Fodbold nyheder

Johan Cruyff - Totalfodboldens far

Af Kasper Duelund Jensen

Den hollandske kreatør var synonymet på et fodboldgeni i 1970'erne. Indkast.dk tager dig med tæt på denne VM-legende.

Johan Cruyff er en sand personligheder inden for fodbold, men han fik desværre en forholdsvis kort landsholds-karriere. Cruyff nåede i alt at repræsentere ”Oranje” 48 gange, inden han i 1977 - på grund af uenigheder med det hollandske fodboldforbund - trak landsholds-stikket. Hans sidste bedrift med Holland kom i 1978, hvor han kvalificerede den fodboldtossede nation VM-slutrunden i Argentina.

Cruyff var naturligvis en savnet mand i Argentina, men han nåede alligevel at sprede sin magi på verdens største fodboldscene. Fire år tidligere havde han i rollen som kaptajn og kreatør ført Holland til landets første VM-finale nogensinde, da Vesttyskland var modstanderen. Hollands vej til finalen viste totalfodbolden fra sin bedste side. Systemet havde leveret noget af det mest inspirerende og offensive fodbold, man længe havde set på den internationale scene.

Holland skulle kun bruge to minutter af finalen på at bringe sig foran. Det skete via et straffespark, som Uli Hoeness havde begået på en fremadstormende Cruyff. Holland formåede dog aldrig at slå kapital at den gode start, hvorfor Vesttyskland løb med en 2-1-sejr. Med nederlaget vinkede en hel fodboldverden farvel til en af sportens største profiler gennem tiderne, men Cruyffs minde vil forevigt være forbundet med hans formidable indsats under VM i 1974.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik