Anders Mathiasen

POLEN - Kan Lewandowski føre Polen til VM-succes?

Polen er sand for dyden ikke noget sprudlende fodboldhold, men de har en angriber, som vi alle nok kender, som kan gøre forskellen i alle kampe - nemlig Robert Lewandowski. Polen er havnet i gruppe med Argentina, Mexico og Saudi Arabien, hvor det må forventes, at Argentina tager førstepladsen. Derfor må det også forventes, at Polen kommer til at slås med Mexico om andenpladsen, hvor Frankrig eventuelt venter i ottendedelsfinalen. Det ser svært ud, men kan Robert Lewandowski gøre forskellen i front?
Hvis man tænker på Polen, tænker man næsten automatisk på Robert Lewandowski. Den målfarlige angriber har igennem mere end et årti bevist sig på den største scene i international fodbold. Først i Borussia Dortmund, derefter i Bayern München og nu i FC Barcelona. Overalt scorer han mål på samlebånd - også på det polske landshold. Skal Polen håbe på at udrette noget ved VM i Qatar, skal de have en Lewandowski i topform med sig. Polen er på nuværende tidspunkt nummer 29 i verden, og man var næppe blevet tippet til at være delt næst favorit i Gruppe D sammen med Mexico, der er nummer ni på FIFA’s verdensrangliste, uden verdensklasseangriberen Robert Lewandowski.

Polakkerne har ikke slået en topmodstander i mange år, siden man slog Tyskland i 2014, mens man også har haft det svært mod hold fra næstøverste lag. En ny landstræner har måske givet ”Ørnene” ny vind under vingerne, men det ser nu stadig middelmådigt og tungt ud for polakkerne. I playoff-finalen blev det til en 2-0 sejr over Sverige, hvor polakkerne lod svenskerne have bolden, og hvor man forsvarede sig kompakt og var farlige på kontra. Dog var man også heldige, for store svenske forsvarsfejl kostede dem sejren. I junis NL-kampe slog Polen Wales, der havde fokus på playoff og fik uafgjort i Holland, men tabte to gange til Belgien, inklusivt en omgang bøllebank på 6-1- i Bruxelles.

Derudover var EM 2021 en fiasko for det polske mandskab, da man kun formåede at samle et enkelt point sammen, hvor man ellers var i en overkommelig gruppe med Spanien, Sverige og Slovakiet, hvor polakkerne burde have samlet flere point sammen og måske endda klaret sig videre fra gruppen. VM-kvalifikationen gav en andenplads efter England, men den tidligere træner Sousa dummede sig i sidste kvalifikationsrunde mod Ungarn, hvor han sparede flere profiler. Nederlaget kostede seeding og betød udebane i første playoff-runde mod Rusland, hvorefter Sousa blev smidt på porten og Czeslaw Michniewicz kom ind.

Profilen

Hvis man snakker profiler på det polske mandskab, er der ikke mange andre end Robert Lewandowski, der kan nævnes. Han fylder 34 år i august, men målstrømmen viser ingen tegn på at stilne – tværtimod. Robert Lewandowski er uhyggeligt farlig for tiden, og sin fornemme målform har han fortsat hos sin nye klub i Barcelona, hvor han fra første dag har vist sig som en vigtig brik for Xavi. Polakkens hovedspil er på niveau med Cristiano Ronaldos, hvis ikke endnu bedre, og han har et skud, der ikke findes meget bedre. Han er ikke synderligt hurtig, men fremragende til at time sine løb og svær at skubbe ud af kurs. Han scorede 9 mål i 9 kampe i VM-kvalifikationen. Dog kræver Polens 32-årige målmand Wojciech Szczesny også kredit. Den 32-årige polak er en fremragende målvogter når han gider, for han kan lige så nemt miste koncentrationen og begå tåbelige drops, som kan koste Polen en eventuel sejr. Szcesny har dog reddet Polen flere gange, og hvis man skal vinde fodboldkampe, skal man bruge en stærk målmand som sidste skanse.

Træneren

Czeslaw Michniewicz har en rutsjebane af et CV. I 2007 førte han Zaglebie til det polske mesterskab for så at blive fyret i oktober. Det samme i 2021: Guld med Legia i maj, afsat i oktober. Som U21-landstræner i 2017-20 kender han en del af de nuværende A-landsholdsspillere. Det kan have spillet ind da forbundet søgte ny træner efter Paolo Sousas pludselige farvel i december sidste år. Grunden til det var mestendels den, at de polske fodboldfans var sure over nogle dårlige Nationas League-resultater. Michniewicz beskrives som en specialist, der kan løse specifikke opgaver og sætte et hold op til selv de største kampe. Michniewicz har lagt ud med forskellige formationer, hvor der er blevet brugt 3-4-3, 4-2-3-1, 4-3-1-2 og 4-5-1, hvor den 52-årige træner konstant ændrede taktiske elementer under kampene, for som han selv siger: ”Vi bliver nødt til at have alternativer”.

Det læser brugerne på INDKAST lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER