Fodbold nyheder

EL-overblikket: Sådan kan holdene spille sig videre

Af Stefan Lindahl

Med en runde tilbage giver Indkast dig her overblikket over, hvordan de forskellige mandskaber kan spille sig videre i Europa League.

Article image
Ritzau-Scanpix

I denne sæsons Europa League kvalificerer de otte gruppevindere sig direkte til turneringens 1/8-finale. De otte toere skal møde de otte treere fra Champions League-gruppespillet i en play off-runde før 1/8-finalerne. Derfor vil det være vinderne af de otte kampe play off-kampe, som møder gruppespillets ettere i turneringens 1/8-finaler.

Gruppe A

HoldKampeMålscorePoint
1.Olympique Lyon515-415
2.Glasgow Rangers55-47
3.Sparta Prag54-94
4.Brøndby IF52-92

Sidste spillerunde
Sparta Prag - Brøndby IF
Olympique Lyon - Glasgow Rangers

Olympique Lyon er før sidste spillerunde sikret gruppens førsteplads og derfor den direkte plads i 1/8-finalerne. Rangers kan heller ikke fjernes fra andenpladsen, selvom Sparta Prag kan nå dem rent pointmæssigt. Det skyldes, at Rangers er bedst indbyrdes de to imellem.

Nederst i tabellen har Brøndby faktisk stadig en chance for at snuppe tredjepladsen, som kan sende danskerne over i Conference Leagues play-off runde. Det kræver dog en sejr på udebane over Sparta Prag, som før kampen sidder på netop den plads. Alt andet end tre point vil sende Brøndby ud af turneringen.


Gruppe B
HoldKampeMålscorePoint
1.AS Monaco56-311
2.PSV Eindhoven59-58
3.Real Sociedad56-66
4.Sturm Graz52-91

Sidste spillerunde
Sturm Graz - AS Monaco
Real Sociedad - PSV Eindhoven

I turneringens Gruppe B er Monaco før sidste spillerunde sikret førstepladsen. Selvom monegaskerne skulle ende á point med PSV Eindhoven, så kan hollænderne ikke passere Monaco, da Ligue 1-klubben er bedst indbyrdes.

Derfor er puljens uinteressante opgør i spillerunden kampen mellem Sturm Graz og Monaco. Sturm Graz, som er placeret på gruppens sidsteplads, kan nemlig heller ikke flytte sig.

Der er dog massere at spille om i gruppens andet opgør, som er en direkte duel om andenpladsen og videre deltagelse i Europa League. Real Sociedad skal dog slå PSV for at avancere. Sker det, så skal hollænderne over i Conference Leagues play off-runde. Alt andet end en Sociedad-sejr sender spanierne over i den tredje kontinentale turnering.


Gruppe C
HoldKampeMålscorePoint
1.Leicester City510-88
2.Spartak Moskva59-97
3.SSC Napoli512-87
4.Legia Warszawa54-106

Sidste spillerunde
SSC Napoli - Leicester City
Legia Warszawa - Spartak Moskva

Det eneste der er helt sikkert før sidste spillerunde i Gruppe C, er, at alle hold stadig kan gå videre. Der er dog en ting, som med sikkerhed kan afskrives, før spillerunden starter. Legia Warszawa kan ikke ende øverst i puljen.

Selvom det ikke kan ske, så kan Legia stadig gå videre til Europa League-slutspillet via gruppens andenplads. Det sker ved, at polakkerne selv slår Spartak Moskva i sidste spillerunde, og Napoli ikke vinder over Leicester.

Skulle Legia og Napoli ende á point i gruppen, så vil italienerne slutter foran polakkerne, fordi Napoli er bedst indbyrdes. Legia kan heller ikke ende over Leicester, hvis de deler samme point-antal, da også englænderne er bedst indbyrdes mod Legia. Derfor skal polakkerne altså vinde i sidste spillerunde, hvis de skal gøre sig forhåbninger om europæisk fodbold til foråret.

Leicester, som starter spillerunden på gruppens førsteplads, kan selv afgøre deres skæbne. Englænderne kan med en sejr holde fast i deres førsteplads og sikre sig den direkte plads i Europa Leagues 1/8-finaler. Et enkelt point til Leicester vil også være nok, hvis Spartak Moskva ikke kan slå Legia.

Spartak Moskva og Napoli har efter de første fem gruppespilskampe det samme antal point midt i puljen, men da russerne er bedst indbyrdes, så ligger de over Napoli, hvilket de også vil gøre, hvis de henter det samme antal point eller flere i sidste spillerunde.

Napoli er derfor pisket til at hente flere point end Spartak i sidste runde, hvis de skal passere russerne i tabellen. Sker der ikke, så kan Napoli, hvis Legia slår Spartak, ende på puljens fjerdeplads.

Spartak er ligesom Leicester i en gundstig position, hvor de selv kan afgøre deres videre skæbne i turneringen. Snupper Napoli dog flere point i den sidste spillerunde, så kan russerne også risikere at ende på gruppens sidsteplads. Det kan dog kun ske, hvis de selv taber til Legia. Henter Spartak bare et point mod Legia, så er de som minimum sikret tredjepladsen, som betyder Conference League-fodbold til foråret.


Gruppe D
HoldKampeMålscorePoint
1.Eintracht Frankfurt59-511
2.Olympiakos58-69
3.Fenerbahce56-75
4.Royal Antwerp55-102

Sidste spillerunde
Fenerbahce - Eintracht Frankfurt
Royal Antwerp - Olympiakos

Turneringens Gruppe D er før sidste spilledag delt i to. Øverst kan Olympiakos stadig snuppe førstepladsen, der giver direkte billet til turneringens 1/8-finale, imens der i bunden ikke er noget som helst at spille for.

Royal Antwerp er dårligst indbyrdes mod Fenerbahce, hvorfor belgierne er låst på puljens sidsteplads. Fenerbahce er derfor sikret pladsen i Conference Leagues play off-runde, før de møder Eintracht Frankfurt.

Netop Frankfurt kan selv afgøre tingene. Tyskerne skal bare bruge et enkelt point for at være sikret gruppens førsteplads. Frankfurt er nemlig bedst indbyrdes mod andenpladsen Olympiakos, som derfor er afhængige af at have flere point end tyskerne, når sidste spilledag er afviklet, hvis de skal ende øverst og dermed snuppe den direkte plads ind i turneringens 1/8-finale.


Gruppe E
HoldKampeMålscorePoint
1.Galatasaray57-311
2.SS Lazio57-38
3.Olympique Marseille55-74
4.Lokomotiv Moskva52-82

Sidste spillerunde
Galatasaray - SS Lazio
Olympique Marseille - Lokomotiv Moskva

I turneringens Gruppe E kan meget stadig ændre sig på sidste spilledag. Nederst kan Lokomotiv Moskva, som før spillerunden ligger på sidstepladsen, stadig godt nå Conference League-pladsen, hvis de vinder over franske Marseille. Alt andet end en sejr til Lokomotiv vil dog sende franskmændene over i den tredje kontinentale turnering.

Øverst har Lazio stadig chancen for at skubbe Galatasaray ned fra puljens førsteplads. De to hold mødes nemlig i gruppespillets sidste runde. Lazio har dog brug for en sejr, da alle andre resultater vil betyde, at deres samlede point-antal kun er nok til at avancere som toer.

Galatasaray vandt den første kamp mellem de to klubber med 1-0. En 1-0-sejr til Lazio vil derfor betyde, at de to hold er lige indbyrdes, og derfor skal vi kigge på den samlede målscore i hele gruppespilsdelen for at finde vinderen af puljen. Her vil Lazio ende øverst, da de vil være et mål bedre end tyrkerne. Alt andet end en 1-0-sejr til Lazio vil altså også betyde, at Lazio bliver etter. Vinder Lazio ikke opgøret, så avancerer Galatasaray som puljevinder.


Gruppe F
HoldKampeMålscorePoint
1.Røde Stjerne55-310
2.SC Braga511-89
3.FC Midtjylland57-78
4.Ludogorets53-81

Sidste spillerunde
SC Braga - Røde Stjerne
Ludogorets - FC Midtjylland

I FC Midtjyllands gruppe er det før sidste spillerunde sikkert, at danskerne også til foråret skal spille europæisk fodbold. Spørgsmålet er bare, om det skal være i Europa League eller Conference League. Danskerne kan faktisk med en sejr i sidste spillerunde over bundproppen Ludogorets sikre sig en plads i Europa League-slutspillet, da de så vil passere en af de to andre hold i puljen, som ikke begge to, med tre point til Midtjylland, kan holde danskerne bag sig.

Skulle Røde Stjerne og Braga spille uafgjort, så kan Midtjylland med en sejr snuppe gruppens førsteplads. Det skyldes, at de er bedst indbyrdes mod Røde Stjerne, som man i dette scenarie vil være á point med.

Selvom midtjyderne selv kan afgøre det er intet dog sikkert. Får danskerne blot et enkelt point på udebane i Bulgarien, og den anden gruppekamp også ender med en point-deling, så skal Midtjylland spille Conference League-fodbold til foråret. Danskerne er nemlig dårligst indbyrdes mod Braga, hvorfor kun flere point kan bringe dem over portugiserne i tabellen.

Opgaven er egentlig også simpel nok for både Røde Stjerne og Braga. De to hold møder hinanden, og vinderen af det opgør vil ende på førstepladsen. Det er kun en pointdeling i Portugal, som inviterer Midtjylland ind i kampen om den plads. Alt andet end en sejr til Braga vil betyde, at Røde Stjerne slutter over portugiserne i puljen. Derfor kan de nuværende dukse, Røde Stjerne, faktisk stadig ende på Conference League-pladsen, hvilket vil ske, hvis de selv taber til Braga, og Midtjylland vinder over Ludogorets.


Gruppe G
HoldKampeMålscorePoint
1.Bayer Leverkusen514-413
2.Real Betis510-910
3.Celtic510-136
4.Ferencvaros54-120

Sidste spillerunde
Celtic - Real Betis
Ferencvaros - Bayer Leverkusen

Alt er afgjort i Gruppe G inden sidste spillerunde. Ingen af holdene kan flytte sig fra deres nuværende placeringer. Det betyder, at Leverkusen har vundet gruppen. Det selvom Real Betis skulle ende på samme antal point som tyskerne.

Leverkusen er nemlig bedst indbyrdes mod spanierne, som må tage til takke med en plads i turneringens play off-runde i det nye år. I den nederste halvdel er Ferencvaros’ europæiske eventyr slut for i år, imens Celtic skal spille Conference League efter vinterpausen.


Gruppe H
HoldKampeMålscorePoint
1.West Ham United511-213
2.Dinamo Zagreb58-67
3.KRC Genk54-95
4.Rapid Wien53-93

Sidste spillerunde
West Ham United - Dinamo Zagreb
KRC Genk - Rapid Wien

I Gruppe H kan meget være ændret efter sidste spillerunde. Det eneste der reelt er sikkert, er, at West Ham har vundet puljen.

Dinamo Zagreb har det bedste udgangspunkt, da de selv kan afgøre deres skæbne. Kroaterne kan med et enkelt point sikre sig gruppens andenplads, da de er bedst indbyrdes mod de nuværende treere, Genk. Derfor vil alt andet end et Zagreb-nederlag og en Genk-sejr holde belgierne under kroaterne i gruppestillingen. Sker det dog, at Genk vinder og Zagreb taber, så skal Genk spille Europa League til foråret, imens kroaterne må tage til takke med en plads i Conference League.

Genk kan stadig nå at ende på tabellens sidste plads. Det kræver dog en Rapid Wien-sejr over netop belgierne. Sker det så vil det være Wien, som efter vinterpausen skal spille Conference League-fodbold.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik