Ajax - Beşiktaş

Europa: Champions League
Ajax S. Berghuis (17), S. Haller (43)
Johan Cruijff ArenaFuld tid2-0
Beşiktaş
OptaktLineupVideo

Optakt:
Ajax - Beşiktaş

Af Philip Sinkbæk Jensen

I Gruppe C skal Beşiktaş bruge Ajax til at vaske pletterne af en dårlig stime. Tyrkerne drager skadespræget til Amsterdam for at møde et uhyre af et Ajax-hold, der ikke har tabt i 25 kampe i streg.

Article image
Ritzau-Scanpix

Kommentar:

Gruppe C byder på en David-møder-Goliat-kamp, når et enormt skadesramt Beşiktaş-mandskab skal forsøge at holde Ajax’ mange målskytter fra at tæppebombe det tyrkiske mål med afslutninger. Ajax fik i første runde rundbarberet Sporting Lissabon med 5-1 på udebane, hvor den tunge franskmand, Sebastien Haller, nettede hele fire gange. Dertil tabte Beşiktaş 1-2 på hjemmebane til Dortmund, der dog var heldig med ikke at lukke flere mål ind efter mange store Dortmund-chancer samt et annulleret tysk mål for en snæver offside.

Ajax kommer til opgøret uden at have tabt 25 kampe i streg, hvor seneste nederlag skal findes tilbage i Europa League-playoff-kampen mod Roma d. 15. april, hvor Ajax tabte 1-2. I de seneste ti kampe har Ajax i gennemsnit scoret 4,3 mål, hvor målscoreren lyder på vanvittige 43:2. Derfor fører Ajax Æresdivisionen med 19 point efter syv kampe med målscoreren 30:1.

De seneste fem Æresdivisions-sejre lyder på henholdsvis 3-0, 5-0, 9-0, 2-0 og 5-0, hvor højrebacken, Noussair Mazraoui, har scoret i de seneste tre kampe. Dertil er det Sebastien Haller, Dusan Tadic samt brasilianerne David Neres og Antony, der sætter målene ind, som dog bæres af en stærk hollandsk midtbane bestående af Steven Berghuis, Davy Klaasen og Ryan Gravenberch. Også danske Mohamed Daramy har andel i Ajax’ succes med én scoring og én assists i de få minutter, som danskeren altid er sikker på at få.

Beşiktaş, derimod, har allerede et væsentligt tryk på de 11 mand, der skal stå distancen i Amsterdam, da der formentligt kommer en masse nye ansigter i startopstillingen. Klubbens største stjerner sidder nemlig alle ude med skader. ’De Sorte Ørne’ må undvære Miralem Pjanic, der udgik efter 31 minutter i seneste 1-2-nederlag til Altay på 2.-pladsen i Süper Lig, der er et stort tab, da bosnieren senest leverede den giftige assist, der første til mål mod Dortmund på en standardsituation.

Derudover må tyrkerne undvære profiler såsom topscoreren Michy Batshuayi, forsvarsgeneralen Mehmet Topal, forsvarsklippen Domagoj Vida, Alex Teixeira på midtbanen, Georges-Kevin N’Koudouv på den ene kant og Rachid Ghezzal på den anden kant. Derfor må anføreren, Atiba Hutchinson, som kommer til at spille centerback, sætte sin lid til den tidligere Düsseldorf-kantspiller, Kenan Karaman, der ikke har ramt netmaskerne i syv mulige kampe samt 22-årige Guven Yachin, som scorede sit første mål i weekenden, da disse to formentligt kommer til at danne angreb med 10'eren, Oğuzhan Özyakup, bag sig.

Beşiktaş sidder på en foreløbig 3.-plads efter syv kampe i Süper Lig med en målscore på 14:7. Holdet tabte senest 1-2 til Altay, spillede 3-3 med Adana Demirspor og vandt 3-2 ude mod Antalyaspor efter at være bagud 0-2 i pausen.

Meget tyder derfor på, at Beşiktaş ikke kan spille en kamp uden at lukke mål ind, og når det gælder en modstander som Ajax, der ikke kan spille en kamp uden at score mindst fire gange, så ser det gevaldigt sort ud for ’De Sorte Ørne’, der må baske for livet for ikke at blive sendt hjem med tenniscifre. Dette tyder historien mellem de to klubber også på.

Hollænderne og tyrkerne har blot mødt hinanden fire gange tidligere. Vi skal helt tilbage til Mesterholdenes Turnering i 1966/1967 for at finde de to eneste opgør i turneringen. I begge kampe fik Ajax trukket sig sejrrigt ud af på henholdsvis 2-0 og 2-1, der desuden også kvaste tyrkerne i 1993/1994-sæsonen af UEFA Cuppen med 2-1 hjemme i Amsterdam og hele 4-0 i Istanbul.


Karantæner og skader:

Ajax

Sean Klaiber (Knæskade) (Tvivlsom)
Maarten Stekelenburg (Lyskeskade) (Tvivlsom)

André Onana er stadigvæk suspenderet fra Ajax ovenpå doping-skandalen.


Beşiktaş

Ajdin Hasic (Knæskade) (Tvivlsom)
Cyle Larin (Lårskade)
Michy Batshuayi (Skade)
Francisco Montero (Syg)
Rachid Ghezzal (Muskelskade)
Georges-Kevin N'Koudouv (Muskelskade)
Miralem Pjanic (Skade)
Alex Teixeira (Lårskade)
Mehmet Topal (Lårskade)
Necip Uysal (Knæskade)
Domagoj Vida (Fodskade)
Welinton (Muskelskade)

Beşiktaş har ingen spillere i karantæne til kampen.


Bud på kampens profil:

Den blot 21-årige brasilianer, Antony, har som kantspiller været leveringsdygtig med gentagne mål og assists for Ajax i denne sæson og sidste sæson. Sidst mod Sporting Lissabon viste den brasilianske U23-landsholdsspiller, hvorfor at han er en ubehagelig uforudsigelig modspiller, da han med to frække ydersideassists fandt Sebastien Haller i de mindst målfarlige situationer.

Antony vil drible, og han vil lægge assists. De stakkels Beşiktaş-vikarer får travlt med Antony, der altid er at finde i feltet klar på en tværpasning, men som også er hurtig på bolden, hvor han hellere end gerne sætter sine medspillere op.

Et forsigtigt bud på kampens profil er derfor Antony fra Ajax, der har et træk eller ti gemt i ærmet til at få Beşiktaş-mandskabet til at kollapse fuldstændigt med sit evige energiske drive og sans for at se medspillere. Forcen for Antony er at udvinde en halv chance til et mål, så får han en hel chance, så bliver det vitalt.


Bud på kampens resultat:

Historisk set har Beşiktaş aldrig vundet over Ajax, og det kommer de heller ikke til tirsdag aften. Tyrkerne har et tyndt mandskab med til Amsterdam, og Ajax er helt og aldeles ustoppelige for tiden. Får Ajax tændt for målmaskinen hurtigt i kampen, så bliver det grimt for Beşiktaş.

Et forsigtigt bud på kampen er 6-0 til Ajax, da mønsteret for scoringer gentager sig. Mange af Ajax’ unge profiler vil alle ind på den absolut største scene og vise, at de også kan være med i målfesten som et hold, og ikke som individualister.

Kampen spilles tirsdag d. 28. september med kick-off kl. 18.45 på Johan Cruijff Arena i Amsterdam under kyndig bemanding af den franske dommer, Benoît Bastien.

Kampen transmitteres på TV3 SPORT og ViaPlay.

Ajax
(4-2-3-1)
32Remko Pasveer
12Noussair Mazraoui
2Jurriën Maduro
21Lisandro Martínez
17Daley Blind
4Edson Álvarez
8Ryan Gravenberch
11Antony ↩71
23Steven Berghuis ↩71
10Dušan Tadić (C)
22Sébastien Haller
Bænk
16Jay Gorter
51Charlie Setford
7David Neres ↪71
9Danilo Pereira da Silva
19Zakaria Labyad
30Mohammed Daramy
3Perr Schuurs
15Devyne Rensch
31Nicolás Tagliafico
6Davy Klaassen ↪71
20Mohammed Kudus
25Kenneth Taylor
Beşiktaş
(4-1-4-1)
30Ersin Destanoğlu
2Valentin Rosier
46Serdar Saatçı
21Fabrice N'Sakala
77Umut Meraş ↩73
5Josef de Souza Dias (C)
28Kenan Karaman
12Can Bozdogan
8Salih Uçan ↩46
3Rıdvan Yılmaz ↩46
9Michy Batshuayi
Bænk
34Mert Günok
10Oğuzhan Özyakup ↪46
11Gökhan Töre ↪46
62Berkay Vardar ↪73
68Demir Ege Tıknaz
72Emirhan Delibaş

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik