LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

Torsten Brix

Er Peps defensive plan død?

Manchester Citys forsvar sejler og løsningen med omskolede midtbanespillere virker ikke længere. Gigantisk indkøb spiller ikke og sportsdirektør Txiki Begiristain har svært ved at finde de rigtige spillere.
I optakten til topkampen mellem Manchester City og Liverpool var Indkast inde på, at Citys midterforsvar var lidt tunge overfor Liverpools hurtige angribere, og ved Mohamed Salahs mål til 2-0 var egypteren klart hurtigere i opfattelse og udførelse end City-forsvaret. Kort efter pausen så City-forsvaret igen lidt skidt ud, da Kyle Walker slet ikke havde styr på Sadio Mane på indlægget fra Jordan Henderson, inden Liverpool kort efter pausen kom foran med 3-0.

Men udover Liverpool-nederlaget så ser statistikkerne også skidt ud for Guardiolas defensiv. Man skal hele 1.065 dage tilbage for at finde sidste gang, at Manchester City lukkede to mål ind i de første 15 minutter af en kamp. Det var i december 2016, hvor formstærke Leicester var målrige. I de sidste 11 sæsoner har Guardiola aldrig lukket så mange mål ind, som hans mandskab har gjort i sæsonens første 12 kampe. Efter det vitale nederlag til Liverpool var Guardiola – med rette - hurtig til at kritisere dommerne, men måske skulle han også kigge lidt mere ind ad.

For især Kyle Walker, Nicolas Otamendi og den omskolede Fernandinho har store problemer for tiden. Walker har i denne sæson tabt 10% flere af sine dueller sammenlignet med sidste sæson, og Otamendi er på 11% mere. Derudover er både Otamendi og John Stones registeret for at have lavet to fejl i denne sæson, som har ført til mål. Ingen City-spillere lavede flere fejl, der førte til mål… i hele sidste sæson, end de to har gjort i de første 12 kampe af denne sæson.


The City Way
Hvis man kigger i Guardiolas fortid, så er der ikke de store defensive problemer, men da de tabte 1-3 til Monaco i 2017, slog den succesbelagte manager fast, at holdet ikke havde spillet ”The City Way”. Efter den kamp har Guardiola i sin bog ”The Making of a Superteam” afsøret, at det var en stor fejltagelse ikke at spille med Otamendi i den kamp.

Men til historien om City-defensiven tegner sig også et billede af Guardiola som en træner med voldsom fokus på det offensive spil samt også en større lyst til at udvikle disse spillere. Typer som Raheem Sterling og den kasserede Sevilla-spiller Nolito har udviklet sig voldsomt under Guardiola, som selv direkte har sagt:

- I City træner vi ikke i at tackle. Vi vil hellere træne i at beholde bolden…

I Netflix-dokumentaren ”Take the Ball, Pass the Ball” om Barcelona kan man tydeligt se, hvordan den nyslåede Barcelona-spiller Dmytro Chygrynskiy havde store problemer med at finde Xavi på banen og kort tid efter blev Chygrynskiy - af Guardiola - sendt tilbage til Shakhtar Donetsk i det efterfølgende transfervindue. Assistenten Mikel Arteta beretter endvidere, hvordan de har gigantiske krav til deres forsvarsspillere, når de har bolden. Taget den nuværende sæson i betragtning skulle City måske også have mere fokus på forsvarsspillet, når modstanderen har bolden.

Den offensive tankegang omkring forsvarsspillet i City kommer også til udtryk ved, at flere spillere er blevet omskolet til mere defensive roller… som Fabian Delph. Guardiolas tidligere assistent – Domenec Torrent – foreslog, at midtbanespilleren Delph kunne bruges som back, og Pep gik med til at teste det. Men efter flere defensive fejl i Champions League-kampen mod Tottenham blev Delph solgt til Everton, og City købte Danilo, efter ”halvdelen af de europæiske klubber ønskede ham”, hævdede Torrent.

Danilo-løsningen virkede heller ikke, og han blev solgt efter blot 11 kampe, og i stedet blev Joao Cancelo hentet i Juventus for næsten 500 millioner kroner. Trods den store indkøbspris så spiller den omskolede midtbanespiller Oleksandr Zinchenko meget på backen.

Selvom Zinchenko blev skadet for seks uger siden imod Everton, har Cancelo ikke spillet ret meget, og måske kan han blive skrevet på listen over meget dyre defensive City-indkøb, som skuffer. Her kan man jo nævne Aymetic Laporte, Otamendi, og Eliaquim Mangala. De to sidstnævnte kostede begge omkring 350 millioner kroner, mens Laporte var endnu dyrere. Trods dette så spiller City ofte med omskolede midtbanespillere – blandt andet i denne sæson, hvor den 34-årige Fernadinho er kommet i det centrale forsvar.

Det samme oplevede Javier Mascherano med Pep i Barcelona, hvor han blandt andet udgjorde firebacken sammen med Carles Puyol, Gerard Piquet, Dani Alves og Eric Abidal i et system, der imponerede mange dengang, men gør det stadigvæk dette?

En stor del af grunden til dette er, at Guardiola ønsker, at boldsikre spillere skal føre bolden frem og derudover tage stort ansvar, når hans hold møder defensive modstandere. Disse evner virker det ikke til, at Guardiola har set hos alle sine forsvarsspillere, og i City har sportsdirektøren Txiki Begiristain tidligere slået fast, at det er svært at købe defensive spillere ind til Guardiola – hvilket det er svært at være uenig i.

Glem nu ikke, at Pep jo også smed den engelske landsholdsmålmand Joe Hart på porten, da han ikke var god nok med fødderne, når City havde bolden. Så den gode Guardiola ved, hvad han vil have, og når det går godt, er begejstring stor over dette, men det gør det altså ikke for tiden. City har lukket 1,08 mål ind pr. kamp i denne sæson modsat sidste, som var på 0,61, og ikke siden 2009/10 har de engelske mestre på nuværende tidspunkt lukket så mange mål ind, som de har i denne sæson.

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder