Torsten Brix

Kulturkamp i Hamburg

I Tysklands næststørste by er der en fodboldkamp – imellem to meget forskellige fodboldklubber…
Hamburg SV var vundet det tyske mesterskab seks gange, har haft den dobbelte Ballor d’Or-vinder Kevin Keegan på holdet og vundet en europæisk finale i 1983. De har et topmoderne stadion med plads til 57.000 tilskuere i den vestlige del af Hamburg og blev i 2014 kåret til en af de tyve mest værdifulde klubber i verden – af Forbes.

I samme by er der en anden klub - St. Pauli - med et dødningehoved i deres logo og et stadion placeret tæt på ”Red-light district” nær Reeperbahn, og der siges, at der er ekstra strip i klubbens VIP-loge Suzis Showbar, når hjemmeholdet scorer. Den klub har stærke relationer til den venstreorienterede del af Tysklands næststørste by. Den slår på at være anti-racistisk og anti-homofobiske og betragtes også lidt som arbejderens klub i Hamburg.

Samlet set kan man næsten ikke forestille sig to mere forskellige klubber. Det er simpelthen to forskellige kulturer, hvor den ene er et krystalklart billede på overklassen i den store havneby overfor den automore.

Da St. Pauli rykkede op i Bundesligaen i 1977, blev det fejret på Mallorca, og hvor storsponsoren Mariano Perez lovede en tur på bordel til den første målscorer i træningskampen mod Real Mallorca. Samme historie kunne man ikke forestille sig hos ”Slipse-drengene” fra HSV, men det er ikke kun HSV, som St. Pauli bevidst ønsker at tage afstand til.

Ofte ser man St. Pauli T-shirts med påskriften ”Weltpokalsiegerbesieger”… Historien bag T-shirten er noget lettere at forklare end at stave til den påførte skrift. I 2001 vandt Bayern München både Champions League og Intercontinental Cup, og efterfølgende formåede St. Pauli at besejre det sydtyske storhold. Derfor havde de besejret vinderne af VM-pokalen og var ”Weltpokalsiegerbesieger". Dette er en klar hilsen fra kult-fodboldklubben St. Pauli til resten af den kommercielle del af fodboldeuropa.

St. Pauli bliver nok aldrig den største klub i Hamburg, men kan måske ende med at blive den mest kendte ikke mindst grundet klubbens meget pudsige historie. Statikkerne giver dog et klart overtag til HSV, der har vundet tre gange så mange interne opgør mod St. Pauli og blandt andet også vandt med 3-1 i det første opgør, der blev spillet i 1924.

I 2018 rykkede HSV ud af Bundesligaen og dermed mistede de rekorden for længst tid i den bedste tyske fodboldrække uden nedrykning. Derouten til den næstbedste række åbnede op for flere klassiske opgør i Hamburg, hvor det ikke kun handler om fodbold – men også politik og ideologi.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER