ALT om VM

Fodbold nyheder

POLEN - Kan Lewandowski føre Polen til VM-succes?

Af Anders Mathiasen

Polen er sand for dyden ikke noget sprudlende fodboldhold, men de har en angriber, som vi alle nok kender, som kan gøre forskellen i alle kampe - nemlig Robert Lewandowski. Polen er havnet i gruppe med Argentina, Mexico og Saudi Arabien, hvor det må forventes, at Argentina tager førstepladsen. Derfor må det også forventes, at Polen kommer til at slås med Mexico om andenpladsen, hvor Frankrig eventuelt venter i ottendedelsfinalen. Det ser svært ud, men kan Robert Lewandowski gøre forskellen i front?
Article image
Ritzau-Scanpix
Hvis man tænker på Polen, tænker man næsten automatisk på Robert Lewandowski. Den målfarlige angriber har igennem mere end et årti bevist sig på den største scene i international fodbold. Først i Borussia Dortmund, derefter i Bayern München og nu i FC Barcelona. Overalt scorer han mål på samlebånd - også på det polske landshold. Skal Polen håbe på at udrette noget ved VM i Qatar, skal de have en Lewandowski i topform med sig. Polen er på nuværende tidspunkt nummer 29 i verden, og man var næppe blevet tippet til at være delt næst favorit i Gruppe D sammen med Mexico, der er nummer ni på FIFA’s verdensrangliste, uden verdensklasseangriberen Robert Lewandowski.


Polakkerne har ikke slået en topmodstander i mange år, siden man slog Tyskland i 2014, mens man også har haft det svært mod hold fra næstøverste lag. En ny landstræner har måske givet ”Ørnene” ny vind under vingerne, men det ser nu stadig middelmådigt og tungt ud for polakkerne. I playoff-finalen blev det til en 2-0 sejr over Sverige, hvor polakkerne lod svenskerne have bolden, og hvor man forsvarede sig kompakt og var farlige på kontra. Dog var man også heldige, for store svenske forsvarsfejl kostede dem sejren. I junis NL-kampe slog Polen Wales, der havde fokus på playoff og fik uafgjort i Holland, men tabte to gange til Belgien, inklusivt en omgang bøllebank på 6-1- i Bruxelles.

Derudover var EM 2021 en fiasko for det polske mandskab, da man kun formåede at samle et enkelt point sammen, hvor man ellers var i en overkommelig gruppe med Spanien, Sverige og Slovakiet, hvor polakkerne burde have samlet flere point sammen og måske endda klaret sig videre fra gruppen. VM-kvalifikationen gav en andenplads efter England, men den tidligere træner Sousa dummede sig i sidste kvalifikationsrunde mod Ungarn, hvor han sparede flere profiler. Nederlaget kostede seeding og betød udebane i første playoff-runde mod Rusland, hvorefter Sousa blev smidt på porten og Czeslaw Michniewicz kom ind.

Profilen

Hvis man snakker profiler på det polske mandskab, er der ikke mange andre end Robert Lewandowski, der kan nævnes. Han fylder 34 år i august, men målstrømmen viser ingen tegn på at stilne – tværtimod. Robert Lewandowski er uhyggeligt farlig for tiden, og sin fornemme målform har han fortsat hos sin nye klub i Barcelona, hvor han fra første dag har vist sig som en vigtig brik for Xavi. Polakkens hovedspil er på niveau med Cristiano Ronaldos, hvis ikke endnu bedre, og han har et skud, der ikke findes meget bedre. Han er ikke synderligt hurtig, men fremragende til at time sine løb og svær at skubbe ud af kurs. Han scorede 9 mål i 9 kampe i VM-kvalifikationen. Dog kræver Polens 32-årige målmand Wojciech Szczesny også kredit. Den 32-årige polak er en fremragende målvogter når han gider, for han kan lige så nemt miste koncentrationen og begå tåbelige drops, som kan koste Polen en eventuel sejr. Szcesny har dog reddet Polen flere gange, og hvis man skal vinde fodboldkampe, skal man bruge en stærk målmand som sidste skanse.

Træneren


Czeslaw Michniewicz har en rutsjebane af et CV. I 2007 førte han Zaglebie til det polske mesterskab for så at blive fyret i oktober. Det samme i 2021: Guld med Legia i maj, afsat i oktober. Som U21-landstræner i 2017-20 kender han en del af de nuværende A-landsholdsspillere. Det kan have spillet ind da forbundet søgte ny træner efter Paolo Sousas pludselige farvel i december sidste år. Grunden til det var mestendels den, at de polske fodboldfans var sure over nogle dårlige Nationas League-resultater. Michniewicz beskrives som en specialist, der kan løse specifikke opgaver og sætte et hold op til selv de største kampe. Michniewicz har lagt ud med forskellige formationer, hvor der er blevet brugt 3-4-3, 4-2-3-1, 4-3-1-2 og 4-5-1, hvor den 52-årige træner konstant ændrede taktiske elementer under kampene, for som han selv siger: ”Vi bliver nødt til at have alternativer”.

Mere om Polen

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik