Fodbold nyheder

Joachim Andersen - det ukendte rekordindkøb

Af Torsten Brix

Indkast.dk har mødt den meget selvsikre forsvarsspiller, som ikke er almindelig kendt i Danmark… Det forstår han ikke helt selv, for han har spillet mange år i udlandet og været i den rigtige fodboldskole, men nu er den ”sodavandsstjælende italianer” klar til at indtage fodboldverden.

Article image
Ritzau-Scanpix

Den 12. juli 2019 vil nok altid være en stor dag for den danske forsvarsspiller Joachim Andersen. Her underskrev han en femårig kontrakt med storklubben Lyon, og han skrev sig samtidig også ind i de danske historiebøger. For selvom han var forsvarsspiller, blev han den dyreste danske fodboldspiller nogensinde.

Noget af en omvæltning for knægten, der tidligere af FCM-sportschefen Svend Gravesen er blevet beskyldt for at stjæle sodavand, da han gik på deres akademi. Nu er der vist blevet råd til at betale for Joachim Andersens sukkervand, og mon ikke også barndomsklubben i Greve vil byde på en ”Yndlingssodavand”. Danmarksserie-klubben modtog nemlig omkring en million kroner, da drømmeskiftet fra Sampdoria til Lyon var en realitet.

I mellemtiden havde den centrale landsholdsspiller haft to sæsoner hos FC Midtjylland, inden han som ungdomsspiller blev solgt for fem millioner kroner til Twente, der i sommeren 2017 solgte ham videre til Sampdoria med stor fortjeneste. Så selvom Joachim Andersen er Danmarks dyreste fodboldspiller, har han aldrig spillet i Superligaen og er ikke særlig kendt i Danmark, hvilket han forholder sig meget uforstående overfor, da han bliver spurgt ind til den danske uvidenhed om ham.

- Hvis man følger med i fodbold, så burde man vide, hvem jeg er. Jeg har spillet to sæsoner i Holland, 18 måneder i Italien, hvor jeg har gjort det rigtig godt, og nu er jeg i Lyon. Så det er underligt, at store dele af den danske befolkning ikke kender mig. Der er langt mere fokus på danskerne i Superligaen, hvilket jeg forstår. En anden grund er også, at Serie A ikke bliver vist ret meget i dansk tv, lyder det selvsikkert fra den 23-årige, som beskriver dele sin karriere på følgende måde:

- I Holland lærte jeg rigtig meget med bolden, mens jeg i Italien lærte om forsvarsspillet. Italien er kendt for at være det sted i verden, hvor man kan få den bedste uddannelse som forsvarsspiller, og det var også derfor, at jeg tog dertil. Forsvarstræningen i Italien er så unik og detaljeret omkring små ting som kropsprog og positionering, som man ikke fokuserer så meget på andre steder. Så perioden i Italien har betydet vanvittigt meget for min udvikling. Jeg har været rigtig glad for min tid i Italien og er vel blevet en lille italiener.

Sampdoria har været med til at udvikle nogle store fodboldsspillere som Ruud Gullit, Gianluca Pagliuca, Gianluca Vialli, Antonio Cassano, Sergio Romero, Clarence Seedorf, Juan Sebatian Veron, Lucas Torreira, Dennis Praet, Bruno Fernandes og Mauro Icardi. Trods dette er Joachim Andersen en af de dyreste spillere, som Sampdoria har solgt. Et gigantisk skifte for en dansk forsvarsspiller med stor selvtillid.

- Nu har jeg lavet et stort skifte til Lyon, og jeg har store ambitioner, så må vi se, hvor det bærer hen. Jeg har altid haft stor tiltro til mig selv, så jeg tror helt sikkert, at jeg kan gøre mig gældende på den helt store scene, så det er bare med at komme deropad.

En lang række klubber var interesserede i danskeren, og ifølge italienske Corriere dello Sport havde Serie A-klubben modtaget et bud fra Tottenham på over 250 millioner kroner, og derudover havde Arsenal, Lyon, Milan og Roma også vist interesse. Det blev Lyon, og klubskiftet gav kort tid efter også debut som indskifter på det danske landshold i venskabskampen imod Luxembourg.

På landsholdet kan træner Åge Hareide for tiden vælge imellem centrale forsvarsspillere som anfører Simon Kjær, Andreas Christensen og Mathias ”Zanka”, så konkurrencen er hård for Joachim Andersen.

- Jeg kan ikke gøre noget på de otte minutter, jeg fik imod Luxembourg, men hvis bare jeg gør det godt i Lyon, så må jeg spille mig tættere på en startplads på det danske landshold. Det er ikke alle og enhver, der spiller i det centrale forsvar på det danske landshold, men jeg spiller på et tophold i Frankrig og spiller i Champions League. Det er her, at jeg skal vise mit værd. Landstrænerne har en fast stamme, og der bliver ikke skiftet så meget ud, så jeg skal bare være klar, hvis og når jeg får chancen.

- Jeg svævede på den lyserøde sky, efter jeg fik landsholddebut, og det gjorde mig sgu stolt og var noget stort for mig. Det var også en af grundene til, at jeg skiftede til Lyon. Jeg ville gerne ind omkring A-landsholdet og gøre mig gældende til det.

I Lyon skal Joachim Andersen nu op imod de allerstørste, da holdet er gået videre fra Champions League-gruppespillet og Juventus venter. Det er sket i en periode, hvor klubben ellers har fyret deres træner og ansat den tidligere Lille-, Roma- og Marseille-træner Rudi Garcia. Han har meget af tiltro til den danske forsvarsspiller.
Hvordan kan han næsten have andet efter en lynscoring efter blot tre minutter og 40 sekunder i 3-1-sejren over Benfica i Champions League. Målet var Andersens første scoring for Lyon og dermed en perfekt start for Greve-knægten, der ikke blot blev Danmarks dyreste spiller nogensinde med skiftet til Lyon. Han blev også Lyons dyreste spiller nogensinde. Meget godt klaret for en ukendt dansker!

Mere om Joachim Andersen

Mere om Lyon

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik