ALT om VM

Fodbold nyheder

Paulo Dybala – Square R2 eller la joya

Af Torsten Brix

Den lille argentiner slog Mario Kempes' klubrekord og var tæt på at spille for det polske landshold, men snart er han Argentinas fodboldhåb.
Article image
Ritzau-Scanpix
Det er 24 år siden, at Argentina sidst vandt et stort fodbold-trofæ, selvom de i samme periode har vundet VM for U/20-landshold hele fem gange. Så den fodboldglade nation har produceret et hav af talenter - men Lionel Messi, Sergio Agüero eller Gonzalo Higuaín vil alle være over 30 år til næste VM-slutrunde, så hvem skal sparke målene ind i fremtiden for Argentina?


Svaret er i Torino, hvor Paulo Dybala for tiden viser et niveau, der giver forhåbninger for Argentina. Det sker, selvom den 23-årige offensivspiller kunne have spillet for det polske landshold… Indtil videre er det blevet til seks argentinske landskampe for Dybala, og han ligner stjerne-angriberen for Argentina til VM i 2022.Knægten fra immigrantfamilien slog legendens rekord
I denne sæson har Dybala været med i femten Juventus-mål (ni assists og seks mål), efter han i sidste sæson var med i 28 kasser (ni assists og 19 mål). Årets bedrift fik et højdepunkt, da han scorede to Champions League-mål i kvartfinalesejren over Barcelona. Juventus-holdet er meget struktureret og har meget fokus på det defensive arbejde, så her er Dybala den kreative kraft.

- Jeg kalder Dybala for ”Square R2”, sagde den tidligere holdkammerat Paul Pogba med henvisning til en kombination i FIFA.


”Square R2” er ikke det eneste øgenavn, som Dybala har haft. En argentinsk journalist kaldte han for ”la joya” – som kan oversættes med Juvelen – efter Dybala havde lavet to mål for Cordoba-holdet Instituto. På det tidspunkt var sydamerikaneren blot 17 år, og han blev den yngste målscorer for klubben. Dybala forviste den argentinske fodboldlegende Mario Kempes, men som mange andre argentinere er Dybalas familie immigranter, og derfor starter hans historie mange år tidligere.


Ikke glemt sin fortid
Dybalas bedstefar – Boleslaw – voksede op og arbejdede for en præst i Krasniow, som er en mindre by i det sydlige Polen. Under anden verdenskrig blev han sendt til Tyskland for at arbejde, og da han vendte hjem, var der ingen job, så han bestemte sig for at rejse til Argentina. Det blev en hård opstart, hvor han startede med at leve på gaden og havde store problemer med at finde arbejde. Da Dybala var fire år gammel døde Boleslaw, men bedsteforældrenes historie har superstjernen ikke glemt.

Da Dybala i 2012 skiftede fra Instituto til Palermo, skulle han bruge et europæisk pas, og i den forbindelse forsøgte han at få polsk statsborgerskab. Det viste sig dog at være noget kompliceret, og han søgte i stedet for om at få et italiensk pas med henvisning til sin moders familierelationer i Napoli.Afviste Juventus-trøjen med 10-tallet på ryggen
I 2011 fik Dybala sit gennembrud, da han deltog i ungdomsturneringen Torneo Esperanza Alba i Chile. Bedrifterne her banede vejen for en plads på klubbens førstehold og herfra kom navnet ”la joya”.

Den blot 176 cm høje og 68 kg tunge Dybala kan spille flere af de offensive pladser, og den tidligere Manchester United-angriber Diego Forlán har kaldt ham for ”Den næste Messi”. Dybala er en unik afslutter, men han er ikke ret stor, og derfor er hans største præstationer, når han har haft en ”10'er-rolle”. På Juventus-holdet har Dybala ligget lige bag ved Higuaín, og det makkerskab har været særdeles effektivt.

Juventus købte Dybala af Palermo efter hans flotte sæson i 2014/15, hvor han lavede 13 mål og 10 assists. Omkring 300 millioner kroner betalte ”den gamle dame”, og Dybala skulle ikke bruge lang betænkningstid til at tænke over kontrakten. Han havde nemlig en stor forkærlighed for klubben og især Andrea Pirlo og David Trezeguet. Fælles for de to spillere var, at de begge havde spillet i den zebrastribede trøje med nummer 21 på ryggen.

Så da Dybala blev tilbudt den legendariske trøje med ”10-tallet”, afviste han pænt og bad i stedet om at få nr. 21 som sit trøjenummer. Opholdet i Juventus har været succesbelagt, og i sidste måned underskrev han en ny femårig og guldbelagt kontrakt – noget af en bedrift for Square R2 eller la Joya…

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik