Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Henrik Varbøl Andersen

SCHWEIZ – Alpelandets drenge jagter VM-succes

Schweizerne er klar til deres femte VM-slutrunde i træk, hvilket er ganske imponerende for det forholdsvis lille fodboldland, som jo nok er mere kendt for deres skisports evner.
Schweizerne løb med førstepladsen i deres kvalgruppe, hvor de gik ubesejret igennem og sendte Italien ud i fodboldmørket. Den gode form skal nu gå udover Brasilien, Serbien og Cameroun, som er schweizernes tre modstandere i gruppe G.

Det ligner et nøgleopgør mod Serbien, hvor en del politiske undertoner også spiller en rolle. Hos Schweiz er flere spillerne nemlig med rødder i lande som Albanien og Kosovo, og senest de to hold mødtes vandt Schweiz med 2-1 og målscorerne Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri fejrede deres scoringer ved at imitere en ørn med armene, som den der pryder det albanske flag.

Politik eller ej så er Alpe-landsholdet stærkt, og de virker som et hold, der igen kan gøre en god figur. Problemet ligger som regel heller ikke i gruppekampene for holdet. De seneste par slutrunder har holdet haft en nedsmeltning, når de er kommet til knald eller fald kampene. Senest ved EM i 2020, hvor de tabte hele 0-3 til Italien.

Landstræner Murat Yakin råder dog over en ganske kompetent trup med mange fine navne, som stort alle spillere mere eller mindre fast i deres klubber. Samtidig er det en ganske rutineret trup, som med både mange landskampe og en del slutrunde erfaring bag sig. Måske bliver dette slutrunden hvor Schweiz for alvor markerer sig.

I offensiven er Shaqiri et stort omdrejningspunkt, og hvis den talentfulde angriber Breel Embolo i topform, så kan offensiven meget vel blive afgørende for Schweiz. Samtidig skal holdet sætte deres lid til, at anfører Granit Xhaka finder storspillet frem og ikke lader sit store temperament tage overhånd.


Profilen
Xerdan Shaqiri huserer på den offensive midtbane, hvor han på fornemmeste vis binder det offensive spil sammen. ”Den magiske dværg” som hans tilnavn er, har endelig fundet klubformen i den amerikanske liga hos Chicago Fire, hvor han med 29 kampe i 2022 er inde i sin bedste periode klubmæssigt i nogle sæsoner. Dermed vil han nok også være noget nær i topform, når slutrunden i Qatar løber af stablen. Han vil uden tvivl blive en vigtig mand for schweizernes offensive spil.


Træneren
Den 48-årige tidligere topspiller Murat Yakin blev ny mand i spidsen for det schweiziske landshold i 2021, og han har siden gjort det fantastisk ved at sikre landsholdet en succesfuld VM-kvalifikation, hvor holdet gik ubesejrede gennem deres gruppe. Nu skal Yakin så for første gang som cheftræner til en stor slutrunde. Han har selv 49 landskampe bag sig som spiller, så han ved hvad det kræves for at være med på højeste niveau. Spændende bliver det om han formår, at forløse det lovende schweiziske landshold i Qatar.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER