Fodbold nyheder

Richarlison – fra kant til center

Af Jens Christian Jensen

Richarlison de Andrade, eller bare Richarlison, er en brasiliansk kantspiller/angriber, der spiller for Everton FC og for det brasilianske landshold. Hans karriere tog fart i 2014 og siden har han ikke set sig tilbage.

Article image
Ritzau-Scanpix

América Mineiro: Han startede sin karriere i Real Noreste, hvor han spillede fra 2013 til 2014. I 2014 skiftede han til brasilianske América Mineiros ungdomsafdeling. Herefter gik det stærkt. Allerede i juni 2015 blev han forfremmet til seniorafdelingen og fik i juli 2015 debut mod Mogi Mirim. Trods sin sene indskiftning lykkedes det ham at score kampens sidste mål. Klubben så potentialet og 17 dage senere stod de klar med en forlængelse af kontrakten til 2018. I sin sidste kamp for América Mineiro sikrede klubben sig oprykning til Campeonato Brasileiro Série A. Richarlisons aftryk på kampen var et rødt kort, som han fik sidst i kampen.Fluminense: 29. december 2015 drog Richarlison videre til en anden brasiliansk serie A-klub; Fluminense. Debuten kom den 13. maj 2016 i hjemmekampen mod Ferroviaria i Copo Brasil, hvor han scorede alle Fluminenses tre mål i 3-3-kampen. To dage senere fik han debut i ligaen. Pudsigt nok mod hans tidligere klub, América, og hans første ligamål kom den 26. juni 2016; det afgørende mål til 2-1 mod Flamengo. Igen blev han skiftet sent ind, men målet var ikke hans eneste aftryk på kampen. Inden slutfløjtet måtte han forlade kampen igen, på grund af en skade. I 2017-sæsonen scorede han 8 mål i 12 kampe og han blev en del af årets hold, mens klubben endte som 2-er efter Flamengo. Et af målene faldt i semifinalesejren over Vasco da Gama på det legendariske Maracanã-stadion. Nu tog karrieren en ny udvikling. Senere 2017 deltog han i sin første Copa Sudamericana. Det er en klubturnering, man kan rangere på linie med Europa League, mens den mere kendte Copa Libertadores kan sidestilles med Champions League. Richalison fik fire kampe, inden klubben blev slået ud i kvartfinalen. Richalison nåede at score mod Liverpool (Uruguay) og Universidad Católica (Ecuador).


Watford: Med den succes i bagagen tog han den 8. august 2017 springet til Europa. Første stop var Watford, hvor han fik en fem-års kontrakt. Han fik sin debut i 3-3-kampen i Merseyside-derbyet mod Liverpool i sæsonåbningen. Allerede i den næste kamp, mod AFC Bournemouth, scorede han sidste første mål. En kamp som Watford vandt 2-0. Den sæson spillede han, som den eneste i truppen, alle kampene og scorede fem mål. I Watford stiftede han bekendtskab med manageren Marco Silva. En manager han senere skulle møde igen i hans næste klub.


Everton: Næste klub blev Everton FC. Skiftet kom den 24. juli 2018 og her blev han forenet med Marco Silva, som Silvas første indkøb. Manageren kendte han fra Watford. I Richarlisons debut mod Wolverhampton, scorede han begge mål. Kampen endte 2-2, men Richarlison fik vist sit værd for klubben. At Richarlison var en hård hund viste han to uger senere i 2-2-kampen mod AFC Bournemouth. Han hamrede hovedet sammen med Adam Smith. En forseelse som dommeren takserede til et rødt kort. Richalison blev inde i sæsonen ”forfremmet” til central angriber, da de egentlige angribere i Everton ikke viste nok på banen. Første kamp på den position var mod Leiecester og Richalison scorede til 1-0 efter 7 minutter. Everton vandt 2-1. Herefter gik det igen stærkt. Fire uger senere scorede han to gange mod i 3-1-sejren over Brighton & Hove Albion. Samlet set over sæsonen delte Riharlison topscorerværdigheden med Gylfi Sigurdsson med 13 mål i Premier League. I hans Everton-karriere indtil videre er det blevet til 44 kampe og 17 mål. Samler lidt på de gule kort som han har fået fem af. Til gengæld er det blevet ved det ene røde kort, han fik i 2018 mod AFC Bournemouth.


Landshold: Sideløbende med klubkarrieren er det også blevet til kampe på U20-landsholdet, der i 2017 deltog i det sydamerikanske U20-mesterskab. Otte kampe og to mål blev det til.”Det rigtige” landshold, seniorlandsholdet, kaldte på Richarlison i 2018 til venskabskampene mod USA og El Salvador. Debuten kom mod amerikanerne i 2-0-sejren, mens hans første landskampsmål kom i kampen mod El Salvador. 5-0 vandt brasilianerne.U23-landsholdet fik i 2019 glæde af Richarlisons kvaliteter, da han blev indkaldt til truppen, der skulle spille Copa América i Brasilien. Igen var scenen Maracanã. Richalison kom ind i finalen mod Peru. Han afløste Firmino som frontangriber, og han scorede det sidste mål på straffespark. Brasilien vandt 3-1.


Mere om Richarlison

Mere om Everton

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik