Magnus Pilgaard

Stadig "Elendige Levante"?

Levante U.D. ligger i toppen af den bedste spanske række – noget, der ifølge 6'erens La Liga-ekspert Morten Bruun vil svare til, at HB Køge førte Superligaen. Samme Bruun gav, for godt et år siden, klubben tilnavnet ”Elendige Levante”.
Den tidligere danske landsholdsspiller og Superliga-træner Morten Bruun, som til dagligt er ekspert i de spanske kampe på tv-kanalen 6'eren, udtalte for et års tid siden, i kanalens fodboldmagasin Verdens Bedste Fodbold, at Levante måtte stemples som værende elendige. Halvvejs inde i sæsonen lå de placeret under nedrykningsstregen, med kun Almeria liggende under dem. De havde hentet 15 point i 19 kampe, men de fleste forventede også, at Levante var et af de hold, der ville ligge i den tunge ende af tabellen.

Den, ellers så normalt sikre ekspert, Bruun tog dog grueligt fejl – sammen med mange andre, der allerede efter 19 kampe havde Levante, som et af de tre hold, der skulle forlade Primera Division ved sæsonens udgang. Holdet fordoblede nemlig i foråret pointhøsten fra efterårssæsonen og arbejdede sig længere op i tabellen. Manden bag øgenavnet til Levante forklarer til Indkast.dk:

- Lige umiddelbart efter jeg havde sagt de famøse ord om Levante, skete kovendingen. De kom ind i en vanvittigt god stime, udtaler Bruun.

Bl.a. hentede de point både hjemme mod de senere mestre fra FC Barcelona og i det vigtige lokalopgør på Mestalla i Valencia. Derudover blev det til sejre mod en del af de andre hold, som Levante netop lå og kæmpede med i bunden af rækken.

- Det skyldtes hovedsageligt angriberen Felipe Caicedo, der var hentet i Manchester City, og det siges, at det var første gang i fire år, man brugte penge i Levante, da man hentede ham. Han lavede 13 mål i sæsonen, og selvom det ikke er Ronaldo og Messi standard, så betød det enormt meget i deres kamp for overlevelse, fortsætter eksperten.

”Elendige Levante” reddede altså skindet i den bedste række, og Bruun måtte altså æde sine ord og indrømme, at Levante måske ikke var så elendige som han, og en stor del af omverdenen, havde gjort dem til.

Klubben, der er lillebror i kystbyen Valencia, var for fire-fem år tilbage i store økonomiske vanskeligheder, og spillerne truede uge efter uge med at strejke, fordi de ikke havde fået udbetalt deres løn. Man formåede dog at redde stumperne, men holdet består hovedsageligt af spillerne, der er til overs i andre klubber i La Liga og spillere, der er hentet i klubber fra toppen af den næstbedste række. Men ingen kunne vist have forudset at de, efter otte runder i den nye sæson, ville indtage ligaens førsteplads lige for næsen af giganterne fra Real Madrid og FC Barcelona.

- Det er intet mindre end sensationelt, at Levante fører den spanske liga. Og de er virkelig blevet et samtaleemne – ikke kun i Spanien, men også i resten af Europa. De er blevet manges lille kæledække – især for dem, der ikke holder med Real Madrid og Barcelona. Man har jo længe ledt efter nogen, der kan drille dem lidt. Selvom det nu nok får en ende snart. Det hele er bygget op omkring et godt forsvar, hvor gennemsnitsalderen er forholdsvis høj, men de er bundsolide, og de har en god målmand i Munúa. De var, efter sæsonen, nødt til at lade Caicedo gå, men det lykkedes dem at finde en god erstatning i Arouna Koné, som absolut ingen andre i ligaen var interesserede i, beretter Bruun.

Levante åbnede denne sæson med to uafgjorte resultater, og det var umiddelbart, hvad man havde forventet. Startskuddet til den imponerende stime blev hjemmekampen d. 18. september, hvor man tog i mod Real Madrids superstjerner. Med en scoring midtvejs i 2. halvleg, afgjorde Arouna Koné det hele med kampens enlige scoring, i en kamp præget af et utal af gule kort og en udvisning af gæsternes Sami Khedira.

Sejren blev efterfulgt af to 1-0-sejre og en 3-1-sejr, mens de seneste to opgør, endnu en gang, har budt på imponerende præstationer fra den lille klub. 3-0 hjemme over nyrige og højambitiøse Malaga og senest i weekenden, hvor man tæskede Villarreal med 3-0 på El Madrigal - en af de mest frygtindgydende hjemmebaner i Spanien. Levante er det hold, der har lukket færrest mål ind i La Liga indtil videre, hvor det kun er blevet til tre scoringer, som målmand Munúa har indkasseret. De er det hold, der har været tredjeflittigst scorende i den anden ende – kun overgået af Real Madrid og FC Barcelona, som på et eller andet plan, kører sin helt egen liga i det spanske, fordi… Der er ingen der forventer at dette lille eventyr bliver ved, men det mest spændende er, hvor længe det så egentlig for lov at fortsætte, før de to giganter lægger afstand til lille Levante.

- Jeg synes det svarer til at HB Køge fører Superligaen efter otte runder – ikke FC Midtjylland eller OB, men HB Køge! Eller Swansea fører Premier League – det er bare en kæmpe sensation. Men når det så er sagt, så tror jeg selvfølgelig heller ikke, at det holder. Jeg tror, det ender med, at de glider nedad i tabellen, og jeg vurderer dem helt sikkert til at ende under alle de store hold som Valencia, Sevilla, Atlético Madrid – og så selvfølgelig Barcelona og Real Madrid. Top otte vil stadig være en sensation i mine øjne, slutter Morten Bruun.

En ting er dog helt sikkert: Det sker nok ikke foreløbig at Bruun, eller nogen andre, kalder Levante for ”Elendige Levante” – indtil videre kan vi omdøbe dem til ”Himmelstormende Levante” og så se, hvor længe de kan bære det tilnavn.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER