Fodbold nyheder

Tallene bag - Maradona

Af Victor Nyrup

Den måske bedste spiller til nogensinde at pryde en fodboldbane er gået bort, men Diego Maradonas fantastiske karriere står tilbage som et minde om en gudsbenådet fodboldspiller.

Article image
Ritzau-Scanpix

Landsholdskarriere

Diego Maradona er for mange argentinere stadig den største spiller det sydamerikanske landshold har set gennem årene – og man forstår godt hvorfor.

Maradona spillede i sin aktive karriere 91 gange for ”La Albiceleste” mellem 1977 og 1994, hvor han scorede 34 mål. Selvom Maradona ikke har spillet flest kampe for landsholdet eller scoret flest mål, så er hans betydning ikke til at tage fejl af, og særligt en turnering har udødeliggjort ham hos den argentinske befolkning.

Diego Maradona spillede fire verdensmesterskaber for Argentina fra 1982 til 1994, men det blev turneringen i 1986 i Mexico han særligt vil blive husket for. Maradona bar en enormt stor del af ansvaret for, at det argentinske hold vandt sin anden VM-titel. Diego vil især blive husket for 2-1-sejren i kvartfinalen over England, hvor han både scorede med den legendariske ”Hand of God”, og derefter et mål der i 2002 blev kåret til århundredes mål af FIFA, efter han på fuldstændig mirakuløst driblede hele det engelske hold. Diego Maradona blev også kåret til turneringens bedste spiller efter triumfen.


Klubkarriere

Argentinos Juniors (1976-1981)
Maradona startede sin professionelle karriere i hovedstadsklubben Asociación Atlética Argentinos Juniors, hvor han spillede 167 kampe og scorede vanvittige 116 mål i sine fem år i klubben.

Boca Juniors (1981-1982)
Diego spillede i første omgang kun et enkelt år for det argentinske storhold, men hvilket år det var for den magiske 10´er. Maradona formåede at score hele 28 mål i sine 40 optrædener, hvilket var mere end nok til at tiltrække selveste FC Barcelona.

FC Barcelona (1982-1984)
Selvom Diego Maradona ikke var i Barcelona i mere end to sæsoner, så har argentineren efterladt klare spor i den catalanske hovedstad, hvor Maradona scorede 22 mål i sølle 36 kampe. Selvom Maradona ikke var den første stjerne til at bære trøje nummer 10, så gjorder argentinerens tid trøjen næsten mytisk. Siden har spillere som Romario, Rivaldo, Ronaldinho og ikke mindst landsmanden Lionel Messi trukket i den ikoniske trøje.

Napoli (1984 – 1991)
Få steder i verden har en hel by samlet sig om og forgudet en spiller som Napoli gjorder det om byens adopterede søn Diego Maradona. Hele syv år tilbragte argentineren i den italienske havneby, hvor han spillede hele 188 kampe og scorede 81 mål. Maradonas tid i Napoli er et lysende eksempel på, hvad en stjernespiller kan betyde, ikke bare for et fodboldhold, men for en hel by.

Sevilla (1992 -1993)
Efter en legendarisk periode i Napoli fulgte et par korte og mindre succesfulde ophold, og første stop efter Italien var Sevilla. Maradona spillede en enkelt sæson i den sydspanske storby, hvor det kun blev til 26 optrædener og fem mål for den venstrebenede superstjerne. Sevilla blev Maradonas sidste optræden for et europæisk hold.

Newell´s Old Boys (1993-1994)
Selvom Maradonas sidste sæson i europæisk fodbold ikke var prægende, havde han stadig et kæmpe navn og stor popularitet i hjemlandet på trods af et stigende antal personlige skandaler. Første stop tilbage i Argentina blev ikke en succes, da Maradona kun repræsenterede Newell´s Old Boys fem gange uden at komme på måltavlen.

Boca Juniors (1995-1997)
Klubben som Maradona mere end ti år tidligere repræsenterede for første gang blev legendens sidste klub som aktiv spiller, og her fandt en af historiens ubetinget største stjerner vej til netmaskerne syv gange i sine 30 kampe for klubben. Efter hans kontakt i Boca Juniors udløb stoppede Maradona sin professionelle karriere som en af de største stjerne sporten nogensinde har- og vil komme til at se.Se mere om Maradona og VM 1986 her:

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik