Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Niklas Gerster

Bemærkelsesværdige hold – FC København 2016/17

Superligastarten nærmer sig! Varm op til den længe ventede opstart i den hjemlige liga med et tilbageblik på en bemærkelsesværdig europæisk sæson fra FC København i 2016/17. En sæson hvor FCK blandt andet krydsede klinger med en række danske profiler fra udlandske topklubber.
Nedtællingen til Superliga-opstarten er for alvor i gang, og der er nu blot 14 dage til, at bolden igen ruller i den hjemlige andedam. Imens vi tæller ned til opstarten og de sidste fem uhyre spændende grundspilskampe, har vi her på Indkast.dk igen kastet blikket tilbage på en af de store sæsoner i Europa for de danske klubhold. Denne gang kigger vi nærmere på FC København-holdet fra 2016/17-sæsonen. En sæson der blandt andet bød på interessante møder imod en række danske udlandsprofiler.

Gensynets glæde
I 2016/17-sæsonen satte FCK en af deres flottere Europa-kampagner sammen. Efter at hovedstadsklubben hev et sikkert mesterskab i hus i foråret 2016, stod den på Champions League-kvalifikationskampe i efteråret. Her indledte de i 2. kvalifikationsrunde imod det nordirske hold Crusaders FC. Dem gjorde FCK kort proces med, og avancerede med en samlet 9-0-sejr. Herefter ventede det rumænske hold Astra Giurgiu, som bed lidt mere fra sig, men FCK besejrede dem relativt sikkert med en samlet 4-1-sejr.

Dermed skulle FCK kun passere et hold mere før Champions League-billetten var booket, og i playoff-runden trak de det cypriotiske mandskab APOEL Nicosia, som mange gange før har været en sten i skoen på danske klubhold. Der var lagt op til en tæt affære, og det fik vi også. Andrija Pavlovic sikrede dog københavnerne en vigtig 1-0-sejr i Parken, inden det hele skulle afgøres i en potentiel gyser på Cypern.

Cyprioterne bragte balance i tingene på hjemmebane 20 minutter før tid ved en mand, som senere skulle gå hen og repræsentere FCK – Pieros Sotiriou. Dermed lugtede det længe af forlænget spilletid imellem de to hold, men blot fire minutter før tid forfalskede Federico Santander, at han ville lave et knaldhårdt indlæg, men i stedet gik den hårde bold direkte imod mål, og snød keeperen.

Dermed stod der 1-1, og Santander smed trøjen i en stor FCK-glædesrus i den sydeuropæiske varme. Paraguayaneren blev således helten, som sørgede for, at der ville blive gensynsglæde med Champions League-bold i Parken. Den prestigefyldte billet var booket for fjerde gang i klubbens historie.

Kasper Schmeichel på udebane i Parken
Modstanderne for FC København i det fornemme gruppespil blev engelske Leicester City, portugisiske FC Porto samt Club Brügge fra Belgien. Stærke europæiske mandskaber som dog ikke var at betegne som de allerbedste hold i turneringen. Det var derfor ikke komplet utænkeligt, at det stærke FCK-hold kunne komme til at spille med om at gå videre til knockoutfasen.

Det danske hold skulle åbne CL-kampagnen på en svær udebane i Portugal. FC Porto var forhåndsfavoritter, og de tog også en tidlig føring i det 13. minut ved Otavio. FCK gav dog ikke op, og kort inde i anden halvleg fik Andreas Cornelius slidt sig til en flot udligning. Et lille kvarter senere lagde udeholdet så ekstra pres på sig selv, da Jan Gregus blev udvist efter at have fået sit andet gule kort. Men med hård fight sled FCK et stærkt point hjem imod det portugisiske storhold.

Den gode start på gruppespillet blev fulgt endnu bedre op i Parken på næste spilledag, hvor danskerne eftertrykkeligt satte Club Brügge til vægs med en vild 4-0-sejr. Publikummet i nationalarenaen fik virkelig alt for pengene i denne målfest, og særligt et vidunderdrøn af et langskudsmål fra deres lokale darling Thomas Delaney satte virkelig gang i klapsalverne. Et mål som tåler mange gensyn, og denne voldsomme præstation fik virkelig FCK til at ligne et bundsolidt og erfarent europæisk mandskab.

Med fire point på kontoen forud for mødet med gruppens sidste modstander Leicester var FCK i den grad ovenpå. Det engelske mandskab havde en formstærk Kasper Schmeichel i kassen, og han skulle forsøge at gøre det onde ved holdet fra hans fødeby. Det blev en tæt affære på King Power Stadium, men en scoring af Riyad Mahrez kort før pausen betød, at københavnerne måtte lide deres første nederlag i gruppen.

Bedre gik det dog for FCK i det omvendte opgør i Parken, hvor der var skydetelt imod Schmeichel i Leicester-målet. Men selvom den erfarne keeper pludselig havde en uvant rolle som én man ikke holdte med i Parken, så var det til at se, at den danske keeper var hjemmevant på Parkens græstæppe. FCK manglede dog skarpheden, og derfor endte opgøret 0-0.

Dernæst var det FC Porto som skulle en tur til Danmark. Portugiserne stod for den største chanceproduktion, men en stærk defensiv indsats sikrede FCK endnu en flot nullert. Med kun et nederlag og et indtil videre rigtig flot gruppespil af FCK, havde de nu stadig chancen for at gå videre til knockoutfasen. Det krævede dog, at de vandt deres sidste kamp imod Club Brügge, samtidigt med at Leicester skulle vinde over FC Porto.

Uheldigvis for FCK var Leicester allerede sikre på at få 1. pladsen i gruppen, hvorfor motivationsforskellen var stor imellem dem og FC Porto. Portugiserne bankede Leicester 5-0, og derfor var FC Københavns ellers flotte 2-0-sejr i Belgien ubrugelig. FCK levede dermed på flot vis til sidste spilledag i Champions League, men klarede akkurat ikke cuttet. De kunne dog trøste sig med en 3. plads og en flot pointtotal på ni, hvilket udløste en billet til Europa Leagues knockoutkampe til foråret. Desuden havde de kun indkasseret to scoringer i de seks kampe.

Den blonde bøddel fra Silkeborg
FC København trådte dermed ind i 1/16-finalerne i Europa League i foråret 2017. Her måtte de dog undvære midtbaneprofilen Thomas Delaney, da den dengang 24-årige FCK-anfører var skiftet til Werder Bremen ved årsskiftet. En markant brik at miste, men FCK kunne dog glæde sig over, at de ikke trak den sværeste modstander på papiret.

Modstanderen var de bulgarske mestre Ludogorets, og dem fik FCK skabt et fornuftigt udgangspunkt imod på udebane, da et tidligt selvmål fra bulgarerne samt et mål fra Youssef Toutouh bragte dem foran 2-0. Ludogorets fik dog reduceret kort før tid, men 1-2-resultatet var meget positivt for FCK.

Det danske mandskab måtte dog alligevel slide gevaldigt for at avancere hjemme i Parken, da bulgarerne dominerede boldbesiddelsen stort, og havde hele 20 skudforsøg. Men med en god fightindsats trillede kampen ud i en nullert, og dermed var FCK iblandt de sidste 16 hold i Europa League.

I 1/8-finalen dukkede et velkendt hold op i form af den hollandske hovedstadsklub Ajax. Et hold som notorisk er kendte for at være en destination for mange danske fodboldtalenter, og det var også tilfældet med dette Ajax-hold. Erfarne Lasse Schöne samt en ung fremadstormende Kasper Dolberg var faste starter for hollænderne, og Dolberg som dengang blot var 19 år skulle få en hovedrolle i dobbeltopgøret.

De to hovedstadsklubber tørnede først sammen i Danmark, hvor hjemmeholdet fra FCK fik en drømmestart. Stadionuret havde end ikke rundet et minut, før Rasmus Falk scorede til 1-0, efter et smukt kombinationsspil i højresiden.

En drømmestart for de undertippede danskere, men det fandt Ajax sig dog ikke i. Efter lidt over en halv times spil var det således Kasper Dolberg, som bragte balance i regnskabet, da han udlignede på et klassisk angribermål i det lille felt.

Selvom Ajax styrede begivenhederne mest, var det dog som om, at FCK godt vidste, at de måtte gå efter sejren, hvis de skulle have en chance på den svære udebane i Amsterdam ugen efter.

De spillede deres chance, og et kvarter inde i anden halvleg bragte store stærke Cornelius så igen FCK foran, da han med sin voldsomme fysik headede bolden i mål på et højt løftet indlæg fra Peter Ankersen. Den flotte føring holdt hjem, og dermed var presset på hollænderne i returen.

Det pres var dog for FCK desværre peanuts for det erfarne europæiske mandskab. De stordominerede i Amsterdam, og allerede i 23. minut scorede Bertrand Traore til 1-0. Lige før pausen blev det så endnu værre for FCK, og unge Dolberg kom igen i fokus. Denne gang fra ellevemeterpletten, da han stensikkert scorede til 2-0 lige før pausen.

Der blev ikke scoret mere i opgøret, og dermed blev Dolberg den kolde bøddel over for sine landsmænd, og FC København fik sat et punktum for deres imponerende europæiske eventyr.

Starting XI:
Robin Olsen

Peter Ankersen
Mathias ”Zanka” Jørgensen
Erik Johansson
Ludwig Augustinsson

Benjamin Verbic
William Kvist
Thomas Delaney
Rasmus Falk

Federico Santander
Andreas Cornelius

Kampen vi husker:
FC København 4-0 Club Brügge (Tirsdag d. 27. september 2016)



Hvad skete der efterfølgende?
FC København var på alle tænkelige måder det stærkeste danske hold i 2016/17-sæsonen, og vandt ”The Double” i denne sæson. Det var desuden andet år i streg, at det lykkedes for FCK at indsamle begge nationale trofæer. Mesterskabet i 2017 blev vundet med suveræne 22 point ned til de nærmeste forfølgere fra Brøndby IF. Det var desuden de selvsamme københavnske rivaler, som FCK besejrede i pokalfinalen.

Men med succes i dansk fodbold opstår der som oftest stor interesse for holdets profiler. Det var også tilfældet med FCK i denne sæson, hvor vigtige profiler i form af Mathias ”Zanka” Jørgensen og Andreas Cornelius drog på udlandseventyr til henholdsvis Huddersfield og Atalanta. Guldet blev i de efterfølgende par sæsoner fordelt til fremadstormende FC Midtjylland og rivalerne fra Brøndby. Siden 2016/17-sæsonen har FCK blot vundet det danske mesterskab to gange, hvilket er under middel på disse kanter.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER