Fodbold nyheder

Raheem Sterling – I Cristiano Ronaldos fodspor

Af Daniel Fisker

Raheem Sterling er sin karrieres bedste form. Måske træder den unge englænder nu for alvor i en anden Manchester-darling – selveste Cristiano Ronaldos – fodspor.

Article image

Raheem Sterlings præstationer i de fire sæsoner mellem 2013 og 2017 var ikke ligefrem noget at skrive hjem om. I disse sæsoner måtte den ellers talentfulde englænder nøjes med henholdsvis 10, 12, 12 og 10 mål for sit klubhold. Man kan dog argumentere for, at den målhøst er ganske respektabel for en spiller, som ikke decideret er angriber.


Herefter kom 2017/18-sæsonen, hvor Sterling scorede 23 mål, og 2018/19-sæsonen, hvor Sterling scorede hele 31 mål. I denne sæson har Manchester City-profilen hidtil scoret 14 mål for Manchester City og fire mål for landsholdet. Siden skuden vendte, har EM-aktuelle Sterling ikke set sig tilbage.

Målhøsten i den forgangne sæson var ganske vist forholdsvis sløj, men under den igangværende EM-slutrunde har Sterling på ny etableret sig som storspiller. Man kan derfor roligt sige, at den kun 26-årige englænder nu er i sin karrieres storform. Det stemmer i hvert fald overens med englænderens egen opfattelse af situationen.

- Ja, det vil jeg sige, udtalte Raheem Sterling ifølge FourFourTwo, før EM-slutrunden skulle sparkes i gang.

- Specielt fordi det ikke har stået på i en måned eller to måneder. Det har stået på i to et halvt eller tre år nu.

- Jeg gennemgik en tid, som ville være vanskelig for enhver 19 eller 20-årig. Det handler om, hvordan man kommer ud på den anden side. Det handler om hårdt arbejde og den tro, man har på sig selv. Det handler om alder, erfaring og om at rette de fejl, man har lavet i fortiden.


Det handler tilsyneladende også om at lytte til sin mor. Sterling løfter i hvert fald sløret for, at hans mor i fire år blev ved med at plage ham med et bestemt og simpelt spørgsmål. Spørgsmålet drejede sig om, hvorfor hendes dengang målsvage søn ikke i højere grad søgte ind i feltet. 70 mål i de seneste tre sæsoner vidner om, at Sterling har gjort det til en vane at søge ind i feltet.

- Ja, hun er glad nu!

- Der er ikke meget mening i at hænge ude på venstrekanten, når målene findes inde i feltet. Min mor er stolt af mig. Det gør mig glad.

Det er dog ikke kun sin mor, Sterling har taget ved lære af. Han har også lært meget af at spille ved siden af Sergio Agüero i Manchester Citys angrebskæde. Den erfarne, argentinske måltyv er ganske vist på vej til Barcelona, men han nåede at få sat sit aftryk på Manchester City – og Raheem Sterling.

- Jeg ser på, hvordan Sergio afslutter. Hvis jeg ser en spiller scorer en bestemt type mål, så tænker jeg ”Cool! Det er interessant, hvordan han gjorde det.”

Eksplosionen i Sterlings målstatistik har desuden fået Liverpool-legenden Jamie Carragher til at sammenligne sin landsmand med en anden målmaskine, som også fik sit gennembrud i Premier League: Cristiano Ronaldo.

- Jeg garanterer for, at Cristiano scorede flest mål i sin ungdomsgruppe, da han var mellem 13 og 16 år gammel. Derefter blev han dog professionel for første gang, ligesom jeg blev professionel for første gang. Man er ivrig efter at vise, at man har evner, så man begynder at lave fancy fodarbejde.

- Efter et stykke tid begynder folk at sige, at man skal score flere mål. Derfor vågner man op og indser, at der måske er noget om snakken. Så begynder man at arbejde på det. Det tror jeg, at han gjorde. Det er det samme med mig, men jeg sammenligner ikke os to, fordi han er en af de bedste spillere, der nogensinde har spillet.

- Det handler dog ikke kun om, at man bliver bedømt. Jo flere mål jeg scorer, jo flere mål de andre i vores angreb scorer, jo mere sandsynligt er det, at vi vinder trofæer.

Cristiano Ronaldo startede – ligesom Raheem Sterling – som kantspiller, men udviklede sig som bekendt til angriber. Den talentfulde englænder står i øjeblikket noteret for 178 Manchester City-kampe på henholdsvis venstre- og højrekanten, mens antallet af kampe centralt i angrebet foreløbig begrænser sig til 20. Sterling håber og tror på, at han en dag kan rykke ind i feltet og indtage rollen som angriber.

- Det tror jeg.

- Jeg kan godt lide at være i feltet, så ja, forhåbentlig en dag.

Europamester – ligesom Cristiano Ronaldo?

Cristiano Ronaldo var kun 19 år gammel, da han kunne have vundet sit første europamesterskab. Den portugisiske superstjerne var således den yngste spiller nogensinde i en EM-finale, da Portugal i 2004 måtte se sig slået på målstregen af Grækenland.

Der skulle herefter gå tre EM-slutrunder med begrænset portugisisk succes – bortset fra bronzekampen i 2012 – før det portugisiske landshold med Ronaldo i spidsen kunne kalde sig europamestre. Snart har Raheem Sterling, som ganske vist ikke bærer anførerbindet på det engelske landshold, mulighed for at gøre det samme – endda på hjemmebane.

Semifinalerne og finalen ved den igangværende EM-slutrunde skal spilles på Wembley, som ligger blot en halv kilometers penge fra, hvor Sterling gik i skole som dreng. Derfor er det i den grad på hjemmebane, at Sterling og resten af ”The Three Lions” skal forsøge at blive europamestre for første gang nogensinde.

I 1996 blev EM-slutrunden også afholdt i England, men her måtte værterne se sig slået af Tyskland i semifinalen, som også dengang blev udspillet på Wembley. Dengang var det den nuværende engelske landstræner Gareth Southgate, som brændte fra 11-meterpletten i den altafgørende straffesparkskonkurrence.

Raheem Sterling drømmer sandsynligvis ikke om at gøre sin landstræner kunsten efter, men måske tør den unge englænder drømme om at overgå semifinalepladsen i 1996 og måske endda vinde EM-trofæet på det nye ”Wembley Stadium”, som blev indviet i 2007.

- I min hjemby? På Wembley? Hvis jeg er på den bane, og vi er på Wembley i finalen, så kan folk være helt sikre på, at det går løs!

- Nej, jeg laver sjov. Men vi sluttede på fjerdepladsen ved det sidste verdensmesterskab, og vi er blevet et endnu bedre angribende hold siden da. Vi er bare nødt til at tro på os selv. Hvis vi rammer dagen, så kan vi slå hvem som helst.

England tilkæmpede sig en suveræn førsteplads EM-kvalifikationsgruppe A, hvilket medvirkede til en succesfuld kvalifikation til den slutrunde, som i sidste ende skal afgøres på Wembley. EM-kvalifikationen har dog ikke udelukkende været en dans på roser for Sterling, som ellers bidrog med otte mål. Han var således henvist til skammekrogen på tribunerne i den næstsidste kvalifikationskamp, hvilket skyldtes en kontrovers med Joe Gomez i den engelske landsholdslejr.

Den uheldige episode ændrer dog ikke på, at Raheems Sterlings EM-kvalifikation på grønsværen har været en stor succes. Den helt store engelske måltyv Harry Kane overgik ganske vist Sterlings målhøst, men den lynhurtige kantspiller leverede – sammen med Memphis Depay fra Holland – flest assists i EM-kvalifikationen.

Ved den igangværende EM-slutrunde er det dog ikke Harry Kane – det ellers naturlige bud på en engelsk topscorer – som har haft flest mål i støvlerne. Englænderne spillede meget forsigtigt i det netop overståede gruppespil. ”The Three Lions” scorede kun to mål, men til gengæld var det i begge tilfælde Raheem Sterling, der var på pletten.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik