Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Sotiris Ninis - skadesplaget stjernefrø

Indkast.dk tegner et portræt af det 22-årige evighedstalent, Sotiris Ninis, der skal skabe magi i den græske offensiv under EM-slutrunden.
Lige siden Sotiris Ninis fik debut for Panathinaikos i en alder af blot 16 år, har han været regnet for at være blandt de mest lovende, unge spillere i Grækenland.

Den nu 22-årige offensive midtbanespiller er kendt for sin lynende hurtighed, imponerende sparketeknik samt sit overblik, og mange spår ham derfor en offensiv nøglerolle for det græske EM-hold. Diverse skader har forsøgt at hæmme stortalentets udvikling, men det unge stjernefrø er klar til at præstere, når bolden ruller under slutrunden.

Rekordbrydende stortalent
Sotiris Ninis begyndte at spille fodbold i mindre athenske klubber, men karrieren tog først for alvor fart, da han kom til Panathinaikos som 14-årig i 2004. Akademistaben indså hurtigt, at han havde potentialet til at blive en stjerne, og derfor valgte Panathinaikos at tilbyde ham en fem-årig kontrakt i december 2006.

Allerede to uger efter valgte den daværende Panathinaikos-træner, Victor Muñoz, at udtage den dengang kun 16-årige Ninis til førsteholdets kamp mod Egaleo på det olympiske stadion. Her fik det unge talent sin debut som den næstyngste spiller i klubbens historie, og han gjorde tilmed en så god figur, at han efterfølgende blev kåret til rundens spiller i den græske liga.

Det var startskuddet til en succesfuld tid i Panathinaikos, hvor det unge stjerneskud hurtigt erobrede sig en plads i startopstillingen. Succesen fortsatte, og op til sæsonen 2007/2008 hentede Grækenland sølv ved U/19-EM i en turnering, hvor Ninis blev kåret til den mest værdifulde spiller og desuden kom på turneringens hold. I slutningen 2007 blev han kåret til årets unge spiller i Grækenland som den yngste spiller nogensinde.

I maj 2008 fik Ninis debut for det græske landshold i en kamp mod Cypern, hvor han scorede efter kun fem minutters spil som den yngste græske landsholdspiller nogensinde. På klubplan viste den nye Panathinakos-manager, Henk ten Cate, med al tydelighed, at han ønskede at bygge holdet op omkring Ninis, da han valgte at udnævne den kun 18-årige offensivspiller til den yngste anfører i klubbens historie.

Skadesplaget nøglespiller i Panathinaikos
I de kommende år skulle Ninis vise sig at blive en af nøglespillerne på det Panathinaikos-hold, der bl.a. vandt både ligatitlen og pokaltitlen i sæsonen 2009/2010. Det var en sæson, hvor Ninis brillerede med et væld af assists og en række vigtige mål, og han hentede derfor titlen som årets unge spiller i Grækenland - for anden gang i sin korte karriere. Derudover blev det unge supertalent udtaget til den græske VM-trup, og han blev indskiftet to gange under slutrunden i Sydafrika.

Der var ingen tvivl om, at Ninis havde en lysende fremtid foran sig, men trods interesse fra flere europæiske topklubber, valgte han at blive i Panathinaikos. I den kommende tid skulle det imidlertid vise sig at blive svært for Ninis at spille kontinuerligt, da han flere gange i løbet af sæsonen 2010/2011 måtte melde fra med skader. Det blev derfor kun til sølle 18 ligakampe og tre Champions League-kampe for Ninis.

Endnu værre blev det i den netop overståede sæson, hvor det ellers startede så godt. Ninis scorede for Panathinaikos i sæsonens åbningskamp og stod bag dette fremragende mål, der sikrede Grækenland en sejr over Israel i EM-kvalifikationen. I selvsamme kamp rev Ninis uheldigvis sit korsbånd over, og skaden skulle vise sig at holde ham ude helt til marts måned i år.

I marts måned blev det desuden højst overraskende offentliggjort, at Ninis fortsætter karrieren i Parma til næste sæson. Selv Parmas præsident, Tommaso Ghirardi, havde svært ved at forstå, at klubben kunne sikre sig en spiller af Ninis' kaliber på en fri transfer:

- Det er sandt. Vi har fået Ninis, som er en af de bedste, unge spillere i Europa, og vi er stolte over, at han har valgt os! Hans kontrakt ville være løbet ud, og han kunne have valgt en større klub, men han foretrak Parma, sagde Ghirardi dengang til TVParma.

EM-slutrunden - og fremtiden
Sotiris Ninis spillede uhindret sæsonen færdig hos Panathinaikos, og nu kan grækerne kun håbe på, at han kan finde formen frem under slutrunden. Ninis har den fornødne evne til at splitte et forsvar ad med sine millimeter præcise afleveringer. Den græske landsholdstrup kan dog synes at mangle en målscorer med den fornødne klasse, og derfor kan en målfarlig midtbanespiller som Sotiris Ninis desuden blive guld værd med sine dødbolde og forsøg udefra.

Ninis har det medfødte talent og den mentalitet, der skal til for at bryde igennem på allerhøjeste niveau. Om han kan gå hele vejen afhænger af, om han kan spille kontinuerligt og undgå for mange skader. Kan Ninis det, kan den græske rekordbryder nå meget langt på den europæiske fodboldscene - så er det blot et spørgsmål om tid.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER