedorf faktisk afvist selveste Real Madrid, da hans forældre mente, at han skulle gøre skolen færdig først. Seedorf endte dog i den spanske hovedstadsklub, men først spillede han tre sæsoner på Ajax' førstehold, inden han efter en sæson i Sampdoria endte han i Real Madrid. Men Seedorf huskes nok mest for tiden i AC Milan, som også klart er den klub, hvor han har spillet flest kampe. Klubskiftet til AC Milan kom i 2002 og pudsigt nok fra lokalrivalerne fra Milano – Inter.

De snart ti år, som Seedorf har været i AC Milan, gør, at han er på vej imod 300 førsteholdskampe for den rød/sorte del af Milano, og det er sket trods den belastende dåbsattest. At Seedorf stadigvæk kan begå sig i Serie A, kan forklares med et ord: Milanello.

Det kendte træningsanlæg – samt Milan Lab - har utvivlsomt forlænget Seedorfs karriere, og trods de 35 år er han faktisk meget eftertragtet, hvilket ikke mindst skyldes, at hans kontrakt udløber til sommer.

- Jeg har modtaget mange spændende tilbud, og når jeg samtidig ikke spiller så meget her, skal jeg overveje mine muligheder, har Seedorf tidligere sagt.

Milan-træner Massimiliano Allegri kan i øjeblikket – udover Seedorf - vælge imellem Kevin-Prince Boateng, Mark van Bommel, Massimo Ambrosini, Andrea Pirlo, Mathieu Flamini og Gennaro Gattuso til holdets centrale midtbane, og derfor er den aldrende Seedorf i hård konkurrence. Men Milan ønsker at give hollænderen – der har vundet Champions League med tre forskellige klubber - (Ajax Amsterdam - 1995), (Real Madrid - 1998), (AC Milan - 2003, 2007) – en ærefuld afsked.

Tiden i Milano har nemlig været fyldt med ære, som da Ronaldinho kom til klubben, og det oplagte var jo at smide ”10-tallet” på ryggen af den brasilianske superstjerne. Det valgte Milan-ledelsen dog ikke, og Seedorf kunne beholde sit nummer. Derudover har han - som tidligere nævnt - skiftet imellem rivalerne Inter og AC Milan, og til trods for dette er han stadigvæk respekteret af Inter-fansene. Derudover er Seedorf stadigvæk ven med Inter-ejer Massimo Morratti samt spillerne Ivan Cordoba og Javier Zanetti.

En del af respekten skyldes især unikke mål, som da han tilbage i 1997 scorede et helt unikt langskud for Real Madrid – endda mod rivalerne fra Atlético Madrid. Fra 40 meter sendte han bolden ind bag en fejlplaceret målmand. Selv husker Seedorf – ifølge FourFourTwo - målet på følgende måde:

- Det er naturligvis det bedste mål, jeg nogensinde har lavet. Jeg opdagede, at målmand ville bevæge sig ud i feltet, så jeg måtte jo bare sparke på mål. Målet var også følsomt for mig, da min kone dagen forinden havde født vores andet barn. Jeg skyndte mig tilbage til Spanien om morgenen, og efter en lur scorede jeg det mål i et lokalopgør.

Udover målet mod Atlético Madrid scorede Seedorf faktisk også i sin første landskamp, da han i 1994 scorede mod Luxembourg. Siden da har han spillet 87 landskampe og scoret 11 mål for Holland, inden han stoppede på landsholdet i 2008.

Seedorf blev født på aprils første dag i 1976 i Surinam, og på det hollandske landshold blev han holdkammerater med mange andre spillere, der også var født i Surinam. Spillere som Edgar Davids, Jimmy Floyd Hasselbaink, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Patrick Kluivert, Ryan Babel og Winston Bogarde har alle deres rødder i det afrikanske land. De var blot nogle af de mange store stjerner, som Holland har haft til rådighed på deres landshold i nyere tid.

Resultaterne har dog ikke stået mål med spillerne på det orange landshold, hvilket mange kritikere mener skyldtes, at holdet havde for mange ”konger”. Da Marco van Baster blev landstræner, var hans første aktion at smide Seedorf af holdet, hvilket gjorde, at midtbane-spilleren ikke kom med til VM-2006 – trods godt spil for ”Rossoneri”.

Så Seedorfs personlighed har ikke altid hjulpet ham, men man må ikke tage fejl af hans færdigheder – både på, men også udenfor banen. Han er blevet voldsomt rost for sine evner som kommentator under sommerens VM-slutrunde.

Derudover ejer han flere firmaer blandt andet fodboldklubben AC Monza fra den tredjebedste italienske række, har privatchauffør og har studeret økonomi på Bocconi, der er det mest anerkendte universitet i Italien, så fremtiden er sikret for Seedorf, når den imponerende karriere slutter. Det virker dog ikke til, at det kommer til at ske lige med det samme – selvom han har rundet 35 år.