Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Jonas Knudsen

Luís Enrique - Kongens efterfølger

Selvom der var to år mellem den enes afgang og den andens ankomst i Barcelona, er Luís Enrique fra start blevet sammenlignet med Guardiola.
I sidste sæson overtog Luís Enrique trænersædet i FC Barcelona efter floppet Tata Martino. Som spiller var han en markant personlighed, og det samme kan man sige om hans profil som træner. Beslutningen om at hyre ham var derfor populær blandt Barcelona-fansene, der gerne så en ny Guardiola udvikle sig på trænerbænken i stedet for en udefrakommende træner. Og det startede godt for Luís Enrique, da han gentog Guardiolas bedrift fra 2009 og vandt the treble i sin første sæson. Det har dog ikke altid været givet, at han skulle ende med at være folkehelt i Catalonien.

Indtil 1996 tørnede asturianeren nemlig ud for Real Madrid, der havde hentet ham i barndomsklubben Sporting Gijón. I 1996 foretog han dog det berygtede og upopulære skifte til den catalanske hovedstad, hvor han hurtigt viste sig at blive en vigtig spiller. Ikke nok med at han kunne dække stort set samtlige pladser på banen, så gjorde han det også som en spiller af allerhøjeste kvalitet. Han var derfor en vigtig brik på post-dream teamet i sluthalvfemserne, mens han var en af de få, der holdt et højt niveau i den første halvdel af 00'erne, hvor Barcelona absolut ikke havde gode tider.

Hans karismatiske udstråling taget i betragtning, var det heller ingen overraskelse, at han ønskede at fortsætte karrieren som træner, efter han i 2004 lagde støvlerne på hylden efter 207 ligakampe for Barça. I 2008 vendte han nemlig tilbage til klubben for at overtage B-holdet. Det job overtog han, passende nok, fra Guardiola, der som bekendt var blevet forfremmet til det fineste trænersæde.

Straks Enrique trådte ind ad døren, var der ikke mange, der var i tvivl om, at også han besad det samme store trænertalent som sin forgænger på B-holdet. I sin tredje og sidste sæson førte han nemlig andetholdet til playoffspillet i Segunda División. Det kunne man af gode grunde dog ikke deltage i, da oprykning naturligvis ikke var en mulighed for reserveholdet.

Derefter gik turen til Roma. Her udeblev den store succes, hvilket man derimod ikke kan sige om den efterfølgende sæson i Celta Vigo. Her viste han sine kvaliteter ved at løfte et udmærket hold op til et nyt niveau. Celta-holdet blev under Enrique en stærk enhed, der forsvarede stærkt, og samtidig viste holdets tekniske tilgang til spillet med al tydelighed, at det var med en Barcelona-mand i spidsen. Med Enriques opfindelse af Michael Krohn-Dehli som tilbagetrukket spilfordeler, viste galicierne stærkt offensivt spil, og endte med at tage en flot plads i top 10. I øjeblikket bygger klubben videre på det stærke fundament, og under den nye træner Eduardo Berizzo har Enriques fundament været med til at sikre dem endnu en god sæson. Men hvad er det, der gør Enrique til en god træner?

En del af forklaringen kan man finde i, at Luís Enrique er en moderne spansk træner, der ikke lader noget være op til tilfældighederne. Det viste han blandt andet i sin ene sæson hos Celta Vigo, hvor han lod et stillads bygge ved siden af træningsbanen. Det gav ham mulighed for henholdsvis at overvåge spillernes bevægelsesmønstre og filme dem til analytisk brug, hvilket han også gør brug af i Barcelona. Filmene analyseres efterfølgende sammen med Luís Enrique af folk, der er ansatte til netop dette formål.

Det er nemlig et anden af hans særtræk. Enrique foretrækker nemlig at uddelegere en del af arbejdet, og derfor har han da også en stor stab omkring sig. Det viste sig tidligt, da han på en træningstur til England sidste sommer havde hele 23 mand med udover spillerne. Rollefordelingen fordelte sig som følger:

1 Cheftræner: Luís Enrique
1 2.-træner: Juan Unzué
1 3.-træner: Joan Barberá
1 Assistent: Robert Moreno
1 Målmandstræner: J.R. de la Fuente
1 Fysisk forbereder: Rafael Pol
1 Psykolog: Joaquín Valdés
6 fysioterapeuter: Edu Pons, Jordi Mesalles, Xavi López, Xavi Linde, Roger Gironés og Jaume Munill
2 læger: Dani Medina og Ricard Pruna
4 videomænd: Isídre Ramon, Jordi Melero, Jesús Casas og Carlos Martínez
1 Fotograf: Miguel Ruiz
3 Pressemedarbejdere: J.M. Lázaro, J.M. Terés og Xabi Guarte
1 Holdleder: Carlos Naval

På denne tur havde han således flere medlemmer af staben med end spillere! Det vidner om en cheftræner, der absolut ikke lader noget som helst gå sin næse forbi. Hvert aspekt af spillernes bevægelser skal analyseres, og hvert lille aspekt skal maksimeres. Det får næsten Luís Enrique til at lyde som en anden Felix Magath, der styrer sine spillere med en jernhånd. Sådan forholder det sig dog ikke.

Enrique ønsker blot på denne måde at maksimere holdets chance for succes. Men sammen med resten af staben, har han en klar filosofi om træningen, der går efter træningsmottoet: "Spilleren skal have det sjovt i korte, intense sessioner, hvor bolden altid er hovedpersonen".

Om spillerne købte 'místerens' nye bidrag til hverdagen på Camp Nou med det samme, kan man måske betvivle en smule. Barcelona fik ellers en stærk start på ligaen, hvor man hentede 22 ud af 24 mulige point - og det uden at lukke et eneste mål ind. Efterhånden som efteråret skred frem forsvandt magien dog, og Barcelona så ved nytår ud til at være hægtet af Real Madrid i topkampen. På en kold aften i San Sebastián i det nye år var Lionel Messi så bænket, da han, efter aftale, var kommet senere hjem fra juleferie end resten af truppen. Det endte med et nederlag til et tandløst Barcelona-hold, og efterfølgende kørte historierne om et krakeleret forhold mellem manageren og superstjernen. Luís Enrique var sågar meldt tæt på en fyring flere steder, men det endte med, at han blev siddende sæsonen ud. Herfra viste han sin mere pragmatiske side, da han måtte indse, at både Messi, Neymar og Suárez skulle spille hele tiden for at være glade. Det virkede, og beslutningen om ikke at afskedige ham i januar, har Barcelona-ledelsen nok ikke har fortrudt et sekund. Resten er nemlig historie. Først vandt man ligaen, så Copa del Rey-finalen over Athletic Club, inden det fantastiske forår blev kronet med Champions League-triumfen i Berlin over Juventus.

Den seneste – og første – der vandt the treble med Barcelona var Pep Guardiola, hvis Bayern-hold Luís Enrique i øvrigt ekspederede ud af semifinalen på vejen mod Champions League-triumfen. Og en ting er sikkert omkring Luís Enriques tid i Barcelona. På grund af deres fælles fortid som træner på B-holdet og som spillere i klubben, kommer han til konstant at blive sammenlignet med den nuværende Bayern-træner Pep Guardiola. Det er da også svært at komme uden om, at der er visse ligheder mellem de to - blandt andet kravet om et aggressivt presspil og en topprofessionel indstilling fra spillerne i hvert aspekt indenfor såvel som udenfor kridtstregerne. Til forskel har Enrique dog allerede inden sin første tjans som cheftræner for Barça afprøvet sig andre steder, hvorfor man måske vil se ham gå andre, mindre Barca-agtige veje på visse områder af det taktiske. Og nu har han allerede udlignet Guardiolas sensationelle første sæson som træner.

I den kommende sæson skal Luís Enrique så bevise, at der ikke blot var tale om vanvittigt begynderheld. Og det bliver ganske givet ingen nem udfordring. Netop den pragmatiske beslutning om at lade ”El Tridente” spille stort set samtlige minutter, har efterladt ham med usikre, offensive kort på bænken efter Pedros afsked. Munir og Sandro har ikke bevist, at de kan træde i de stores sko, og hvis offensiven bliver ramt af skader, skal Luís Enrique for alvor til at eksperimentere. Det har han dog vist sig både villig og dygtig til. For eksempel har han i begyndelsen af den nye sæson opfundet midtbanespilleren Sergi Roberto som højre back – en position han på glimrende vis har udfyldt i Dani Alves' og mysteriet Douglas' fravær.

Derfor står han måske med alle tiders mulighed for at kunne gøre det lige så godt som Guardiola i Barcelona. Det havde de færreste Barca-fans vist turde håbe på, da han sidste sommer blev udnævnt som cheftræner i klubben. Ser man på bedrifterne har han dog også noget at indhente endnu, når man ser på, hvad Guardiola bedrev på blot fire sæsoner.

Luis Enriques bedrifter i Barcelona (2014-2015)
1 mesterskab
1 pokaltitel
1 Champions League-titel
1 UEFA Super Cup
1 kåring til årets træner i Spanien

Pep Guardiolas bedrifter i Barcelona (2008-2012)
3 mesterskaber
2 pokaltitler
3 spanske Supercopas
2 Champions League-titler
2 UEFA Supercup
2 Verdensmesterskaber for klubhold

Tror du, Luís Enrique kan stå tilbage med en lige så flot trofæsamling om tre år?

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER