ALT om VM

Fodbold nyheder

Luka Jovic – når 6% ikke er nok

Af Torsten Brix

Angriberen er gået fra parkeringspladsen hos Røde Stjerne til Santiago Bernabeu, hvor han så er blevet en gigantisk skuffelse…
Article image
Ritzau-Scanpix
Foran Sport Center FSS Stara i forbindelse med landsholdssamlingen for det serbiske landshold var der i sommeren 2019 et stort opbud af pressefolk, men de var der ikke for at tale med den ombejlede og formstærke Ajax-spiller Tadic eller Fulhams kontroversielle angriber og ligeså eftertragtet – Mitrovic, men til gengæld ville alle journalister gerne tale med Luka Jovic, da Real Madrid kort tid forinden havde præsenteret den unge serbiske angriber som ”Konge-klubbens” nye angrebshåb.


Noget af en omvæltning for Luka Jovic, der for kort tid forinden ikke kunne bruges i Benfica og for lidt længere tid siden fik 400 kroner pr. kamp, da han spillede for Røde Stjerne, og når der var flere kampe indenfor få dage, så sov han på parkeringspladsen i bilen med sin far. Men hvem er denne Luka Jovic, som er endt som en gigantisk Real Madrid-skuffelse. Indkast.dk har kigget nærmere på denne specielle spiller.


Ungdomsårene hos Røde Stjerne
Luka Jovic begyndte sin fodboldopvækst i Beograd, hvor han i en ung alder blev tilknyttet Røde Stjernes ungdomsafdeling. Allerede som helt ung var han en ombejlet dreng, og var bl.a. til prøvetræning i Partizan Beograd, men hans far valgte, at sønnen skulle spille i Røde Stjerne. Her bombede han mål ind i hans ungdomsår, og tidligt var der allerede store forventninger til angriberen.

Som 16-årig fik Jovic debut på førsteholdet, da han scorede efter at være blevet indskiftet, og samtidig blev den yngste målscorer for klubben nogensinde. I 14/15-sæsonen spillede han 22 kampe for klubbens førstehold, hvori han nettede seks gange. Det var nok til en kontrakt med den serbiske storklub, og Jovic underskrev i 2015 en tre-årig aftale med klubben.

I den efterfølgende sæson blev den unge angriber førstevalget på angriberpositionen i Røde Stjerne. Her nåede han at score fem mål i 19 ligakampe, inden cypriotiske Apollon Limassol meldte deres interesse. I januar 2016 hentede de Jovic til klubben for 15 millioner danske kroner. De havde dog kun retten til serberen i få dage, da man allerede i den efterfølgende uge solgte ham videre til Benfica for 45 millioner danske kroner.Fra Benfica til Frankfurt
I Benfica blev Jovic tilknyttet klubbens andethold, hvor han i den første halvsæson nåede at score to mål i syv kampe. I 16/17-sæsonen fik Jovic debut for førsteholdet, men det blev aldrig til mere end en kamp. Derfor valgte man fra starten af 17/18-sæsonen at udleje Jovic til Frankfurt på en to-årig aftale. Kontrakten indholdet en klausul, der gav tyskerne mulighed for at købe Jovic fri af hans kontrakt for blot 75 millioner danske kroner.

I Frankfurt fik Jovic fra start langt større succes end han havde i Portugal, og han fik 22 Bundesliga-optrædener i hans første sæson med klubben. Her blev det til otte scoringer, og den unge angriber fik endelig slået sit navn igennem på den store fodboldscene. I den efterfølgende sæson var Jovic fuldstændig ustyrlig, og bankede kasser ind for Frankfurt.


Afløser for Benzema
Den imponerende sæson med 27 mål i 48 kampe gjorde Jovic til et varmt navn i fodboldeuropa, og det er Real Madrid, der endte op med serberen, mens hold som Liverpool og Bayern München også var nævnt som bejlere. Benfica ejede - på papiret - Jovic, men Freiburg havde en frikøbsklausul, som endte med at blive det bedste stykke papir i klubbens hidtidige historie.

For de 75 millioner kroner blev vekslet til 500 millioner kroner, som var beløbet, som Real Madrid betalte for ham. Prisen er lidt svært at fastsætte, da kontrakten har et hav af præstationsklausuler, og derudover skal agenten til Luka Jovic have vanvittige 50 millioner kroner for sin del af handlen. Agenten Ramadani mødtes kun kortvarigt med Real Madrids magtfulde generaldirektør Jose Angel Sanchez, før omstændigheder for kontrakten var på plads. Men ikke mange præstationsklausulerne er udbetalt – indtil nu.

Ifølge spanske medier var missionen ellers klar for Real Madrid. De – eller rettere Zinedine Zidane – ville have Jovic. Træneren ville gennemføre et generationsskifte på en central angriberplads, hvor franskmanden igennem mange år har haft stor tillid til landsmanden og den aldrende Karim Benzema. Det blev aldrig til et generationsskifte, for i januar 2021 blev Jovic sendt tilbage til Eintracht Frankfurt på en lejeaftale, da han blot havde lavet to mål i 32 kampe for Real Madrid.
En stor skuffelse – ikke mindst for faderen med det fodboldklingende navn Milan. Han har altid rejst rundt med knægten, og da de boede i Batar, sov faderen og sønnen flere gange på parkeringspladsen i bilen imellem træningerne hos Røde Stjerne, som var 160 km fra hjemmet.

De fik ellers 120 kroner til benzinpenge – udover 400 kroner pr. kamp – men midlerne var så små, at familien valgte at blive i stedet for at køre hjem. Efter sportslig fremgang og især et ophold hos landsmanden og træneren i Frankfurt - Niko Kovac - blev det hele vendt på hovedet. Så Jovic gik fra parkeringspladsen hos Røde Stjerne til Santiago Bernabeu for at blive sendt tilbage til Frankfurt, som en gigantisk skuffelse.

I Bundesligaen var Jovic dog ikke sen til at vise sit værd. Han blev i første kamp indskiftet imod Schalke04 ved stillingen 1-1. Kampen sluttede med en 3-1-sejr til Frankfurt efter to mål af Jovic på 28 minutter. Flot comeback af den sovende knægt fra parkeringspladsen, men det blev ikke fulgt op og derfor ville den tyske klub hellere satse på angriberne Rafael Borre, Sam Lammers, Ragnar Ache og Goncalo Paciencia. Dermed skulle Jovic tilbage til Real Madrid, hvor træner Carlo Ancelotti heller ikke havde meget tiltro til ham.

I efteråret 2021 spillede Real Madrid i Elche og uden den direkte konkurrent til Jovic – nemlig den aldrende Karim Benzema, men trods afsavnet af franskmanden blev det end ikke til spilletid for Jovic. I stedet startede Ancelotti med angrebstrioen – Rodrygo, Mariano Diaz og Vinicius Jr. og indskifterne blev Eden Hazard og Asensio. Dermed fik Jovic ikke forbedret hans triste statistikker for Real Madrid. Af de mulige 1.440 spillede minutter havde han kun spillet 95 og dermed blot 6% af tiden - og fremtiden er fortsat meget uvist.

Mere om Luka Jović

Mere om Real Madrid

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik