Torsten Brix

CR7 - og det magiske tal

Indkast.dk giver læserne et kapitel fra bogen om Ronaldo. Det handler om et "7-tal".
- Jeg vil være en af de bedste i verden om to til tre år. Jeg vil være meget stolt, hvis jeg en dag anses for at være lige så god som George Best eller David Beckham. (Cristiano Ronaldo, 2004)

- Der er ingen tvivl om, at David altid har været en slags forbillede for mig. Jeg overtog hans trøjenummer i Manchester United, og jeg blev konstant konfronteret med David og 7-tallet. Siden kom jeg til Real Madrid, hvor han også lige havde været. Han har igennem hele sin karriere været bevidst om at kombinere sit fodboldtalent og sit varemærke. Man kan godt sige, at jeg også er bevidst om, at jeg er et brand. (Cristiano Ronaldo, 2011)


En af de historier, der går om Cristiano Ronaldo, er, at han har ”obsessions”. Og at tallet syv har udviklet sig til en besættelse for ham. I Sporting har han været nummer 28, men i Manchester United bliver han personificeringen af tallet syv. Det magiske, mytologiske tal bliver en stor del af hans identitet fra den 16. august 2003. Han overtager megastjernen David Beckhams trøjenummer, en tung arv, men Ferguson ved, hvad han gør, da han tildeler den 18-årige dreng med uren ansigtshud, afbleget boyband-garn på hovedet og bøjle på tænderne det store ansvar. Der er kun gået tre dage siden præsentationen for pressen på Old Trafford, da Manchester United skal møde Bolton på hjemmebane i den første kamp i 2003-04-sæsonen.

Cristiano Ronaldo tror, han skal sidde på bænken hele kampen og bliver lige så forundret som de 68.000 tilskuere, da Ferguson sender ham til opvarmning. Tilskuerne ser en 18-årig dreng komme på banen i stedet for midtbaneslideren Nicky Butt ved stillingen 1-0, og ingen af de 68.000 på Old Trafford glemmer nogensinde den dag, de ser Cristiano Ronaldo spille for første gang.

På 30 minutter annoncerer han sin ankomst med hele sit eventyrlige repertoire rullet ud, så ingen er i tvivl om, at en ny stjerne er født. ”Tilskuerne reagerede, som om Messias var dukket op lige foran øjnene på dem,” har Ferguson sagt i sine erindringer. Efter få minutter på banen bliver Ronaldo nedlagt og får et straffespark, som Ruud van Nistelrooy brænder. Ronaldo lægger op til den ene oplagte målchance efter den anden og henrykker resten af kampen Old Trafford med sine finter og eksplosive ryk. Manchester United vinder 4-0, og den nye dreng bliver kåret til kampens bedste spiller, selv om han kun har været inde en halv time.

- Det ser ud til, at fansene har fået en ny helt. Det var en vidunderlig debut. Nærmest ufattelig, siger Alex Ferguson efter kampen.

Da Cristiano Ronaldo kommer til klubben, spørger manageren, hvilket nummer han vil have, og Ronaldo beder om nummer 28. Det har han haft i Sporting, og det er ledigt. Men Ferguson bestemmer, at han skal have trøje nummer syv. Denne meget bevidste handling fra Fergusons side kommer til at få afgørende betydning for Cristiano Ronaldo. Rygnummer syv har en helt særlig, mytologisk historie i Manchester United, som Cristiano Ronaldo bliver en afgørende del af.

Grunden er lagt 35 år før, i slutningen af 1960'erne, da George Best dribler sig ind i kulturhistorien som fodboldens første popstjerne i Manchester Uniteds trøje nummer 7. Den overdådigt boldbegavede nordirer ser faktisk for godt ud til at være fodboldspiller og bliver naturligt døbt ”Den femte beatle”, fordi han er lige så populær og cool som samtidige The Beatles. Hans elegance, udseende, coolness og entertainer-evner på og uden for banen giver Manchester United et endnu mere romantisk, underholdende og glamourøst skær.

Best scorer næsten lige så mange fotomodeller som mål, han drikker champagne til morgenmad og bliver idolet, der sparker døren ind til showbusiness for både United og fodbold. Sejren i Europa Cup-finalen for mesterhold (i dag kaldet Champions League) i 1968 gør Manchester United til en global institution, og med George Best på holdet bliver klubben nærmest udødelig.

Den særlige status som trøje nummer syv har i Manchester United fortsætter i 1980'erne, da Bryan Robson, engelsk landsholdsanfører i årtiet, bærer trøjen. Den dag i dag er han en af Uniteds mest elskede spillere gennem historien. 'Robbo' er en kriger på midtbanen og som sådan ikke en traditionel 7'er, selv om han bliver identisk med tallet. Klubbens mest populære spiller nogensinde er dog spilleren, der overtager trøje nummer syv fra Bryan Robson. Den karismatiske franskmand Éric Cantona revolutionerer engelsk fodbold i 1990'erne som ligaens første rigtige udenlandske stjerne og bliver, mere end nogen anden spiller, ham, der giver Premier League sin særstatus og Manchester United den moderne succes, som klubben bygger på i dag. Han er spilleren bag Manchester Uniteds første mesterskab i 26 år, og tallet syv bliver synonymt med ”The King”, som Cantona endnu i dag kaldes blandt klubbens millioner af fans.

Manchester United og den nye engelske Premier League bliver revolutioneret af franskmandens massive star quality og vindermentalitet. Cantonas arrogante selvtillid er symboliseret ved en permanent opslået trøjekrave og for fansene retfærdiggjort ved hans verdensklasse på banen. Med Ferguson og Cantona bliver Manchester United en formidabel succes i en hel ny tv-verden af seere og fans, som også gerne ville have trøjer og merchandise til resten af ugen. Kun FC Barcelona og Real Madrid har siden kunnet matche Manchester United i global popularitet. Cantona er en boheme, uden for pædagogisk rækkevidde. Han ligner ikke en fotomodel. Men han er en stjerne, som tilfører 7-tallet endnu mere magi.

Den næste 7'er i kongerækken har både ambitionerne, viljen og udseendet til at blive så stor en popstjerne, at sportsmedier siden har været nødt til at opfinde nye ord for fænomenet.

Fænomenet fødes den 13. august 1996, da Manchester Uniteds 21-årige David Robert Joseph Beckham sender bolden hele vejen fra midten af banen og ind bag Wimbledons målmand Neil Sullivan. Fra dette øjeblik går han fra at være en lovende, flittig midtbanespiller til popstjernestatus. Efterhånden som celebrity-fænomenet Beckham vokser, bliver det dog et irritationsmoment for manager Sir Alex Ferguson, der er udlært på et skibsværft i Glasgow og altid har foragtet den mere moderne side af professionelle fodboldspilleres liv.

David Beckham på forsiden af ugebladene i sarong, med bling-blinkende diamantøreringe og frisurer, som alverdens drenge kopierer dagen efter, støder frontalt sammen med Fergusons syn på en fodboldklub som en gammeldags arbejdsplads. En dag ankommer Beckham til træning i helikopter. Det gør han kun én gang. Det frodige ægteskab mellem United og Beckham slutter dramatisk, da Ferguson i et af sine berygtede hidsighedsanfald sparker en fodboldstøvle gennem omklædningsrummet og i hovedet på Beckham. Beckham ryger til Real Madrid og afløses i United af en portugisisk teenager.

Synergien mellem 7-tals-ikonerne og klubben Manchester United er eksplosiv. George Best og David Beckham er de største popstjerner, fodbolden har haft. Men i 2003 er der en ny stjerne på vej, som kan blive endnu større. Han har den flid, disciplin og sult, som George Best manglede, og han er en langt mere alsidig boldbegavelse end David Beckham. Det er denne kongerække af 7'ere, Cristiano Ronaldo skriver sig ind i. Det er i denne sammenhæng, Cristiano Ronaldo bliver til det globale fænomen CR7.

Af klubben bliver han installeret i et hus i Alderley Edge, 10 kilometer uden for Manchester, hvor flere af holdkammeraterne også bor. Det er et sted med dyre liebhavervillaer, indhegnet af høje gitterporte med guldspir på toppen som i Hollywood. Et sted, hvor bilerne hedder Ferrari og Bentley. Denne gang vil Ronaldo ikke risikere at få hjemve som på akademiet i Lissabon seks år tidligere, så han tager det meste af familien med sig fra Madeira. Cristianos forældre er skilt, faderen bor stadig i Funchal, hvor hans alkoholisme tiltager, mens helbredet bliver tilsvarende dårligere. Leveren har taget permanent skade. Men moder, søster, fætter og svoger flytter på skift ind hos Cristiano i Manchester, og det får stor betydning for teenageren, som er tæt knyttet til sin familie.

Ikke længe efter beder han en portugisisk stjernearkitekt om at tegne sit nye hus i Manchester. Tallet 7 spiller hovedrollen. Der skal efter Cristianos specifikke ordrer være syv værelser og en swimmingpool formet som et syvtal.

Ved at gøre tallet syv til sit og i kraft af sin senere status som megastjerne adskiller Ronaldo sig fra de fleste andre offensive stjerner. Bortset fra originalerne Johan Cruyff, der foretrak nummer 14, har fodboldhistoriens største offensive navne, efter eget valg, spillet i trøje nummer 10. Maradona, Pelé og Messi har alle et særligt forhold til tallet. Michael Laudrup er så glad for tallet 10, at han stadig bruger det i sin e-mailadresse.

Nummer 10 har traditionelt hovedrollen på banen og ligger som både kreativ chanceskaber og målscorer. Nummer syv har været lidt sværere at sætte i kategori og kan traditionelt ligge både på kanterne og inde på midten. Oprindeligt var nummer syv dog altid højre wing. I Brasilien mener mange ældre fodboldfans, at ”den største dribler i historien”, Garrincha, højre wing og verdensmester med Brasilien i 1958 og 1962, var bedre end Pelé. Han er en ægte 7'er, højre wing, og kunne med sine uortodokse finter og naturstridige driblinger, som verden aldrig havde set før, minde om Ronaldo i den portugisiske 7'ers unge år.

I 1970'erne begynder nummer 7 i takt med opbrud i de traditionelle taktiske formationer at kunne have flere roller. For eksempel er Allan Simonsen både højre wing, centerforward og central midtbane med tallet 7 på sit klubhold Borussia Mönchengladbach, da han i 1977 vinder Ballon d'Or som den eneste fra Skandinavien nogensinde.

I Manchester er Fergusons overdragelse af trøje nummer syv til Cristiano Ronaldo en nærmest mytologisk handling. Som en far, der overgiver nøglerne til sønnen i et eventyr eller en bibelsk passage. Klubben har denne fodboldhistoriske kongerække af flamboyante spillere, som både kunne drible og score magiske mål. Overdragelsen af nummer syv til den unge spiller er en massiv tillidserklæring og en bebudelse af fremtidens storhed.

Lige da han får trøjen, tænker Cristiano Ronaldo ikke over det, men kort efter går det op for ham, hvad det indebærer at have nummer 7 i denne klub. I 2007 siger han: ”Det gik op for mig, at ved at give mig denne trøje gav de mig også et stort ansvar. Jeg var tvunget til at leve op til så stor en ære. At bære United-trøjen var i forvejen vigtigt, men at bære nummer 7 var en ekstra motivationsfaktor. Det er et ikonisk, historisk tal med en enorm betydning.”

- Alle i Manchester har fortalt mig om Best og Cantona. Jeg er stolt over at følge i deres fodspor. Men der er noget, englænderne ikke ved. Nummer 7 betyder også noget særligt for mig, for det er det nummer, Luís Figo havde i Sporting. Jeg har ønsket at blive som ham, siden jeg var en dreng. Det er en drøm, der går i opfyldelse.

Ronaldo er som troende katolik opmærksom på, at tallet 7 har en særlig betydning. Skabelsen varede syv dage, og i Bibelen er der en historie om syv magre og syv fede år, der er gået over i sproget. Der er syv dødssynder og syv dyder. De overtroiske taler om syv års ulykke, når et spejl smadrer. I islam og buddhismen er syv centrale tal. Der er syv vidundere i verden. Syv er det mest anvendte tal i eventyr, og det er desuden tallet, som flest mennesker vælger, hvis de bliver bedt om at tænke på et tal mellem 1 og 10.

Det er derfor et stort og berømt ”brand”, 7-tallet, som Cristiano Ronaldo i løbet af få år gør til sit eget. Ferguson har beskrevet Ronaldos første minutter for Manchester United den 16. august sådan:

- Boltons forsvarere endte med at være helt rundt på gulvet. Deres højre back gik direkte til ham midt på banen, tog bolden fra ham, men Cristiano rejste sig straks op og råbte på bolden igen. Lige med det samme. 'Nå, han har da nosser,' tænkte jeg. Ronaldo var den spiller, der gjorde størst indtryk siden Eric Cantona.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER