LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Casper Brock

Kommer Netflix og Amazon til at overtage magten fra Viaplay og TV2?

Første juledag vil Netflix for første gang sende live-sport i form af eksklusive NFL-kampe. Techgigantens indtog varsler en magtkamp mellem streamingtjenester og traditionelle medier. Læs her, hvorfor.

Det kommer nok ikke som det største chok for de fleste, når vi her på Indkast på daglig basis kan fortælle, hvor mange penge der faktisk er i sport, og særligt fodbold.


Der findes utallige måder at tjene på sporten, både på og uden for banen. Fra spillere og trænere til dem, der sikrer, at vi kan opleve stadionstemningen hjemmefra sofaen. Dette emne er netop blevet diskuteret i Handball World

 

Medierne og rettighedsudbyderne.
Et af de seneste og mest opsigtsvækkende træk i branchen er Netflix' første skridt ind i live-sport. I juletiden vil streaming-giganten for første gang tilbyde sine brugere direkte adgang til to NFL-kampe. Et nyt kapitel for en platform, der hidtil har fokuseret på serier og film.

 

Netflix er ikke alene. 
Tech-giganter som Apple, Amazon og Disney+ har allerede markeret sig i sportsrettighedernes verden. Apple har eksempelvis indgået en tiårig aftale med den amerikanske fodboldliga MLS, mens Amazon har sikret sig NBA-rettigheder. Disney+ sidder på rettighederne til Europa- og Conference League de næste tre år. 

 

Men hvad betyder det?
Når så store spillere som Apple, Amazon og Netflix går ind i sportens verden, udfordrer de de traditionelle medier direkte. Det er en regulær magtkamp, hvor kun de stærkeste vil overleve. Netflix er allerede en gigant. I tredje kvartal 2024 kunne de rapportere en omsætning på svimlende 38 milliarder dollars (Kilde: Companies Market Cap). Det er tal, der kan gøre enhver traditionel aktør som Viaplay eller TV 2 Sport nervøse – især hvis Netflix en dag skulle få øjnene op for Superligaen.

 

Hvorfor lige sport?
For mange fodboldfans er loyaliteten til klubben urokkelig. Vi møder trofast op på stadion eller følger kampene hjemmefra uge efter uge. Den form for dedikation har streamingtjenesterne også fået øje på.

Sport adskiller sig fra film og serier ved sin stabilitet. Hvor op mod 90% af nye film og serier kan skuffe i forhold til forventningerne, er sportens seertal langt mere forudsigelige. Det gør sporten til en attraktiv abonnementsdriver for streamingplatforme, som kan regne med faste seertal til de fleste begivenheder.

 

Hvad med fremtiden?
Selvom fremtiden er usikker, er én ting klar: Prisen på sportsrettigheder stiger. Det samme gælder klubbernes behov for finansiering, hvilket allerede har fået store virksomheder som Spotify og Red Bull til at investere i sporten.

De stigende omkostninger kan medføre højere priser for de medier, der ejer rettighederne. I sidste ende risikerer vi som fans at skulle betale en højere pris. Her kan de store tech-giganter udfordre de traditionelle medier, da de kan dække prisstigningerne gennem andre indtægtskilder i deres forretningsmodeller.
 

Men spørgsmålet er: Bør man sætte en pris på sportens fællesskab?

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder