Fodbold nyheder

Moderne fodbold er kommet til Premier League

Af Torsten Brix

Premier League-ændringer med heftigt omformning i statistikkerne kommer samtidigt med ”Palace-fænomenet”.
Article image
Da Crystal Palace i starten af 2022 scorede deres flotte mål imod Brighton, var det et tydeligt bevis for en ændring i Premier League. Alle 11 spillere rørte bolden, inden Conor Gallagher scorede målet efter i alt tyve afleveringer af London-holdet.


Sådan et mål har Palace ikke scoret i de sidste mange år – hvis nogensinde før. Det ville være helt utænkelig for klubbens tidligere managere Roy Hodgson eller især Sam Allardyce, men spillestilen er ændret under den nye manager Patrick Vieira og dermed er ”Palace-fænomenet” opstået.

Af Premier Leagues 20 hold spiller de 15 i sidste sæson en form for moderne fodbold med højt pres og fokus på at være i boldbesiddelse samt ikke mindst at spille bolden op igennem banen. I stedet for de høje bolde som engelsk fodbold tidligere var synonym med eller som spillestillen i midten af nullerne, hvor det meget handlede om hurtigt at få bolden ud på kanterne og en masse indlæg herfra.

I 2003/04-sæsonen blev der lavet 16.000 indlæg i Premier League, hvilket i 2020/21-sæsonen var ændret til under 10.000, og den moderne kantspiller er som type også ændret. Spillere som Mohamed Salah og Sadio Mane er ikke længere med for at lave oplæg til ”9’eren” Roberto Firminho. Kantspillerne er også blevet til målfarlige angribere, hvilket fordelingen af Liverpool-målene også indikerer. Men også antallet af mål som Son Heung-min og Raheem Sterling laver for deres klubber givet et andet billede af kantspillerne.

De seneste sæsoner har mindst to af de øverste fem på topscorerlisten været kantspillere, og det er en voldsom ændring i forhold til tidligere. I Premier Leagues første 13 sæsoner – med start i 1992-93 – var der blot to spillere, der var blandt de første fem på topscorerlisten. Det var Robert Pires og Andrei Kanchelskis. Den type spillere er der stadigvæk i Premier League, men de har bare fået en helt anden rolle.


Statistikkerne taler deres eget sprog
Spillestilen er ændret og det er statistikkerne i den grad også. Kigger man alene på antal af mål efter standardsituationer, blev der i 2020/21 lavet 200 mål efter dem, mens tallet i 2009/10 var over 300 mål. Så Tony Pulis-spillestilen i Stoke med voldsom fokus på standardsituationerne er ændret. Antallet af hovedstødsmål er dermed også ændret. Da Premier League startede blev 22 % af målene lavet med hovedet, hvilket er faldet til under 15%.

Samme ændring gælder også antallet af afslutninger udenfor målfeltet. I 2020/21-sæsonen var der 3.333 afslutninger herfra, mens der i 2003/04-sæsonen var 5.038. 2006 til 2008 var tiden i Premier League med flest langskudsmål. I de to sæsoner blev hvert femte mål – ifølge Opta – lavet på langskud med eksperter som Steven Gerrard, Frank Lampard og Paul Scholes.

I december 2006 skulle månedens mål kåres og kun et af de nominerede var ikke et langskudsmål, hvilket står i stor kontrast til nutidens mål – som Palace-målet imod Brighton. Mange fans er begejstret for den nye spillestil, og imens der tidligere blev råbt ”Shoot” på Premier League-stations, har Arsenals nyindkøb Nuno Tavares efter flere kiksede forsøg fra distancen oplevet, at der bliver råbt ”Don’t shoot”, når han nærmer sig modstandernes målfelt.

Tilbage i 2007/08-sæsonen blev der lavet 25 mål med mere end ti afleveringer i opspillet, mens der i 2020/21 blev lavet 90. Denne mere tålmodige opspilsstil er blevet en stor del af den moderne fodbold. Det tydeligste eksempel på dette ses i, hvordan målsparkene bliver taget for tiden. Her forsøger mange klubber at spille bolden frem i banen i stedet for de lange udspark. Dette giver naturligvis flere afleveringer, og i 2020/21-sæsonen var der 770 afleveringer pr. kamp mod 545 i 2003/04-sæsonen.

Det er denne tilgang til spillet, som giver målet fra Crystal Palace. Her er fansene glade for udviklingen i klubben for, hvis Manchester City og Liverpool kan spille bolden op igennem banen, hvorfor skulle de så ikke også kunne gøre det?


Mere om Crystal P

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik