Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Jack Wilshere – fra forsiden af FIFA til kasseret i AGF

Alt for lange skadespauser har sat sit præg på den unge farmand med ”spansk teknik og et engelsk hjerte”...
I slutningen af maj 2011 blev den dengang blot 19-årige John Andrew Garry Wilshere - bedre kendt som Jack Wilshere - valgt til sæsonens bedste spiller i Arsenal. En fantastisk sæson var forbi, og altså ikke bare en sæson med et par enkelte gode kampe eller et par nyttige indhop, nej en hel sæson på højt niveau - 49 kampe helt præcist for den unge spiller, og flere end nogen anden på Arsenal-holdet, som fast mand på midtbanen, sammen med Fàbregas, Nasri og Song. Siden er der løbet meget vand igennem ”skades-åen” for Wilshere. Det er 11 år siden og nu forlader den elegante midtbanespiller AGF efter blot 14 kampe - og ingen sejrer.

Wilshere-karrieren har været skadespræget, men der har også været lidt for mange byture med masser af smøger i et til tider kaotisk liv. De engelske medier har postet masser af billeder af en cigaretrygende Wilshere foran en pub i London. Nu er den tidligere engelske landsholdsspiller blevet over 30 år og nu stopper fodboldkarrieren:





Ikke til U/21-EM i Danmark
I flere af Wilsheres skadesperioder har han brugt lidt for meget tid på Londons natklubber og gerne med en cigaret i hånden, og det passede ikke den daværende manager Arsène Wenger. Derudover blev de også uvenner med op til U/21-EM i Danmark. Wenger satte foden ned og argumenterede både videnskabeligt og lidenskabeligt for, at den unge mand skulle have ro til at kunne lade op til efterfølgende sæson.

Wenger ønskede ikke, at hans nye ”10'er” skulle deltage og fik denne gang sin vilje, selvom Wilshere selv strittede imod, men han indså snart, at det nok var til hans eget bedste, og så kunne han gå på velfortjent sommerrekreation. Det var så skæbnens ironi, at Wilshere alligevel blev skadet før starten af 2011/12-sæsonen. Wenger havde altså ret i, at han ikke skulle til U/21-EM, men desværre viste det sig, at skaden ikke bare var resultatet af en enkelt grov tackling, men en sum af mange faktorer.


Ikke alvorligt, eller…
Først mente lægestaben og hovedpersonen selv, at der ikke var tale om noget alvorligt og et langvarigt ophold på sidelinjen. Efterfølgende blev der snakket og ikke mindst twittet meget om, at det ville tage en uges tid, så to, en måned, men det var værre end som så. Det viste sig, at Wilshere havde pådraget sig en stressfraktur, eller mere jordnært et træthedsbrud, i højre ankel, og den slags tager tid.

En stressfraktur opstår ved gentagne overbelastninger af vævet, i dette tilfælde knogler og ledbånd i højre ankel. Ved fortsat belastning forsøger vævet naturligt at gendanne sig selv og i accelererende grad, hvilket til sidst afstedkommer en overbelastningsreaktion, hvilket vil sige mikrobrud i knoglen, som på et tidspunkt når knoglens overflade. Bliver vævet yderligere belastet opstår de deciderede stressfrakturer, eller træthedsbrud, som på et tidspunkt ender med en reel fraktur, altså et knoglebrud. I starten gør det ondt efter et stykke ind i en kamp, så tidligere og tidligere, men det går over ved hvile. Når stressfrakturen så er indtruffet, bliver det ved med at gøre ondt. Det punkt nåede Wilshere d. 31. juli 2011.

Hvis man kigger lidt i lægelitteraturen om emnet, står det ofte beskrevet, at jo før en stressfraktur diagnosticeres, jo bedre bliver prognosen, jo mere effektiv bliver behandlingen, og jo hurtigere heles skaden. Skal Arsenals læge- og fysiostab have røde ører over ikke at have opdaget skaden tidligere, eller var det sådan, at presset for at få vidunderknægten til at spille var for stort fra manager, medier, fans, osv.? Var diagnosen blevet stillet før, havde behandlingen altså måske betydet en hurtigere heling? Det er svært at svare på og i og for sig ligegyldigt nu. Men hvor lang tid tager det, før man er tilbage?

Efter omkring 500 skadesdage var Wilshere tilbage for Arsenal, og var ikke sen til at sætte sig på spillet. Wenger beskrev Wilshere, som én, der har ”spansk teknik og et engelsk hjerte”, hvilket er ganske rammende, og efter comeback-kampen viste midtbanespilleren noget af den engelske ærekærhed.

- Det er utroligt at være tilbage… ord kan ikke beskrive det. Jeg løb bare rundt med et stort smil. Sidst jeg spillede, var det med Fàbregas og Nasri – nu er det med Arteta og Cazorla, som også begge er store spillere. Det er som et nyt hold, og jeg er som en ny spiller.

Premier League-eksperten Morten Bruun udtalte efter comeback-kampen, at det engelske landshold skulle bygges op omkring Wilshere…


Nede på jorden
Jack Wilshere er bare 30 år, men allerede med meget livserfaring, f.eks. blev han far for hele 12 år siden, hvilket jo kan få de fleste til at se tingene i et andet perspektiv, og til BBC udtalte han, at hans søn var en stor "trøst" efter en lang dag på træningsanlægget, dvs. de andre var ude på træningsanlægget, mens han var inde hos "fyssen".

Derudover har Wilshere brugt meget tid på Twitter, hvor over to mio. følger ham, men pludselig valgte han at holde pause fra det sociale medie. Det skete, efter han havde fået en løftet pegefinger fra FA og UEFA, da han twittede, at han havde væddet på, at Emmanuel Frimpong ville score i en Champions League-kamp. Det var bare for sjov, sagde han, men den slags joker man altså ikke om, vrissede UEFA.

Siden den føromtalte lange skadespause – der sluttede op til julen 2011 har Wilshere haft mange andre skader. Trods dette blev han udtaget til EM2016, selvom han op til turneringen var skadet fra november til starten af maj.

Efter VM-slutrunden blev Wilshere udlejet til Bournemouth i 2016/17-sæsonen. Her blev det til 29 PL-kampe inden en skade sendte ham tilbage til Arsenal, og nok et genoptræningsforløb. I efteråret 2017 vendte han tilbage og scorede blandt andet imod BATE efter en målpause – siden maj 2015.

Wilsheres sæson vil dog nok blive husket for målet i starten af kalenderåret 2018 imod Chelsea i den vanvittige kamp, der sluttede 2-2. Her scorede englænderen kampens første mål og kort efter råbte den danske tv-kommentator Carsten Werge: ”Jack is Back”.

Men Jack var ikke tilbage… selvom han i sommeren 2018 skiftede til West Ham, som lavede en treårig kontrakt med den skadesplagede midtbanespiller. Efter to år i klubben forlod han London-holdet efter blot 19 kampe. Da han forlod West Ham, slog Wilshere fast, at han fortsat havde en chance for at spille på et højt niveau – igen.

Mod slutningen af året 2020 – og altså få dage inden Wilsheres 29-års fødselsdag på den første dag i 2021 – kom nyheden frem, at Wilshere var begyndt at træne med Bournemouth i den næstbedste engelske fodboldrække.

Wilshere havde tidligere spillet for Bournemouth, men det første lejeophold blev bedre end opholdet i 2021, hvor det blev til 17 kampe for Championship-holdet. I efteråret 2021 var Wilshere klubløs, hvilket gjorde, at han trænede lidt med Serie B-holdet Como og Arsenal hjalp også deres ”fortabte søn”. Den 20. februar 2022 ramte nyheden så Danmark, at den 30-årige tidligere engelske landsholdsspiller, der som 19-årig blev kåret til årets spiller i Arsenal, skulle spille for AGF.

En spiller som Barcelona-spiller Dani Alves kaldte for ”perfekt”. Han blev sammenlignet med Andres Iniesta og Bastian Schweinsteiger mente, at han var den bedste i verden på den position og i 2012 var han på forsiden af FIFA12… sammen med Wayne Rooney!

Men også en spiller som forlod AGF et halvt år senere efter blot 697 minutter - i Superligaen. AGF havde slået nyheden om superstjernens ankomst op som "Wilshere is here", men det blev aldrig godt. Så Wilshere gik fra forsiden af FIFA til kasseret i AGF...




MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER