ALT om VM

Fodbold nyheder

TUNESIEN – Forsvarsstærke pionerer jagter første avancement

Af Daniel Fisker

Tunesien er aldrig gået videre fra gruppespillet ved en VM-slutrunde, selvom "Ørnene" skrev afrikansk VM-historie i 1978. Denne gang skal tuneserne op imod Danmark, Frankrig og Australien, som alle – i hvert fald på papiret – udgør overmagten i forhold til Tunesien.
Article image
Ritzau-Scanpix
Man kan skyde tuneserne i skoen, at de blev hjulpet på vej til VM-slutrunden af en heldig lodtrækning i kvalifikationen. De skulle ganske vist bruge et selvmål i playoffkampen mod Mali, men nu er de afrikanske pionerer klar til endnu en VM-slutrunde.


Tunesien var således det første afrikanske land, som vandt en kamp ved en VM-slutrunde, da Mexico blev besejret i Argentina i 1978, Danmarks nordafrikanske modstander har ikke ligefrem været fast inventar ved VM-slutrunderne siden debuten i Argentina i 1978.

Der gik således 20 år fra debuten, til Tunesien igen kvalificerede sig til en VM-slutrunde – denne gang i Frankrig, den tidligere kolonimagt. Herefter var Tunesien repræsenteret ved VM-slutrunden i 2002 og 2006, hvorefter ”Ørnene” gjorde comeback i Rusland i 2018.

Denne gang er Tunesien som bekendt i gruppe med Danmark, Australien og Frankrig, og netop kampen mod sidstnævnte bliver sandsynligvis en følelsesladet affære. Frankrig koloniserede således Tunesien i 1881, hvorefter det nordafrikanske land opnåede uafhængighed i 1957. Flere af de tunesiske landsholdsspillere er dog franskfødte.

Tuneserne kommer tilsyneladende til Qatar med selvtilliden i orden. I juni vandt ”Ørnene” således den såkaldte Kirin Cup i juni. Her blev Chile slået 2-0, inden værtsnationen Japan blev besejret 3-0 i finalen.

I januar nåede Tunesien ganske vist til kvartfinalerne i Africa Cup of Nations, men tuneserne tabte flere kampe, end de vandt, hvilket i sidste ende kom til at koste den daværende landstræner, Mondher Kebaier, jobbet.
Profilen
Selvom den 29-årige angriber Seifeddine Jaziri på papiret ikke er den største profil på det tunesiske landshold, så var det ikke desto mindre Zamalek-profilen, der var mest målfarlig i VM-kvalifikationen. Han har foreløbig spillet 29 tunesiske landskampe og scoret 10 mål.

Franskfødte Naïm Sliti er den mest erfarne offensivspiller i Tunesiens landsholdstrup. Den 30-årige venstrekant har spillet 68 landskampe og scoret 13 mål.

En anden spiller, som bestemt er værd at holde øje med, er den kun 19-årige midtbanespiller Hannibal Mejbri. Den franskfødte teenager slår i øjeblikket sine folder i Birmingham, hvor han bliver spået en stor fremtid. På trods af sin unge alder har Mejbri 18 landskampe på sit CV.

Tunesiens største styrke er uden tvivl forsvaret, og FC Köln-profilen Ellyes Skhiri udgør det sidste bolværk før forsvaret. Den franskfødte 6’er kan blive en udfordring og svær at komme forbi – selv for de danske drenge og gruppefavoritterne fra Frankrig.

Der er desuden et par – for danske fodboldkendere – kendte ansigter i den tunesiske landsholdstrup, hvor Brøndby-midtbanespilleren Anis Ben Slimane og OB-angriberen Issam Jebali har slået deres folder. Førstnævnte kom endda på måltavlen på Tunesiens vej mod VM-slutrunden.


Træneren
Tunesiens nye landstræner, Jalel Kadri, startede allerede sin karriere på landstrænerbænken i februar 2013, hvorefter han i godt og vel et halvt år fungerede som assistenttræner for den daværende landstræner Nabil Maaloul. Forinden havde han fået hår på trænerbrystet i 44 klubkampe.

Herefter nåede Kadri 154 klubkampe for henholdsvis Al-Nahdah FC, Khaleej, JS Kairouan, CA Bizertin, Emirates Club, Stade Tunisien og Al-Ahly Tripoli, inden han gjorde comeback som assisterende landstræner i juni 2021. Den post besad han, indtil den daværende landstræner Kebaier blev fyret den 30. januar. Foreløbig er det blevet til otte kampe i landstrænersædet for 50-årige Kadri, som har vundet otte landskampe, spillet to landskampe uafgjort og tabt en enkelt landskamp.

Selvom Jalel Kadri først blev tunesisk landstræner i slutningen af januar, bliver taktikken sandsynligvis den samme som den taktik, der skaffede tuneserne adgang til VM-slutrunden i Qatar og sikrede sejren i Kirin Cuppen. ”The Eagles of Carthage” har således for vane at satse på kontraangreb, mens tunesernes forsvar – på gode dage – kan være så godt som uigennemtrængeligt.

Det tunesiske mandskab kan være særdeles vanskeligt at nedbryde, hvilket kan tilskrives, at tuneserne spiller tålmodigt og roligt, når de ikke har bolden. Tuneserne spiller oftest også med så meget sindsro, at de sjældent (over)satser.


Mere om Tunesien

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik