Torsten Brix

Mesut Özil – Assistskonge og ghost

Arsenals rekordindkøb har lavet flere assists end Silva, Mata, Hazard og Coutinho – til sammen. ”Arsenal-spøgelset” ser ud til at slå Premier League-rekord i den nuværende sæson.
I 2015/16-sæsonens første 17 kampe lavede Mesut Özil vanvittige 15 assists, og dermed kunne den tyske midtbanespiller glæde sig til den resterende del af turneringen med et stort smil på læben.

For Özil skulle blot lave fem oplæg mere i sæsonen for at tangere Premier League-rekorden, som den tidligere Arsenal-angriber Thierry Henry besidder. Premier League-eksperten Jamie Redknapp har tidligere sagt om Özil, at han ikke har lavet de mange assists, fordi han er hurtig eller har en skræmmende fysik – men fordi han kan finde områder med plads på banen, som ingen andre kan se, og pludselig dukker Özil op i disse områder… som et spøgelse.

Ros som dette har ikke altid være påhæftet Özil, som ved juletid i 2013 hvor Özil var i formnedgang, og et par måneder senere blev situationen værre efter et misbrugt straffespark imod Bayern München.


Premier League-tilvending
Ligesom David Silva og Phillipe Coutinho skulle den fysisk svage Özil bruge tid på at tilvende sig til Premier League, og den lange skadespause i sidste sæson gjorde ikke situationen bedre. Men sidste år er som bekendt ”længe siden”, og efter 2-1 sejren over Manchester City havde den 27-årige Özil i alt lavet 29 Premier League-assists, hvilket var det samme antal som Eden Hazard, men Chelsea-talismanden havde brugt 59 kampe mere til sine oplæg. Efter kampen sagde landsmanden Per Mertesacker:

- Özil er altafgørende for Arsenal for tiden. Man skal bare give ham bolden på den sidste tredjedel af banen, og så bliver det til en stor chance.

Mertesacker var måske lidt påvirket af kammeratens gode præstationer og Arsenals optur, men fakta var, at Özil havde lavet 15 assists. Hverken Juan Mata, Steven Gerrard eller Dennis Bergkamp har lavet 15 assists på en hel sæson – og det havde Özil gjort inden jul. Dermed er det meget muligt, at tyskeren kan slå den føromtalte Premier League-rekord fra 2002/03 af Henry.

Disse mange oplæg har skabt mange roser og anerkendelse til Özil, der ellers tidligere havde fået nogle verbale tæsk. Imens den offensive midtbanespiller blev kritiseret, forsøgte manager Arsène Wenger at rette opmærksomheden på de positive sider hos tyskeren. Wenger mente, at hvis man genså højdepunkterne fra Arsenals kampe, var Özil ofte repræsenteret i disse. Franskmanden mente også, at hans elegante midtbanespiller laver et stort løbearbejde.

Udover den verbale støtte har Wenger også vist stor tillid til Özil på banen, men det har i nogle af de dårligste kampe virket til, at Wenger har udvist alt for meget tillid, når tyskeren har fejlet i det højt opsatte spil. Måske dette har noget med deres historik at gøre.


Mange penge = Store forventninger
Få minutter inden sommerens transfer-vindue i 2013 smækkede i, rystede Wenger fodboldverden ved at hente den højtprofilerede Real Madrid-spiller, der kunne tilføje noget nyt til datidens lidt tamme Arsenal-angreb.

Özil fik en god start i Nordlondon, men så begyndte problemerne at komme. For eksempel skulle Özils forhold til sin kæreste – som er lidt af en ”reality-stjerne” - afsluttes, men tyskeren virkede også lidt træt efter syv VM-kampe. I Tysklands triumf lavede Özil ét mål og to assists. Dermed landsholdssucces til Özil, der også har høstet medaljer i Tyskland, Spanien og England – samt har haft succes på det tyske U-21 landshold.

Problemet for Özil i Arsenal var imidlertid, at han havde kostet så mange penge – omkring 400 millioner kroner – som Wenger ikke har haft for vane at bruge.


Et opkald ændrede alt
Men hvordan kunne så markant en spiller vælge at stoppe i Real Madrid? Ifølge The Mirror's journalist John Cross, som følger Arsenal dagligt, havde Arsenal tidligt i transfervinduet udtryk interesse for tyskeren overfor Real Madrid.

Real Madrids salg afhang dog af købet af Tottenhams Gareth Bale. Da den handel nærmede sig sin afslutning, slog Arsenal til. I ugen op til transferdeadline satte Arsenal for alvor gang i købet, og det var samtidig her, man kunne læse, at Özil gerne ville blive i Real Madrid. Men et opkald fra Arséne Wenger ændrede det. Sådan lyder det i hvert fald fra John Cross:

- Wenger ringede op, og på tysk fortalte han Mesut Özil om Arsenals planer og ambitioner, samt hvordan Özil ville passe ind på holdet. Det imponerede Özil, fortæller John Cross i en beskrivelse af forløbet.


Tillid er vigtigt
Skiftet kom som en overraskelse for mange. Fansene havde under Real Madrids præsentation af Gareth Bale råbt: "¡Özil no se vende!" ("Özil er ikke til salg!"), og holdkammerater, trænere og kommentatorer har siden udtryk forundring over Real Madrids salg.

Cristiano Ronaldo var rasende, Sergio Ramos sagde, at hvis det var op til ham, var Mesut Özil den sidste spiller, han ville sælge i Real Madrid, og den tyske landstræner Joachim Löw undrede sig over, at Real Madrid overhovedet kunne finde på at sælge, men han forstod Özils valg.

- Mesut Özil har brug for tillid fra træneren og klubben. Det ser ud til, at det ikke længere var 100 procent tilfældet i Real, mens Arsenals manager Arséne Wenger gjorde alt for at få ham, sagde Löw, efter skiftet blev offentliggjort, og netop tillid var et nøgleord, da Mesut Özil skulle sætte ord på skiftet.

- Jeg kan gøre en forskel i alle klubber, fordi jeg har en stor selvtillid. Men hvis jeg ikke føler, at jeg har tilliden, så vil jeg væk. Jeg troede, at jeg skulle blive i Real Madrid, men jeg indså, at jeg ikke havde tilliden fra træneren. Det føler jeg, at jeg har i Arsenal, sagde Mesut Özil og understregede:

- Det vigtigste er, at manageren har vist mig sin tillid. Wenger er en verdensklasse manager og har bevist det i mange år. Mange spillere har udviklet sig under ham, og derfor valgte jeg Arsenal.

Özil har fået masser af tillid… og har i den senere tid betalt meget tilbage på denne. Mesut Özil er blevet Premier Leagues assistskonge, men også ”Ghost på Emitates”.