Niklas Gerster

Bemærkelsesværdige hold – FC København 2010/11

I denne omgang af de mest bemærkelsesværdige danske hold gennem tiderne ser vi tilbage på FC Københavns succesfulde Champions League-hold fra 2010/11-sæsonen. Et hold der nok af mange betragtes som det bedste FCK-hold nogensinde.
Indkast.dk skruer tiden tilbage til FC Københavns historiske Champions League-hold fra 2010/11-sæsonen. FCK var generelt stærke i starten af 10’erne, hvor de var den altoverskyggende magtfaktor i dansk fodbold. Klubben havde netop sikret sig DM-guldet for andet år i streg i 2010, og derfor var næste mål for hovedstadsklubben at levere resultater i Europa.

En solid skandinavisk stamme
Ført an af den norske træner Ståle Solbakken formåede FCK i denne sæson at sætte et slagkraftigt hold sammen. En stilsikker 4-4-2-opstilling, effektivt overlaps- og indlægsspil samt enorme fysiske styrker i luftspillet var dele af opskriften på den store succes. Truppen var sammensat af især skandinaviske landholdsspillere men også en række kvalitetsspillere fra andre kontinenter såsom Dame N’Doye, Claudemir og Christian Bolanos.

FCK startede Champions League-eventyret imod den hviderussiske mester BATE Borisov. Niveauet i den hviderussiske liga var ikke prangende, men BATE Borisov var altdominerende i den hjemlige liga. De kunne dog ikke slå FCK, som gik videre med et 3-2-resultat over to kampe. Dernæst ventede playoff-runden til det forjættede land Champions League. Modstanderen var norske Rosenborg BK.

FC København fik skarp modstand i Norge, og tabte knebent 2-1 efter en sen reducering af Jesper Grønkjær. Dermed skulle tingene afgøres på hjemmebane i Parken. Her stod islandske Sölvi Ottesen for det forløsende mål, da han steg til vejrs på et langt indkast fra Claudemir. Med den daværende regel om flest scorede udebanemål gjorde han FCK til sejrherrerne i den skandinaviske duel. Euforien brød løs, og Champions League-billetten var booket for anden gang i klubbens historie.

Lange rejser østpå og besøg af verdens bedste fodboldhold
FCK kunne måbende se den spanske mastodont FC Barcelona dukke op af bowlen til gruppelodtrækningen. En skrækmodstander med stjerner som Andres Iniesta, Xavi og Lionel Messi på holdkortet. De næste to hold som tilsluttede sig puljen, lignede dog mere ligeværdige modstandere. Ikke desto mindre var det stadig store klubber i form af de græske mestre Panathinaikos og russiske Rubin Kazan.

FCK åbnede Champions League-ballet imod Rubin Kazan i Parken. Hjemmeholdet dominerede på kuglen, men havde svært ved at lirke de russiske gæster op. Det lignede længe en deler, men i det 87. minut sendte Martin Vingaard et frispark ind bagerst i feltet, hvor altid farlige Dame N’Doye dukkede op, og pandede den forløsende scoring ind.

En ønskestart for ”Løverne” som i runde to skulle en tur til Grækenland. De 43.000 tilskuere i Athen skabte en larmende kulisse, men danskerne lod sig ikke kue. I det 28. minut fik FCK pludselig foræret en gave, da den græske keeper Alexandros Tzorvas var på skovtur langt uden for feltet. Det udnyttede N’Doye ved koldblodigt at førstegangsafslutte chancen i mål. Det blev endnu bedre for FCK, da Martin Vingaard huggede et frispark ind fra 28 meters afstand. Et solidt spark hvor Tzorvas dog igen ikke så skarp ud. FCK hev dermed en 2-0-sejr hjem på en svær udebane, og havde maksimumpoint, inden mægtige FC Barcelona ventede på Camp Nou runden efter.

FCK leverede en flot defensiv præstation imod de catalanske boldekvilibrister. De kunne dog intet stille op imod Lionel Messis dommedagshug til 1-0 i 19. minut. FCK sled videre, og kom også til fine omstillingsmuligheder imod storholdet. Den argentinske troldmand Messi slukkede dog lyset i de døende minutter, og FCK led et forventet men smalt nederlag.

Historieskrivning i hovedstaden
Det spanske storhold havde gjort rent bord i den første halvdel af gruppespillet, og kom derfor selvsikre til det omvendte opgør i Parken. Messi satte igen gang i løjerne, da han i 31. minut opsnappede en løs bold i feltet, og med det kolde højre sparkede gæsterne i front. Om mageligheden begyndte at indfinde sig hos spanierne, skal være usagt, men knap havde FCK givet bolden op igen, før Jesper Grønkjær vristede sig fri på kanten. Han slog et højt indlæg over i bagerste område af feltet, hvor Claudemir havde listet sig fri. Brasilianeren sendte en bred indersideafslutning afsted, som overlistede Victor Valdes i målet.

1-1 og kæmpe jubel i Parken. Herfra bølgede opgøret med chancer til begge hold. FC Barcelona stod for det meste, men FCK holdt stand, og med hjælp fra en flot kulisse i Parken blev der skabt en magisk aften. Kampen endte 1-1 i en historisk flot indsats imod de spanske giganter, som på dette tidspunkt af mange blev regnet som verdens bedste fodboldhold.

FCK skulle forsøge at ride videre på den flotte resultatbølge i gruppens femte kamp. Her var det Rubin Kazan, der ventede på udebane. Københavnerne kom her ned på jorden igen, og måtte rejse hjem med et knebent men også ufortjent 1-0-nederlag. Dermed ventede der lidt af en finale i det skæbnesvangre opgør om 2. pladsen i Parken. Her kom Panathinaikos på besøg, og FCK kunne med en sejr blive det første danske hold nogensinde, som avancerede til knockout-fasen i Champions League.

Grækerne havde ikke meget at spille for, og ville uanset udfaldet ende sidst i puljen. Motivationsforskellen imellem holdene var til at se, og FCK fik en perfekt åbning på opgøret, da Martin Vingaard flugtede bolden i nettet fra feltkanten i 26. minut. Det blev endnu bedre i 2. halvleg, hvor Jesper Grønkjær blev nedlagt i feltet. Dommeren dømte straffe, og selvsamme Grønkjær svigtede ikke fra 11-meterpletten. Det lugtede efterhånden af 1/8-finale for hovedstadsklubben, og da Panathinaikos’ Cisse headede bolden i eget net til 3-0 i 73. minut, kunne det ikke gå galt. Grækerne pyntede i overtiden, men det ændrede ikke på, at den historiske bedrift var i hus. FCK var iblandt de sidste 16 hold, som trådte ind i knockout-fasen til foråret.

Underdog i ukendt terræn
Der var lagt op til en svær lodtrækning til 1/8-finalen, da kun de ypperste europæiske klubber var tilbage i turneringen. Chelsea blev udfordreren, og FCK måtte som imod FC Barcelona igen indtage rollen som massive underdogs.
FCK indledte den historiske kamp i Parken, hvor det engelske mandskab blev budt godt op til dans. FCK udviste fint spil, og skabte pæne chancer i opgøret.

Premier League-mandskabet viste dog tidlig kynisme, da franske Nicolas Anelka fangede hjemmeholdet i ubalance, og sparkede en hård og flad afslutning forbi Johan Wiland i 17. minut. Samme franskmand viste igen kvaliteten i 2. halvlegs åbning. Frank Lampard lagde en sukkerbold til angriberen, som kvitterede med et tørt hug i det lange hjørne. Dermed led FCK et ubarmhjertigt 0-2-nederlag i egen hule, i en kamp hvor FCK ellers havde mest boldbesiddelse. Gæsterne var blot skarpere foran mål.

Danskerne drog dermed til London med et svært udgangspunkt, men gjorde hvad de kunne for at jagte miraklet på Stamford Bridge. Kampbilledet blev her et væsentligt andet, da Chelsea vandt den samlede skudstatistik 21-7. FCK kæmpede dog heroisk, og var centimeter fra at komme foran, da N’Doye i 1. halvleg høvlede et frispark på stolpen. Chelsea vadede omvendt også i chancer, men brændte på samlebånd. Opgøret endte ud fra spil og chancer utroligt nok 0-0. Dermed blev Chelsea endestationen i FCK’s Champions League-eventyr, men danskerne efterlod et respektindgydende og historisk aftryk i Europas fineste klubturnering.

Starting XI:

Johan Wiland

Zdenek Pospech
Mathias ”Zanka” Jørgensen
Mikael Antonsson
Oscar Wendt

Christian Bolanos
William Kvist
Claudemir
Martin Vingaard

Dame N´Doye
Jesper Grønkjær

Kampen vi husker
Tirsdag d. 2. november 2010 (FC København 1-1 FC Barcelona)



Hvad skete der efterfølgende

Det var en forrygende præstation af FCK i Champions League. Med til historien skal også lyde, at FC Barcelona vandt turneringen, hvilket understregede, hvor sensationelt 1-1-resultatet var. Udover de europæiske bedrifter formåede FCK i 2010/2011-sæsonen i den grad også at overføre præstationerne til den hjemlige liga. Det sprudlende hold var suverænt stærkest i Superligaen, og vandt DM-titlen med et overbevisende forspring på 26 point til OB på 2. pladsen.

De flotte FCK-resultater skabte naturligt øget opmærksomhed omkring klubbens profiler. Ståle Solbakken takkede efter sæsonen ja til et lukrativt trænerjob i Bundesligaklubben FC Köln. Derudover skippede de en stor del af stammen på holdet af sted til udlandet. De offensive back-profiler Oscar Wendt og Zdenek Pospech drog til henholdsvis Mönchengladbach og Mainz i Bundesligaen. William Kvist tog også til det tyske, da han skiftede til Stuttgart, og den svenske midtstopper Mikael Antonsson blev solgt til Bologna.

FCK har fulgt godt op på den stærke præstation i 2010/11-sæsonen, da klubben har formået at kvalificere sig til yderligere to Champions League-gruppespil. Desuden har FCK opnået flotte resultater i Europa League siden dengang. Her nåede de eksempelvis frem til kvartfinalen i 2019/20-sæsonen. Nationalt har FCK fortsat domineret, da klubben har vundet fem danske mesterskaber siden 2011. Hovedstadsklubben har dog mødt mere modstand på den nationale scene, hvor især FC Midtjylland har drillet ”Løverne” ved at snuppe tre mesterskaber i perioden frem til i dag. Derudover har FC Nordsjælland, AaB og Brøndby IF også taget et mesterskab hver siden 2010/11-sæsonen.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER