INDBLIK: Manchester City-gate
Indkast.dk har gravet ned i nyheden om Manchester Citys karantæne i Champions League samt gættet lidt på fremtiden, der måske ser lidt dyster ud. Hvad er sket og hvorfor?
Manchester City bliver straffet af UEFA for deres ulovlige økonomiske indsprøjtninger og bliver blandt andet udelukket fra Champions League.
Sådan skrev Indkast.dk i vores profetier for 2019, men sådan gik det ikke - altså før 2020… men hvorfor er det gået sådan?
Helt afgørende for Manchester Citys to års karantæne fra Champions League handler om den tyske avis Der Spiegel, der via Football Leaks-skandalen, har dokumenter, der påviser, at Citys arabiske ejere har sendt 500 millioner kroner ulovligt ind i klubben – formentlig for at pynte på et ”rødt regnskab”.
Indkast.dk’s forudsigelser i starten af 2019 kom efter, at City i december 2018 forgæves forsøgte at få fjernet deres dårlige sag i CAS (Court og Arbitration for Sport). Det lykkedes ikke, og derfor kom domsafgivelsen i går ikke som en gigantisk overraskelse for os, selvom den er kommet bag på mange fodboldfans verden over. UEFA’s finansielle anklager, Yves Leterme, har ikke rystet på hånden, så mon ikke der har været klokkeklare beviser for at give denne hårde dom, der kan få gigantiske konsekvenser for Manchester City – mere om det senere.
Samtidigt med domafsigelsen må det give alvorlige bekymringer hos mange af de andre storklubber i Europa. På de sociale medier har der siden City-dommen været et undrende spørgsmål om, hvorvidt PSG ikke stod til en lignende dom. Hertil er der nok kun et svar: Det afgør beviser i Football Leaks!
Så lignende domme kan komme på tale i flere klubber med stor sandsynlighed, men det er her – som tidligere nævnt – at Der Spiegel kommer ind i billedet. Deres journalistiske arbejde med Football Leaks kan få gigantiske konsekvenser, for de er i besiddelse af et ualmindeligt store bevismateriale imod de største fodboldklubber i Europa.
For konsekvenserne vil blive gigantiske… I den forgangne uge såede manager Pep Guardiola tvivl om, hvorvidt han ønskede at fortsætte i klubben efter kontraktudløbet næste sommer. Anede den populære spanier allerede, hvor det bar hen ad? Det bliver i hvert fald et stort problem at få nogle af Europas bedste spillere til Manchester City, hvis de end ikke skal spille i de Europas bedste turnering. F.eks. har Erling Haaland været nævnt som en mulig arvtager for den aldrende Sergio Agüero, men kunne man forestille sig, at Europas hotteste angriber til sommer skulle tage til City med udsigten til to år – uden Champions League?
Derudover og måske endnu vigtigere… hvad med økonomien? For City kommer til at mangle de 1,5 milliard kroner, som det forventes, at klubben vil miste på ikke at deltage i de to næste CL-sæsoner. Dette sat sammen med bødestraffen og formentlig færre sponsorer samt en mere forsigtig klubejer kan gøre, at City i fremtiden hverken kan købe de samme spillere ind eller udbetale de lønninger, som de tidligere har gjort til nye spillere.
I den nuværende spilletrup skulle der allerede være intern utilfredshed. Spillernes kontrakter er begunstiget af Champions League-deltagelse, og hvis den ikke er tilstede, vil det så betyde noget på deres lønseddel?
Spillerne vendte pudsigt nok tilbage fra deres vinterpause stort set samtidigt med, at UEFA udsendte straffen til City, hvilket skulle have skabt en lang kø af utilfredse spillere foran kontordøren hos City-bossen Ferran Soriano.
Er det kun toppen af isbjerget?
Financial Fair Play-reglerne startede i 2013, og ifølge disse må en klub kun have et underskud på 400 millioner kroner i to år eller maksimalt 280 millioner kroner i gennemsnit i tre regnskaber. For at undgå dette har klubejerne måtte pumpe penge ind i klubben. Dette er årsagen til City-karantænen, men City har faktisk flere problemer end dette.
Premier League undersøger blandt andet, om de ulovligt skulle have anskaffet akademi-spillere eller haft ulovlige treparts-ejerskaber. Tidligere har førnævnte Der Spiegel bevist, at der findes mails, der beviser, at Jadon Sanchos agent – Emeka Obasi - modtog næsten to millioner kroner af City, inden han skiftede fra Watford som 14-årig. Dette er ulovligt. Kunne dette være årsagen til, at den engelske spiller noget overraskende havnede hos Dortmund?
Man kan slet ikke afvise, at City blot er blevet straffet af UEFA, og at Premier League kommer med en yderligere straf til City, som måske kunne være en pointstraf i den kommende sæson, hvilket vil sende dem yderligere ned i ”hullet”. Men glem nu ikke, at dette sker, efter de har handlet groft uansvarligt sportsligt og har købt alt for mange spillere ind i forhold til, hvad de meget tydelige Financial Fair Play-regler har gjort muligt i forhold til klubbens underskud.
Premier League har udviklet sig til en syg høne
Forleden offentliggjorde Cies Football Observatory i Schweiz en undersøgelse af Premier League-klubberne siden 2010. Klubberne har lavet et transferunderskud på hele 48,5 mia. kroner – altså 48.500.000.000 kroner… i underskud….
Store dele af dette gigantiske underskud er blevet finasieret af den meget lukrative tv-aftale, som Premier League-klubberne nyder godt af, men store del er også blevet finansieret af legesyge klubejere.
Til sammenligning har Serie A-klubberne i samme periode det næststørste transferunderskud på 9,1 mia. kroner, mens La Liga-klubberne har seks mia. kroner i underskud. Bundesliga-klubberne har stort set det samme, mens de franske ligaklubber har overskud på transferbundlinjen, hvilket i den grad skyldes, at Premier League-klubberne har købt voldsomt ind her. Så Premier League har udviklet en syg tendens, hvor de indkøber alt for dyrt uden at tage hensyn til økonomien og Financial Fair Play-reglerne, hvor det ikke er tilladt at have et voldsomt underskud i klubben eller at pumpe penge ind i klubberne for at pynte på et underskud.
Det største transferunderskud kommer ikke helt overraskende fra Manchester City, som lyder på 8,2 mia. kroner, hvilket altså næsten svarer til alle klubberne i Serie A-klubberne, Bundesligaen eller La Liga.
Udover Manchester City så har Paris Saint-Germain, Manchester United, FC Barcelona og AC Milan også haft et meget højt transferunderskud, men hele tolv af klubberne i Top-20 er fra Premier League. Så måske skal disse klubber være bekymrede, om de også kan blive ramt af Financial Fair Play-reglerne. Hvis en klub har gigantisk underskud på transfer, kan det i hvert fald være svært at indhente dette på resten af driften af klubben – og derfor er der sikkert en del af klubejere og lederne, der sover skidt for tiden… - ligesom de gør i Manchester City og hos Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.