Torsten Brix

Adrian – tragedier og nok en Liverpool-nedtur

Adrian San Miguel del Castillo har været udsat for store omvæltninger, men kan nu skrives på listen over Liverpool-målmænd bag en Champions League-deroute.
Liverpool-fans over hele verden havde sikkert flere deja vu-billeder på nethinden, da Adrian i den grad var manden bag deres Champions League-exit til Atletico Madrid. Et andet hold fra den spanske hovedstad – Real Madrid – var jo banemændene for Liverpool i 2018-finalen, hvor Loris Karius lavede to gigantiske fejl.

Det så ellers ud til, at Liverpool ville besejre det defensivt stærke Atletico-hold, efter Roberto Firminos mål i den forlængede spilletid, men en stor fejl af Adrian ændrede dette. Efter kampen ønskede manager Jürgen Kloop ikke at give skylden på den spanske reserve-keeper. Kloop mente bare, at Adrian havde taget en forkert beslutning, men det er faktisk langt fra eneste gang, at Adrian har fået lidt overrasende opbakning fra en træner.

I november 2014 deltog den daværende spanske landstræner Vincente del Bosque i et radioprogram, hvor lytterne kunne stille spørgsmål til den succesfulde træner. Midt i programmet sagde del Bosque:

- Hvorfor er der ingen, der spørger mig om West Ham-målmanden Adrian?

I den sæson var langt de fleste fodboldøjne rettet imod Manchester Uniteds David de Gea og Real Madrids Iker Casillas, men det var måske ikke helt fair, for i den sæson havde Adrian haft flest redninger i Premier League.

Nu giver statistik jo ikke altid hele billedet, for måske var der bare mange afslutninger imod Adrians mål… men det var faktisk ikke tilfældet. West Ham og Adrian havde i den sæson kun lukket 24 mål ind i 20 Premier League-kampe, hvilket var betydelig mindre end klubber som Tottenham, Liverpool, Newcastle og Everton, som normalt var klubber, som man sammenlignede West Ham med. Dette var utvivlsomt også grunden til, at Vincente del Bosque pludselig talte om Adrian, som faktisk hedder Adrian San Miguel del Castillo, og som har gennemlevet meget på kort tid.


Tredjevalg og kongekamp imod kongeklub
I 2012 blev den 25-årige Adrian forfremmet til tredjevalget i Betis, men kort efter fik han La Liga-debut, da han blev kåret til “Man of the Match”, da Betis vandt 1-0 over selveste Real Madrid.

Efterfølgende spillede Adrian 31 kampe i træk for klubben og lavede 11 “Clean Sheets”, hvilket åbnede op for skiftet til Premier League-klubben West Ham i sommeren 2013. Så på et år gik Adrian fra at blive forfremmet fra tredjevalget i Betis til at blive førstevalg i en Premier League-klub via en drømmekamp imod Real Madrid, hvorefter den spanske landstræner omtalte ham som spansk landsholdsspiller.

På den efterfølgende Boxing-day viste Adrian igen gode takter – imod Chelsea – og Jose Mourinho havde efter kampen travlt med at rose den spanske målmand, så Adrian havde modsat andre spanske målmænd vendt sig hurtigt til den fysisk krævende Premier League.


Tragedier bag sen succes
Adrian startede først som målmand som 11-årig, da han tidligere havde været angriber. Under ungdomsturneringen CD Altair blev holdkammeraten i målet skadet, og så spurgte træneren, om det ikke var noget for Adrian, og siden har han stået i målet. Husk nu på at han først kom i Betis-førsteholdstruppen, da han var 25 år.

Spanske medier mener at vide, at årsagen til, at Adrian først slog igennem i denne sene alder, skyldes flere tragedier i hans liv. To gange tidligere i karrieren har Adrian blandt andet mistet to gode venner og holdkammerater – Mike Roque og Dylan Tombides - til cancer, som han også sender hilsner til, når han jubler.

Det gjorde han efter UEFA Super Cuppen 2019, hvor han reddede det afgørende og lidt tamme straffespark fra Chelseas unge Tammy Abraham. Adrian var en uge forinden blevet hentet til Liverpool og fik straks chancen, da klubbens normale førstevalg – Alisson – fik en lægskade, så noget af omvæltning for reserven Adrian, der kom på fodboldens top.

Måske er det derfor, at Adrian er lidt overtroisk i forhold til traditioner og trøjenumre. Før alle kampe placerer han således et gult håndklæde i målet. Det er ikke et almindeligt håndklæde, da dette er en gave fra hans familie med masser af beskeder på. I det ene hjørne står der blandt andet ”La humildad te hace grade” – som betyder noget i retning af ”Ydmyghed gør dig stor”, og derudover er der også på håndklædet et billede af hans kone Tamara og deres børn Enzo og Eric samt skriften ”You’ll Never Walk Alone”.

Liverpool-målmanden har indrømmet, at han er overtroisk, og han spiller helst i nr. 13 og har det gule håndklæde med. Både gul og nr. 13 betyder held i Spanien. Da han spillede i West Ham glemte han en gang håndklædet, men han ringede til sin kone, som kom med det.

Heldet har flere gange tilfaldet den spanske målmand, som i en sen alder efter masser af skader til rivaler kom til Premier League. Eller som i sommer hvor hans kontrakt var udløbet med West Ham, og han trænede i barndomsklubben - Union Deportiva Pilas – der spiller i Spaniens sjettebedste række. Han forhandlede med flere klubber i Spanien, Tyrkiet, Saudi Arabien og Mexico, inden der kom et opkald fra selveste Liverpool…

De skulle have fundet en afløser for reserven Simon Mignolet, og i samme øjeblik stoppede Adrians agent-forhandlingerne med alle andre klubber. Skaden til Alisson gjorde, at Adrian straks kom i kamp, og Liverpool lukkede ikke mange mål ind. I sæsonindledningen gik der hele 114 minutter imellem hver Premier League-mål, der blev lavet, men alt dette blev glemt på Anfield, hvor Liverpool fik deres første europæiske nederlag i over fire år. Ikke mindst pga. af Adrian – en målmand med mange tragedier!