Torsten Brix

Hvorfor køber verdens rigeste klub ingen spillere?

Newcastle United har ikke startet en revolution…
Nick Pope, Sven Botman og Matt Targett… til en samlet indkøbspris denne sommer under 450 millioner kroner var ikke, hvad der var forventet af Newcastle, efter klubben blev opkøbt af Saudi Arabias Public Investment i efteråret 2021.

Tilbage sidder mange fans med fornemmelsen af, ”hvorfor køber Newcastle ikke nogle superstjerner?” Ved klubovertagelsen i efteråret blev spillere som Kylian Mbappe og Harry Kane rygtet til klubben, men disse gigantiske køb er ikke kommet, og udmeldingen fra Amanda Staveley og hendes mand Mehrdad Ghodoussi om at slutte imellem ”5 til 10” i Premier League virker faktisk ikke helt så realistisk længere.

Her ti måneder senere er der ikke sket en revolution af ”verdens rigeste klub”, hvilket skyldes ”Financial fair play” og manglende tilslutning fra sponsorer, som ellers var forventet. Reglerne og lovene op til klubovertagelsen er lidt uklare pga. corona. Der kom en pause for de normale regler, hvor man kigger tre regnskabsår tilbage, og dette er problematisk for Newcastle. For i disse år brugte Newcastle ikke ret mange penge på nye spillere, og derfor var der muligheder for at købe lidt ekstra ind lige efter overtagelsen – troede mange.

Reglerne giver Newcastle muligheden for at købe spillere ind for 900 millioner kroner i dette transfervindue og halvdelen af dette er som tidligere nævnt brugt.

Som tidligere nævnt har der heller ikke været den tilslutning af sponsorer, som var forventet. Troværdige engelske medier hævder, at de mulige sponsorer ikke ønsker at blive sat i forbindelse med klubben grundet det Saudi Arabiskes ejerforhold.

Dog forventer mange, at dette vil ændre sig, som tiden går, og hvis Newcastle udvikler sig sportsligt. Et eksempel på den manglende indtægt er klubbens nye trøjesponsorat. Fra 2023/24-sæsonen har Newcastle indgået en aftale med internetfirmaet Noon, der er store i Mellemøsten. Prisen på denne aftale er bare ikke meget højere, end hvad den tidligere - og udskældte - klubejer Mike Ashley fik for sine trøjesponsorater og altså ingen revolution her.

Så der er ikke plads i transferbudgettet til at købe store fodboldnavne, men de kan heller ikke pga. ”Financial fair play” hente spillere ind med store lønninger. Dette er måske klubbens største problem, for de kunne godt hente nogle spillere ind nu – som skal betales over de kommende år, men der er altså ikke plads til højtlønnede spillere i deres budget. Newcastles nuværende lønbudget hører end ikke til den øverste halvdel af Premier League.

Newcastles højstlønnede spiller er på en ugeløn under en million kroner, mens ”Top 6-holdene” betaler størstedelen af deres stjerner over det dobbelte i løn. Så indtil sponsorkronerne kommer ind i Newcastle, har de ikke større økonomisk råderum end klubber som Leicester, West Ham og Aston Villa.

Dette virker som en overraskelse for ledelsen i klubben, for Ghodoussi skrev på Twitter i sidste uge, at for at bygge en skyskraper kræver det, at fundamentet er i orden. Til at skabe dette har klubben ansat sportsdirektøren Dan Ashworth og bestyrelsesformand Darren Eales samt gået i gang med renovering af klubbens træningsanlæg.

Så Newcastles ønske om en hurtig vej til toppen af Premier League er ikke sket, og nu tales der i stedet om talentudvikling, som jo er en meget tidskrævende proces og måske er de nye investorer ikke ligefrem de tålmodige typer.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER