ALT om VM

Fodbold nyheder

Takehiro Tomiyasu – fjerde gang var lykkens gang

Af Torsten Brix

Højrebacken bliver den fjerde asiat i Arsenal. Hans forgængere fik aldrig sat noget aftryk i klubben og opleves af mange mest som et marketingtiltag for at please det lukrative asiatiske marked. Med Tomiyasu ser det anderledes ud – måske en langsigtet løsning, som London-holdet har jagtet siden Lee Dixon.
Article image
Arsenal har, siden Lee Dixon forlod pladsen som højreback, haft masser af forsøg på at finde en langsigtet løsning, og der har virkelig været tale om vidt forskellige personer fra store dele af verden som argentinske Nelson Vivas, ukrainske Oleg Luzhnyi, camerounske Lauren, franske Bacary Sagna, spanske Hector Bellerin, schweiziske Stephan Lichtsteiner, portugisiske Cedric Soares, engelske Carl Jenkinson, Ainsley Maitland-Niles, Calum Chambers samt Kolo Toure og Emmanuel Eboue fra Elfenbenkysten,


Sidste forsøg med Bellerin blev en længerevarende løsning, men han havde problemer med ved at genfinde sit tidligere niveau efter sin korsbåndsskade og derfor blev en japansk erstatning hentet i italienske Bologna.


God fysik og asiatiske dyder
Her fandt Arsenal japanske Takehiro Tomiyasu, som efter et kortere ophold i den Belgiske Pro Liga hos Sint-Truiden var endt i Bologna i den italienske serie A. Med tilgangen af japaneren havde Arsenal endnu engang en asiat i truppen efter skuffelserne Rio Miyaichi, Park Chu-Young og Junichi Inamoto.

Ingen af de tre fik sat et aftryk hos ” The Gunners”, og de fik tilsammen kun 24 minutters ligafodbold. Det kan således ikke være gode erfaringer med asiatiske spillere, som fik manager Mikel Arteta og sportschef Edu til at hente Tomiyasu til den røde del af det nordlige London.

Der lå mere bag, og japaneren var da også hurtig til at vise helt andre takter end de tre forgængere. I debuten spillede Tomiyasu en ganske fin kamp og han er alene på sin statur og fysik umiddelbart noget mere egnet til Premier League end sine asiatiske forgængere. Læg dertil den indstilling, arbejdsradius og hurtighed som asiatiske spillere som regel bidrager med, så kunne det godt se ud som om, at Arsenal har fundet en mere permanent afløser for Bellerin, som i sin tid blev hentet i Barcelona, der i øvrigt tidligere også har vist interesse for Tomiyasu, uden det blev til en aftale.Flere viste interesse
Det gjorde det derimod med belgiske Sint-Truiden, som hentede japaneren i januar 2018 på en aftale, som bandt ham til klubben frem til 2021. Debuten kom i maj 2018 mod Royal Antwerpen og skulle blive hans eneste optræden i sæsonen 2017/18. I den følgende sæson var Tomiyasu fast inventar på holdet, for det meste i midterforsvaret, men også som højre back. Det blev til i alt 40 kampe i løbet af sæsonen, og japaneren fik pæn omtale i de belgiske medier og på klubplan blev han valgt til årets spiller.

På baggrund af de fine præstationer tiltrak Tomiyasu sig interesse fra større klubber, og i juni 2019 skrev han kontrakt med Bologna. Allerede i sin første sæson etablerede han sig som fast mand på højre back, og det blev til sammenlagt 30 kampe i sæsonen, hvor et par fiberskader dog drillede og spærrede for flere kampe.
2020/21-sæsonen kom på mange måder til at ligne den forrige. Japaneren var som regel at finde i startopstillingen, hvis ikke han var skadet, men i forhold til tidligere skiftede han oftere mellem at spille højre back eller midterforsvarer. Men præstationerne var stabile, og det resulterede i interesse fra Arsenal, Atalanta og Tottenham. En interesse, der kom til at betyde, at han kun fik en enkelt kamp i det italienske i sæsonen 2021/22 før han skiftede til Arsenal.


Hurtigt i kamp
Debuten mod Norwich var lovende. For det første var det positivt, at Arteta hurtigt valgte at kaste japaneren i kamp stedet for de lange indkørings- og tilpasningsperioder. Positivt var det også, at Tomiyasu bidrog godt i begge ender af banen og med et akrobatisk forsøg var tæt på at score i sin debut på Emirates. Dette blev fulgt op i efterårssæsonen 2021, hvor Tomiyasu spillede fast på højrebacken på det Arsenal-hold, der spillede ti kampe i træk uden nederlag – så måske blev fjerde gang lykkens gang - og måske også en langtidsløsning?


Mere om Takehiro Tomiyasu

Mere om Arsenal

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik