Fodbold nyheder

Spin - Mbappe og absurd opførelse

Af Torsten Brix

Bliver fodbolddagsorden i langt større stil sat af spillernes spindoktorere og agenter… og varetager disse unge spillere deres eget brand højere - end klubbens?

Article image
Ritzau-Scanpix

I 2010 slog Wayne Rooney fast, at han ikke ønskede at underskrive en ny kontrakt med Manchester United. Tre dage senere gjorde han det, og et år senere var han engelsk mester med klubben. Offentliggørelsen af kontraktunderskrivelsen kom stort set samtidigt med, at den daværende Chelsea-manager Carlo Ancelotti sad til et pressemøde og skulle besvare spørgsmål, om Rooney havde en fremtid i London-klubben.

Siden dette underlige hændelsesforløb har Rooney fortalt, at inden han underskrev en ny kontrakt med Manchester United, ville han vide om fremtidens planer for klubben og især - hvem var klubbens transfermål? Forinden havde Sir Alex Ferguson og ”The Glazers” været lidt stille på transfermarkedet, og historien har fået ny nærring i denne uge. For i søndags til uddeling af fodboldpriser i Paris for den franske liga kom superstjernen Kylian Mbappe med sin helt egen tilstandsrapport om PSG og fremtiden af den.

Kylian blev først kåret af den franske spillerforening UNFP til ”Årets unge Spiller”, men det var først, efter angriberen var blevet kåret til ”Lique 1’s bedste spiller”, at Mbappe chokerede deltagerne. Den blot 20-årige slog fast, at hans karriere stod ved en ”skillevej”, og han var på jagt efter mere ansvar på det hold, som han skulle spille på i fremtiden OG… måske var fremtiden ikke hos PSG. Dagen efter fulgte han op og berettede til de største franske medier, at han ønskede at være en del af en gruppe spillere i PSG, som skulle være med til at planlægge klubbens træninger – samt… at han ville rådføres om klubbens indkøb af nye spillere og spille som central angriber på holdet.

Disse udmeldinger kommer altså fra en knægt, der for fire år siden fik at vide af sin mor, at han skulle færdiggøre sin eksamen, da hun ville være sikker på, at knægten ikke stoppede sin skoleudvikling og at han skulle have noget at falde tilbage på, hvis det der fodbold ikke blev til det helt store. NU vil han som spiller bestemme over verdens rigeste fodboldklub med et af verdens største brands og en gigantisk omsætning. Hvad er der sket, og får han lov til dette?


Fodboldspin - et helt nyt fænomen
I den forgangne sæson har Mbappe lavet 36 mål og 17 assists. Ikke siden 1967 har en franskmand scoret mere end 30 mål. Desuden blev verdensmesteren Mbappe kåret til VM’s bedste unge spiller, og han er fodboldens fremtid i Europa. De næste mange trænere i PSG skal forsøge at ”blive ven” med Mbappe og få den unge mands sympati, da den 20-årige har enorm magt i klubben, og det er netop, hvad dette handler om. Mbappe har et hav af rådgivere, agenter og spindoktorere, der ønsker, at den unge fodboldspiller i de næste år bliver det næststørste varetegn for Paris, kun overgået af et tårn fra 1800-tallet.

Disse personer er lykkedes med at sikre, at de to andre angribere i klubben – selveste Neymar og Edinson Cavavi – er kommet i skyggen af Mbappe både på og udenfor banen. Dette handler om magt og penge… rigtig mange penge. Tilbage til Rooney-historien.

I de mange år i Manchester United gik Rooney op imod klubben offentligt to gange. I 2010 og tre år senere, og begge gange endte det med, at Rooney kort tid efter blev forgyldt med en forbedret kontrakt. Kunne man forestille sig, at hele ”showet” i weekenden i Paris handlede om, at Mbappe ville have en ny og bedre kontrakt i PSG.

Den nuværende lyder på en årsløn på 120 millioner kroner for knægten, der som sagt for fire år siden skulle færdiggøre sin skolegang. Nu truer han med at forlade klubben, men dette er slet ikke realistisk. Hvilken klub skulle være klar til at betale de 2.400 millioner kroner, som hans markedsværdi anses for at være, og endnu værre bliver det. Hvem kan med henblik på Financial Fair Play betale denne pris og samtidigt lave en kontrakt med en årsløn på over 200 millioner kroner, som skulle være det, som Mbappe ønsker?

Så hele balladen i weekenden kan være gjort for at score en større kontrakt, men måske også for at få større indflydelse i klubben. Dette er et helt nyt fænomen, der vokser voldsomt for de helt unge spillere. For i Rooneys klub skulle Marcus Rashford – ifølge engelske medier – være afventende med at underskrive en ny kontrakt, indtil han ved, hvem klubben henter i sommerens transfervindue, og han har også en mening om, hvem det skal være.

Det er en ny tendens… Disse unge fodboldspillere er blevet så gigantiske brands, at de har fået brug for spindoktorere til at varetage deres interesse, og disse folk er bedøvende ligeglade med ”klubben”. Det er her, at det hele bliver endnu mere underligt. For imens, at fansene, som er spillernes levebrød, ønsker det bedste for klubben, kan man komme i tvivl om, hvorvidt spillerne efterhånden er blevet mere interesserede i at pleje deres eget image – fremfor klubbens ve og vel… og måske endda resultater.

Til sommerens VM-slutrunde gik der rygter om, at Neymars selviscenesættende show med latterlige skadesscener og resultatløse driblinger for at se smart ud var for at få flest minutter i tv’et, og at dette var bestilt af en personlig sponsor. Hele verden så fortvivlet til, imens Neymars rådgivere sikkert gned sig i hænderne…


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik