ALT om VM

Fodbold nyheder

Robert Lewandowski – var bedre end Messi og Ronaldo

Af Torsten Brix

Fra røven af polske tredje division til verdens bedste spiller for angriberen, der nu også kan nyde at lave en assist og spille for Barcelona.
Article image
- Hej, Jeg hedder Robert, jeg er fra Polen og bor i Barcelona…


Sådan sagde Robert Lewandowski – på spansk - da han blev præsenteret på Conrad Fort Lauderdale Beach Hotel i Florida af en stolt præsident Laporta, der efterfølgende bød det catalonske storholds nye angriber velkommen på polsk.
En speciel begivenhed ikke mindst med tanke på, at Barcelona står med gigantiske økonomiske problemer og en rekordstor gæld. Trods dette kunne de tilbyde en fordelagtig kontrakt til Lewandowski, der til velkomstceremonien havde et smil fra ”fra øre til øre”, som den store spanske sportsavis Marca beskrev det. Men det var heller ikke, hvem som helst Barcelona har hentet.


55 mål i 47 klubkampe for Bayern
Igennem mange år har den store engelske avis – The Guardian – i juledagene lavet en Top 100 over de bedste fodboldspillere i kalenderåret. Toppen af denne liste har i mange år været besat af Lionel Messi og Cristiano Ronaldo (samt en enkelt afstikker til Luka Modric), men sådan var det ikke i 2020 og 2021-udgaven. Her var det Robert Lewandowski, der toppede listen.

Det er dog ikke så underligt, hvis man kigger nærmere på præstationerne. I sæsonen 2019/20 lavede han vanvittige 55 mål i 47 klubkampe for Bayern München og blev tilmed den blot anden spiller til at være topscorer i alle de tre turneringer, som sydtyskerne vandt i deres ”Treble-sæson”. Dette er kun gjort en gang tidligere, da Johan Cruyff var helt ustyrlig for Ajax i 1972.

Efterfølgende slog den polske angriber så Gerd Müllers vanvittige rekord fra 1971/72-sæsonen. Lewandowski lavede 41 liga-mål på trods af, at han spillede hele fem kampe mindre end Müller. Hele 13 hjemmekampe i træk scorede Bayern-angriberen og hele 19 kampe i træk i alle turneringer. Helt vanvittige tal og Bayern-træner Hansi Flick har tidligere sagt om Robert Lewandowski, at den polske angriber var i sit livs form, selvom han dengang var blevet 33 år. Han har fungeret perfekt som nr. 9 omringet af nogle unge offensive spillere på det sydtyske storhold, men hvordan startede det hele?


Fra røven af polske tredje division til bedre end Messi
Lewandowski blev hurtigt opdaget af polske talentspejdere i sin fødeby Warszawa, da han skiftede til Delta Warszawa efter at have imponeret i den lokale klub Varsovia i syv år. Han formåede at kæmpe sig op på førsteholdet i Delta, inden han blev hentet af Znicz Pruszkow i den tredjebedste polske liga. Her imponerede angriberen også, da han formåede at score 15 mål og blive divisionens topscorer og derved hjælpe Znicz med at rykke op.

Lewandowski fortsatte op i Polens anden bedste liga, hvor han igen blev topscorer med 21 mål. Denne utrolige form fra den unge angriber førte til, at Lech Poznan hentede spilleren for 11 millioner kroner i 2008. Han debuterede for Poznan i 2008, da han blev skiftet ind i en UEFA Cup-kvalifikationskamp, hvori han scorede kampens eneste mål. Derefter fortsatte polakken sin imponerende målform, der førte til, at han fik andenpladsen på topscorerlisten i den bedste polske liga. Året efter var han igen på toppen af topscorerlisten med 18 mål, da han blev mester med Poznan.

I 2010 skiftede Lewandowski til Borussia Dortmund, som var under genopbyggelse med en masse andre unge talenter, der skulle arbejde sig op på førsteholdet - herunder Mario Götze og Marco Reus. Dette betød, at der var mindre pres på angriberen, og med et relativt lavt prismærke på 22 millioner kroner kunne Lewandowski nyde sin fodbold uden for høje forventninger. I sin første hele sæson scorede han 22 mål og hjalp Dortmund med deres første double, da de både vandt ligaen og cuppen.

I Robert Lewandowskis næste to sæsoner udviklede han sig kun mere på Signal Iduna Park, da han blandt andet nåede Champions League-finalen med Dortmund, efter en imponerende semifinale imod Real Madrid, hvor spilleren stod for fire scoringer til det samlede resultat 4-1. Dortmund var dermed en stor del af Lewandowskis udvikling, hvilket også lagde grund for stor forvirring blandt klub og fans, da polakken skiftede til de tyske rivaler fra Bayern München i 2014.

Siden han skiftede til Bayern, har Lewandowski fortsat sin imponerende målform. I midten af december 2020 ønskede Bundesligaens officielle YouTube-kanal at hylde Lewandowski, der var tæt på at runde 250 mål i den bedste tyske fodboldrække, men inden de var blevet færdige med at lave videoen, så var den blevet forældet. Kort tid udgivelsen lavede polakken to mål imod Wolfsburg, og dermed var videoen forældet, inden den var postet.

Løsningen blev, at produceren naturligvis tilføjede: ”men det sluttede ikke her”, efter de havde vist de 250 Bundesliga-mål – og dermed kunne de vise de 251 mål. Dette var dog kun gældende en dag, efter videoen var lagt op, da den blev forældet igen, da Lewandowski scorede to mål imod Bayer Leverkusen. I den forbindelse kaldte Bayern-træner Flick sin angriber for ”verdens bedste nr. 9”, mens en smilende holdkammerat Thomas Müller slog fast:

- Lewandowski er blevet så stor en holdspiller, at han næsten også kan nyde at lave assists.

Udtalelsen fra Bayerns nr. 25 skal ses i lyset af, at Robert Lewandowski er blevet en målmaskine, som brugte 332 Bundesliga-kampe på at lave… 251 mål, og herefter overhalede polakken selveste Ronaldo og Messi - som verdens bedste fodboldspiller... blandt andet i The Guardian!

Mere om Robert Lewandowski

Mere om Barcelona

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik