Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Stefan Weichert

Shirokov – Den russiske Beckenbauer

Når russerne skal fremhæve en profil til EM-slutrunden, så siger de ikke Arshavin, men i stedet Roman Shirokov. Her tegner Indkast.dk en profil af spilleren.
Folk uden for Ruslands grænser vil nævne Arshavin, Pavlyuchenko og Zhirkov, som de største profiler. Det er dog den forholdsvis ukendte russer Roman Shirokov, som er den helt store profil, hvis man spørger russerne. Som dansker kender vi ham nok bedst Shirokov fra en venskabskamp sidst i februar, hvor russerne gæstede Danmark. Den russiske Beckenbauer scorede kampens første mål, Rusland vandt kampen 2-0.

Den 30-årige profil slog først igennem rigtig sent, da han for eksempel i 2004 stadig spillede i den russiske fjerdedivision. Siden da har han været vidt omkring i russiske klubber, før han i 2007 skiftede til Zenit Skt. Petersborg, hvorfra hans karriere har taget form. I dag står han så som en af de største profiler for det russiske hold til EM-slutrunden.

Den daværende Zenit-træner og nuværende Rusland-træner Dick Advocaat fortæller om købet af Sjirokov.

- Vi spillede mod Khimki, som var bundhold i ligaen. Shirokov spillede rigtig godt for dem, og vi vidste, at han var rimelig billig. Jeg købte ham som central forsvarer, forbi jeg troede, at han var den nye Beckenbauer, forklarede den Advocaat til Tipsbladet.

Ingen god forsvarsspiller
Tiden efter skiftet gik dog ikke helt så let. Han lavede for mange fejl i forsvaret, hvilket betød at Advocaat ikke så godt kunne bruge ham. Han kostede simpelthen for mange mål. Dog blev han udtaget af den daværende cheftræner for Rusland Guus Hiddink til EM i 2008. I den første kamp spillede de imod Spanien, og der blev Shirokovs forsvarsfejl fatale. Han var direkte skyld i to mål, og russerne tabte kampen 1-4. Konsekvensen blev en plads på bænken i resten af sæsonen.

Dick Advocaat havde dog en plan. Han fandt ud, at Shirokovs kvaliteter passede bedre til en centralmidtbane eller til en offensivmidtbane. Der har han fået stor succes, så stor, at han blev Zenits topscorer i dette års Champions League. Det var faktisk kun Messi og Gomez, som havde scoret flere mål end Shirokovs fem i gruppe-fasen.

- For nogen er det måske overraskende, at Shirokov er Zenits topscorer i Champions League, men ikke for mig og heller ikke for mange Zenit-fans. Shirokov er i gang med sin bedste sæson nogensinde, og han er en meget intelligent spiller, som altid placerer sig rigtigt i både defensiven, men også når han går frem, sagde Sport Express journalist Sergej Zimmermann til Tipsbladet.

Intelligent spiller
Roman Shirokov er en intelligent spiller. Han er en flittig bruger af Twitter, men hans emner er noget anderledes end andre spilleres. Emnerne er tit politiske, og det gør, at mange følger ham, også folk som ikke interesserer sig for fodbold.

- Der er mange interessante detaljer ved Roman Shirokov. Han er en fremragende person for russisk fodbold, fordi han ikke er som alle andre. Han er interesseret i økonomi og læser aviser om det. Han har en Twitter-konto, men han bruger den ikke kun til sjov og ballade, som de fleste andre fodboldspillere. Han tweeter meget om problematiske samfundstemaer, som også folk udenfor fodbolden har en holdning til. Derfor er der også mange som ikke er interesseret i fodbold, som følger ham derinde, fortalte journalist Alexander Beljajev til Tipsbladet.

Karriere
1998-2000: CSKA-2 Moskva – 54 ligakampe, 3 mål
2001: CSKA Moskva – 0 ligakampe, 0 mål
2001: Torpedo ZIL – 1 ligakamp, 0 mål
2002-2003: FK Istra - ?
2004: Vidnoje – 17 ligakampe – 4 mål
2005: Saturn – 18 ligakampe – 3 mål
2006: Rubin Kazan – 4 ligakampe – 0 mål
2007: Khimki – 27 ligakampe – 7 mål
2007-?: Zenit Skt. Petersborg – 88 ligakampe – 15 mål

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER