ALT om VM

Fodbold nyheder

Virgil van Dijk – SUPERVAN

Af Torsten Brix

Opvaskeren der ændrede Liverpool har været meget igennem, og det virker til, at en livstruede sygdom gav et andet syn på livet – nu er han kåret til Europas bedste fodboldspiller foran Messi og Ronaldo.
Article image
Ritzau-Scanpix
I den sydlige del af Amsterdam findes restauranten ”Oncle Jean”, hvor den 16-årige Abubakar Abdulle er opvasker i køkkenet. Et job som er blevet en kende mere populært, for det var her, at Virgil van Dijk brugte en del af sin ungdom med at rengøre kødgryderne samtidigt med, at han passede ungdomstræningen hos Willem II.


Det var her, at verdens mest omtalte forsvarsspiller tjente godt 30 kroner i timen for at påtage sig tjansen, som langt de fleste mennesker i verden hader. Nu er der sikkert nogle andre, der tager opvasken for van Dijk. For efter udnævnelsen til Premier Leagues og sidenhen Europas bedste fodboldspiller er der kommet endnu mere fokus på van Dijk…


Kursen mod stjernerne
Van Dijk er født i Breda i Holland, men det var i Groningen, at han fik sit gennembrud. Han ankom til Æresdivisionsklubben i 2011, hvor han straks slog sit navn fast. 63 kampe på to år var nok for van Dijk, der i sommeren 2013 forlod hjemlandet for at tørne ud for den skotske storklub Celtic, der havde set hans talent.

I Celtic fik han øjeblikkeligt en hovedrolle for et hold, der var suveræne i den hjemlige liga, og hans præstationer i det centrale forsvar skaffede ham en masse opmærksomhed. Specielt præstationerne i Champions League gjorde ham til et varmt emne syd for den skotske grænse, hvor Arsenal og andre blev kædet sammen med ham. I Skotland nåede han at vinde det skotske mesterskab to gange og den skotske ligacup en enkelt gang, inden han i sommeren 2015 forlod Celtic til fordel for Southampton.

Her blev han igen en af profilerne for et mandskab, der gentagne gange formåede at drille de store i Premier League. Hans succes i Premier League gjorde ham bare endnu mere eftertragtet blandt de bedste hold i ligaen, og i sommeren 2017 blev interessen intensiveret. Manchester City, Chelsea og Liverpool var alle meget interesserede i hollænderen, men i sidste ende endte han med at trække i Liverpools røde trøje.Manden, som fik styr på Liverpools defensiv
Liverpool havde forud for indkøbet af van Dijk haft store defensive problemer igennem flere sæsoner. Ragnar Klavan, Dejan Lovren og Joel Matip havde vist sig ikke at være synonym med stabilitet, men det er ændret, efter van Dijk kom til.
Ser man på tallene, har Liverpool gjort et kup.

Sammenligner man ham med hans kolleger i Liverpool-forsvaret, har han været stærk i mange kategorier som vundne tacklinger, opsnapninger, vundne luftdueller, generobringer og oprydning i feltet. Disse var stærkt medvirkende til, at han forstærkede det Liverpool-hold, der vandt i Champions League-finalen i 2019 over Tottenham.

Liverpools 28-årige hollænder har udviklet sig til en styrmand på holdet efter nogle unikke præstationer, og da kollegaerne kårede ham til ligaens bedste spiller og den første forsvarsspiller siden John Terry i 2005, frembragte det glæde hos van Dijk, der sagde:

- Det er meget svært at sætte ord på. Jeg tror, at det er den største hæder, man kan få som spiller. At blive stemt på af dem, man spiller mod hver weekend. Jeg er meget stolt…

I 2010 var der ikke meget, der tydede på, at van Dijk skulle ende på denne trone. Dengang var han amatør-spiller, da en scout fra Groningen spottede ham, og de gav han en kontrakt til 10.000 kroner om måneden. Han havde ingen bil og cyklede til bussen inden træning.

Dette er samme spiller, som har forvandlet Liverpool under Jürgen Klopp. I perioden med Klopp har van Dijk øget Liverpools antal af deres vundne kampe med 18% og næsten halveret antallet af mål pr. kamp, der bliver scoret imod dem samt øget deres procenter af Chean Sheets med 19%.

At van Dijk ikke er gået den direkte og letteste vej, var han også inde på i takketalen efter han var blevet kåret – helt suverænt foran Messi og Ronaldo – tli Europas bedste fodboldspiller.

- Jeg er meget glad for dette trofæ. Jeg har måttet arbejde hårdt for at komme så langt. Min karriere er ikke gået den lige vej, sagde den 28-årige hollænder ved kåringen.

Flere har hævdet, at den livstruende mave- og leversygdom, som van Dijk havde, ændrede hans liv. Han stoppede med at spise fastfood og hans mor flyttede ind hos ham – eller måske var han bare træt af at vaske op hos ”Oncle Jean”.

Mere om Virgil van Dijk

Mere om Liverpool

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik