Torsten Brix

Selv tak – Åge

En guttermand med unikke danske resultater stopper trænerkarrieren. Han stoppede på det danske landshold på den mest brutale måde, og danskerne må virkelig føle med den stakkels… Åge Hareide.
- Tak min ven…

Sådan sagde den daværende danske landstræner Åge Hareide – på krykker – da undertegnet ønskede ham en god bedring, efter han havde fået foretaget en lidt kompliceret knæoperation.

MEN… måske var det mere passende, at den danske befolkning takkede den populære landstræner, som med EM-flytningen i 2020 lige pludselig havde været landstræner for Danmark for sidste gang, og dermed slet ikke fik det eftermæle, som var så berettiget. I weekenden indstillede den 68-årige Hareide så trænerkarrieren, da sæsonens sidste kamp for Rosenborg blev spillet imod Strømgodset.

Dermed stopper en af de største trænere i skandinaviske fodbold og en person som dansk fodbold har haft stor gavn af. De 42 kampe med Åge som dansk landstræner gav kun tre nederlag og ikke nogen i de sidste 34 kampe. Helt vanvittig statistik, hvilket var årsagen til, at mange tog sig til hovedet, da det kom frem, at Hareide ikke ville få forlænget sin kontrakt efter EM-slutrunden, da Peter Møller og resten af DBU-ledelsen hellere så Kasper Hjulmand som landstræner i fremtiden. Trods den bitre exit for Hareide viste han nok engang et stort hjerte, da han skulle forholde sig til EM-flytningen og dermed exitet fra jobbet midt i en trist Corona-tid.

- Der er ikke så meget at tænke på lige nu. Min kontrakt løber ud, og sådan er det. I den her tid er der andre, som er i en meget sværere situation end mig. Folk er syge, folk mister deres arbejdspladser og kan risikere, at deres livsværk ender i gruset. I den sammenhæng er jeg blot ærgerlig, men der er ikke noget, jeg kan gøre ved det, sagde Hareide til Ritzau.


Norsk overraskelse efter to kvalifikationer
Den manglende kontraktforlængelse med Hareide skabte – som tidligere nævnt - undren hos mange blandt andet i hjemlandet Norge, hvor de godt kunne forstå, at Hareide kom med flere voldsomme reaktioner til DBU’s beslutning om ikke at forlænge med den sejrsrige træner.

- Jeg er ikke overrasket over, at Hareide reagerer kraftigt. Han er en emotionel fyr og har altid vært kendt for sit temperament. Det er så også en vigtig grund til, at han har en succesrig trænerkarriere bag sig, mindst lige så meget som hans taktiske færdigheder. Han er en 'man-manager', og så er karisma vigtig. På den måde har han knyttet spillerne nærmere til sig, men temperamentet fører også til, at han kan skyde folk fra sig, i dette tilfælde Peter Møller og DBU. Hvis han føler sig uretfærdigt behandlet, viser han ingen nåde, sagde Trond Johannesen fra Verdens Gang, mens den norske fodboldlegende Erik Thorstvedt slog fast:

- Det har været et eventyr at se det job, han de seneste år har udført først for Malmø FF og så for Danmark. Den stime af kampe som ubesejret er jo fantastisk. Det er ret specielt, at sådan en bedrift ikke bliver belønnet, så han kan fortsætte. Det var da en stor overraskelse. Åge er ærekær og stolt. Jeg tror, det forløb med DBU er gået ham meget nær, og at han føler sig uretfærdigt behandlet.

Med de føromtalte mange sejre kvalificerede Danmarks sig med Hareide til to ud af to mulige slutrunder - VM 2018 og EM 2020, som så blev til EM 2021 og… uden Hareide. Ingen havde drømt om dette efter sejren over Gibraltar i Parken og 1-1-opgøret i Dublin tre dage senere. Alle var lykkelige over kvalifikationen…


En ændret profil – men manglende rød tråd
Hareides største bedrift på det danske landshold var forandringen af holdets talisman Christian Eriksen, som ikke virkede til at trives under den diktatoriske Morten Olsen, men i særdeleshed har forandrede sig under de lidt mere trygge rammer hos Hareide og Hjulmand. Denne bedrift forbedrede tydeligvis Eriksens præstationer på landsholdet indtil han faldt om i den flygtelige EM-kamp i Parken. Hareide arbejdede for norsk tv og var i den danske nationalarena. Han måtte forlade tv-produktionen og mindes situationen i Jyllands-Posten:

- Spillernes reaktion udtrykte alt, hvad de står for. Det er en fantastisk ansvarlig gruppe, og det overrasker mig ikke, hvor flot de håndterede det.

De to kvalifikationer fik Peter Møller til at ønske et stop med den aldrende Hareide, da det virkede til, at DBU ønskede en ny ”rød tråd” i DBU, som Kasper Hjulmand skulle skabe – helt nede fra ungdomslandsholdene. Hele historien om den røde tråd har fuldt meget, men Hareide forstår det ikke:

- Før i tiden talte danskere om, at I var ”Nordens brasilianere”. Og da jeg blev ansat, læste jeg ”Den røde tråd”, som Morten Olsen havde skabt, og som med gode intentioner havde fokus på uddannelse af tekniske spillere. Men da jeg kiggede på de danske spillere og den danske Superliga, var ”Den røde tråd” ikke ret tydelig. Og da jeg blev ansat, var min eneste opgave at få holdet til VM. Danmark havde brug for at komme tilbage på kortet for enhver pris. Der var ingen krav til mig om, at jeg skulle følge ”Den røde tråd.” Og jeg havde ikke noget problem med at være pragmatisk.

Om Åge Hareide kunne lave denne ”røde tråd”, finder vi aldrig ud af, men de danske ungdomslandshold har aldrig haft den helt store interesse for nordmanden, så det er klart, at hans styrke ikke findes heri. Den findes til gengæld i en stor empati til spillerne og de mange omkring landsholdet samt en faglig stolthed, ærgerrighed og stor iver, som da han verbalt tæskede en irsk journalist efter 5-1-sejren i Dublin i 2017, hvor journalisten spurgte, om det danske landshold havde noget at gøre ved VM, når det spillede så dårligt. Spørgsmålet blev stillet flere dage forinden, men dette havde Hareide ikke glemt. Han ville skåne sit hold og i den grad hans spillere.

Samme ærgerrighed viste han for rullende kameraer, da DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer forsøgte at lægge et rødt og hvidt halstørklæde om halsen på ham efter den flotte 1-0-sejr over Schweiz. Reaktionen var ikke til at tage fejl af… Hareide ønskede ikke at blive forbundet med DBU efter deres behandling af ham, og den stolthed beholdt han.

Glem nu ikke at Hareide kvalificerede Danmark til to slutrunder i træk – VM2018 og EM2021 og han blev ansat til være pragmatisk samt og slet ikke mindst… at både VM i 2014 og EM i 2016 var uden dansk deltagelse. Han havde forandret holdet, men i den grad også forandret nationens indstilling til herrelandsholdet. Alligevel blev han kasseret, og der er tale om et brutalt brud.

Selvom Hareide - som tidligere nævnt - ville holde fokus på alle dem, som var virus-ramt og som havde det langt hårdere end ham, så kan man næsten læse skuffelsen ud af denne udtalelse:

- DBU har spurgt, om jeg vil komme på besøg i marts, hvor de regner med at have en hjemmekamp. Egentlig vil jeg rigtig gerne komme og hilse på drengene igen. Men at skulle ud på banen inden kampen vil jeg have det lidt mærkeligt med, nu hvor det er så længe siden, jeg stoppede. Men jeg holder mig klar til det. Vi må se.

Siden Covid19 ændrede alt… og han blev erstattet af Kasper Hjulmand og frataget den EM-slutrunde, som han havde kvalificeret Danmark til har han ikke betrådt Parken. Et meget trist punktum for Hareide – en ven…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER