Europa: EM
FT
1 - 1
(0 - 0)
Wales
Schweiz
K. Moore (74)
B. Embolo (49)
Philip Sinkbæk Jensen

Xherdan Shaqiris ansvar for Schweiz er større end hans forberedelser

Liverpool-midtbanespilleren, Xherdan Shaqiri, har ikke haft en storsæson på Anfield. Dog anses schweizeren som en talisman, der kan gøre sig udslagsgivende for Schweiz under EM, ligesom han plejer - gerne uden spilletid forinden.
Magic Dwarf, Alpine Messi, Power Cube og Shaq Attack. Den 29-årige diminutive venstrebenede offensive midtbanespiller har mange øgenavne, der tilknytter sig den kontroversielle Liverpool-spillers personlighed. Xherdan Shaqiri har tidligere skabt spektakulære momenter for Schweiz, hvor de fleste nok husker saksespark-målet mod Polen i sekstendedelsfinalen ved det seneste EM i Frankrig. Derfor er der tiltro til midtbanespilleren hos den schweiziske delegation selvom at Liverpool-spilleren ikke har haft en prangende sæson på Anfield.

Shaqiri har deltaget i Schweiz’ seneste tre slutrunder, og har derfor en central rolle hos bjergnationen. Den albansk-schweiziske midtbanespiller indtræder rollen som den kreative 10’er, der har til opgave at sætte angriberne Breel Embolo, Haris Seferovic og Mario Gavranovic op under Schweiz’ åbningskamp i morgen mod Wales. Spørgsmålet for Schweiz og Wales er blot, om Shaqiri kan indfri forventningerne og om han overhovedet besidder den fornødne form, som har været skygget i Liverpool-trøjen denne sæson.

Ansvaret på Shaqiris skuldre er nemlig større end hvad forberedelserne for Liverpool-spilleren har været. Han fik blot syv startpladser og femten indskiftninger i denne sæson, hvor hans seneste mål skal findes i en Carabao Cup-kamp mod Lincoln for ni måneder siden. Dog reflekterede kampen mod Lincoln de mange aspekter, som Shaqiri pludseligt kan finde frem. Med en 10’er-rolle orkestrerede Shaqiri en 7-2-sejr med perfektion i pasningsspillet på både korte og enorme distancer, præcision på dødbolde og ikke mindst kynisme på eksekvering af frisparksmuligheder. Efterfølgende løb Shaqiri desværre ind i endnu en skade, og momentummet var tabt - for nu.

Trods skaderne, så bør man ikke kimse af Shaqiri i en Schweiz-trøje under slutrunder. Han har scoret i samtlige slutrunder, som han har deltaget i, hvor der af store øjeblikke kan nævnes et hattrick mod Honduras under VM2014, der sendte Schweiz videre fra gruppespillet, og derefter også det førnævnte mål til EM2016, hvor han saksesparkede bolden i nettet til uafgjort mod Polen, for derefter at ryge ud i straffesparkskonkurrence. Derudover kom Shaqiri på UEFAs Team of the Tournament-hold under Nations Cup-finalerne i 2019. Trods disse bedrifter, så tvivles der stadigvæk på den albansk-fødte schweizers person. Og dette er med god grund.

Schweizeren med rødder i Kosovo udløste unødvendige kontroverser, da han under VM2018 scorede det vindende mål mod Serbien i sidste minut for efter at udføre en jubelscene, hvor han med hænderne imiterede en tohovedet ørn, som kan drage parallel til netop dén tohovedede ørn, som er på Albaniens flag. FIFA straffede Shaqiri med en bøde på 68.250 DKK for unødvendig politisk gestikuleren, hvortil Serbien ydermere indrapporterede en klage omkring Kosovo-flaget, som er broderet på Shaqiris højre støvle:

- Mange mennesker har misforstået det her. Jeg er født i Kosovo og opvokset i Schweiz. Nogle mennesker tror, at jeg ikke giver noget for Schweiz, fordi at jeg har Kosovos flag broderet på højre støvle, men det er helt forkert. Det er en stor del af min historie, min livshistorie, og det vil altid være med mig. Det schweiziske flag er på min venstre fod, fordi at jeg scorer med den, fortæller Shaqiri til the Guardian, der skal håbe på at føre Schweiz videre i gruppespillet mod Wales, Italien og Tyrkiet. Det er et ansvar, som kun en ægte 10’er kan bære for sit landshold.