Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Luis Suárez – episk problembarn med bid i

Indkast.dk kigger tilbage på den tidligere Barcelona-angribers karriere. Hvordan startede det? Og har han altid været så kontroversiel?
Barcelona har sendt Luis Suarez til Atletico Madrid… det lyder måske ikke af så meget, som det faktisk er. For med hele 198 mål forlader klubbens tredje mestscorede spiller – nogensinde Barcelona, og dertil har han også lavet 109 assists, samt scoret hele 11 ”El Clasico-mål”, men hvad er bagsiden til historien om denne målfarlige angriber. Indkast.dk har kigget nærmere på den kontroversielle målmaskine.


Tæt på at stoppe – Reddet af konen
Luis Suarez voksede op i en stor familie under fattige forhold i Uruguay, hvor der ikke var penge til fancy fodboldstøvler og andet luksus. Hans forældre blev skilt, da Suárez var ni år, og det tog så hårdt på ham, at han stoppede med fodbolden i en kort periode, og da han startede igen, kneb det med seriøsiteten. Han fik et ultimatum af sin træner, der forlangte seriøsitet, og derudover mødte pigen, der senere skulle ende med at blive hans kone.

Der var aldrig tvivl om talentet hos Suárez, som gang på gang imponerede som ungdomsspiller i Uruguay. Men da angriberen blev teenager, begyndte der at ske ting og sager omkring ham, der gjorde, at han var tæt på at blive siet fra hos hans klub, National.

- Jeg var ikke på den rette vej. Jeg gik i byen om aftenen, jeg nød ikke at studere, og jeg dedikerede slet ikke mig selv til fodbolden. Jeg var omringet af folk, der havde en dårlig indflydelse på mig, har Suárez fortalt til Liverpool Echo.

Heldigvis for angriberen mødte han som 15-årig en person, der siden skulle vise sig at have en god indflydelse på ham. Her mødte han nemlig Sofia Balbi, der siden skulle blive hans kone. Da han mødte hende, gik det op for ham, at han var nødt til at tage både fodbolden og studierne seriøst, og han stoppede med at gå ud om aftenen.

Det var vendepunktet for Suárez, der begyndte at score mål og for alvor slog igennem på klubbens ungdomshold. Han scorede 63 mål i en sæson og var kun ét mål fra at slå klubbens ungdomsrekord, inden der igen skete noget, som var tæt på at koste ham karrieren. Sofia flyttede til Barcelona med sin familie, og Suárez var så knust, at han for anden gang stoppede med at spille fodbold for en kort periode. Det holdt dog ikke længe, og uruguayaneren vendte det i stedet til noget positivt.

- Det gik op for mig, at jeg skulle arbejde hårdt, hvis jeg ville være tæt på hende. Jeg var nødt til at vågne op, så jeg begyndte at arbejde meget hårdere, end jeg behøvede. Jeg kunne ikke rejse til hende, og hun kunne ikke rejse til mig, fordi vi ingen penge havde. Min eneste chance var at slå igennem som fodboldspiller i Europa.

Det hårde arbejde gav pote for angriberen, der fik den chance efter en sæson på Nationals bedste mandskab, da hollandske Groningen så Suárez' talent.


Rejsen til Europa
Luis Suárez fik debut på Nationals førstehold som 18-årig, og med 12 mål i 29 kampe hjalp angriberen holdet med at vinde mesterskabet i den sæson. Den talentfulde uruguayaner blev et varmt navn i Sydamerika, og der var rygter om et skifte til brasilianske Flamengo, indtil Groningen kom ind i billedet.

Det hollandske mandskab havde haft talentspejder i Sydamerika, hvor de spejdede en central forsvarsspiller. Det gik dog hurtigt op for talentspejderne, at der var en spiller på en helt anden position, der var bedre at holde øje med.

- Vi så på ham i 10-15 minutter, og så vidste vi, at han var en helt speciel spiller. Han driblede rundt og lavede diverse finter, og forsvarsspillerne var nødt til at lave frispark på ham, hver gang han havde bolden. Han var helt fantastisk – især når man tænker på, at han kun var 19 år gammel, fortæller Groningens tekniske manager, Henk Veldmate, i magasinet The Suárez Story.

Efter lidt overvejelse og flere samtaler med Suárez, besluttede klubben at tage chancen og hente angriberen til Holland for en transfersum på omkring 10 mio. kroner, der ifølge Henk Veldmate var det største beløb, man nogensinde havde betalt for en spiller. Man tog en stor chance ved at betale så mange penge for en spiller, der aldrig havde været i Europa og ikke kunne tale sproget. Men det var en chance, der skulle vise sig at være værd at tage.

Skiftet var ikke nogen succes fra første øjeblik. Suárez kunne ikke kommunikere med sine holdkammerater eller sin træner, og han var langt fra i god nok form til at være med på dette niveau. Men angriberen var ikke kommet så langt for at give op. Han vidste, at han nok skulle få chancen på et tidspunkt.

Chancen kom også, og Suárez greb den. Langsomt spillede han sig ind på holdet og begyndte at score mål. 15 mål i 37 kampe endte angriberen på, og han spillede en stor rolle i Groningens kvalifikation til europæisk fodbold. Suárez' præstationer gjorde, at flere klubber meldte sig interesserede i uruguayaneren. En af dem var Ajax, og der var ingen tvivl; han ville videre.


Klar til et højere niveau
Efter Suárez' første sæson havde Ajax brug for forstærkninger til holdets angreb, og den hollandske storklub havde udset uruguayaneren som den forstærkning. Klubben startede med at byde omkring 25 mio. kroner, men Groningen afviste buddet – til stor vrede og skuffelse for Suárez. Angriberen gjorde det klart for både klubben og medierne, at han gerne vil prøve sig af på et højere niveau. Suárez var så opsat på et skifte, at han tog sagen til det hollandske fodboldforbund, der dog afviste ham. Sagen endte dog godt for alle parter, da Ajax smed et bud på omkring 65 mio. kroner af sted, som Groningen accepterede.

Det var mange penge for en angriber, der blot havde leveret i én sæson i europæisk fodbold, men Luís Suárez gjorde hurtigt tvivlen til skamme, da han scorede i sin ligadebut for den hollandske klub og fulgte op med yderligere to scoringer i sin første kamp på hjemmebane. Alt i alt endte han med at score 17 gange i 33 ligakampe i sin første sæson, og der var ikke længere tvivl om hans talent.

Skiftet til Ajax var en bragende succes, og da han forlod klubben, stod angriberen med en statistik, der sagde 111 mål i 159 kampe for den hollandske klub. Imponerende tal for en angriber, der blot havde spillet én sæson i europæisk fodbold, inden han skiftede til klubben.

Især Suárez' tredje sæson i klubben var imponerende. Martin Jol havde overtaget trænerposten, og en af hans første beslutninger var at gøre sin uruguayanske angriber til anfører. Og det skulle vise sig at være en god beslutning. Angriberen sparkede mål ind på samlebånd og endte sæsonen med 49 scoringer og 17 oplæg i blot 48 kampe.

Det begyndte efterhånden at gå op for resten af fodboldverdenen, at Luís Suárez var en angriber, der var værd at holde øje med, og det var kun et spørgsmål om tid, før Ajax kunne blive nødt til at lade ham gå. Den tid kom i januar 2011, da Liverpool meldte sin interesse. Suárez gjorde det klart for Ajax, at han igen var klar til at prøve sig af på et højere niveau, og klubben endte med at sælge sin stjerne for omkring 200 mio. kroner.


Merseyside kaldte
På transfervinduets sidste dag i januar 2011 tog Suárez turen til Merseyside, hvor Liverpool gjorde ham til sit dyreste indkøb nogensinde - indtil man senere samme dag købte Andy Carroll. Forventningerne var enorme til deres nye angriber, der tre dage senere havde mulighed for at få debut mod Stoke. Suárez havde dog ikke spillet i omkring en måned, og han måtte derfor tage til takke med en plads på bænken. Da uret rundede 63 minutter, og stillingen var 1-0 til Liverpool, sendte Kenny Dalglish sin nye mand i aktion. Suárez trådte ind på banen, og på den halve time viste han, hvorfor klubben havde smidt mange penge efter ham. Han var konstant med i spillet og fik også scoret sit første mål. En ny helt på Anfield var født.

Suarez var en succes på Anfield fra første sekund, og han var elsket med det samme. Han fik hurtigt sin egen sang, og selv om det kneb med kynismen foran målet, så leverede han den ene store præstation efter den anden i den røde trøje. Hans første halvanden sæson hos Merseyside-klubben bød på 15 scoringer i Premier League, men Liverpools fans skulle hurtigt opdage, at der var meget mere i vente fra Suárez.

Brendan Rodgers erstattede Kenny Dalglish som manager inden sæsonen 2012-13, og Luís Suárez underskrev en ny aftale med Liverpool. Forventningerne var store til de rødklædte fra Merseyside. Sæsonen blev dog ingen succes for klubben, der blot endte på en skuffende syvendeplads, men det havde intet at gøre med Suárez' manglede præstationer. Angriberen endte sæsonen på 23 scoringer i Premier League, hvilket var nok til at give ham andenpladsen på topscorerlisten - en titel han kunne have vundet, hvis det ikke var for den skandale, han sluttede sæsonen af med.

Suarez valgte nemlig at sætte tænderne i Chelseas Branislav Ivanovic og blev idømt ti kampes karantæne, og det lignede pludseligt, at han havde spillet sin sidste kamp for Liverpool. Da sommerens transfervindue åbnede, gjorde Luís Suárez det nemlig klart, at han ikke havde intentioner om at fortsætte i klubben. Det blev en af de længste transfervinduer for Liverpools fans, der på den ene side ikke ønskede at se Suárez forlade klubben, men man ønskede heller ikke en utilfreds spiller på holdet. Efter en lang sommer med rygter, modstridende kommentarer i medierne og problemer med en klausul gjorde Liverpool det dog helt klart, at Suárez på ingen måde fik lov til at forlade dem. I sommeren 2014 skiftede han dog til Barcelona - efter en ny bide-episode.


Kontroverserne
Fodboldstøvlerne har tit talt for Luís Suárez, der med dem har spillet sig op blandt verdens absolut bedste fodboldspillere. Desværre for ham er støvlerne ikke det eneste, der har givet angriberen omtale i medierne, hvor både tænder og flere andre ting gentagende gange har givet ham problemer. Temperamentet har altid været et problem for Luís Suárez, der som 15-årig blev udvist for sit ungdomshold, da han nikkede dommeren en skalle. Disse kontroverser har fulgt ham hele karrieren igennem, og det har givet ham tilnavn som kannibal, snyder og racist.

Til VM i 2010 var Suárez for alvor i mediernes søgelys for første gang, og det var ikke, fordi han leverede en god slutrunde. I kvartfinalen mod Ghana valgte angriberen at tage bolden bevidst med hånden på målstregen, hvilket resulterede i en udvisning af uruguayaneren, der efterfølgende blev spottet i en vild jubel, da modstanderne brændte straffesparket. Uruguay gik videre, og selv om han blev en national helt i hjemlandet, så var fodboldverdenen ikke enig i det billede.

Det tog heller ikke mange måneder, før Suárez igen kom i omverdenens søgelys. Denne gang var det tænderne, der gav problemer, da angriberen satte dem i skulderen på PSV-spilleren Otman Bakkal og blev tildelt en karantæne på syv kampe. Kort efter skiftede Suárez til Liverpool, og det var derfor hans sidste aktion for den hollandske storklub.

Mens han gentagende gange blev jagtet i det engelske medier for film og diverse småting, så skulle der gå yderligere et år, før han for alvor igen kom i problemer. Denne gang blev han dømt for racistiske ytringer mod Manchester Uniteds Patrice Evra. Beskyldninger, som han den dag i dag stadig afviser, og selv om han modtog massiv støtte fra holdkammerater, Liverpool og sit hjemland, så blev han idømt otte kampes karantæne. Karantænen endte dog på ni spilledage, da han fik en ekstra kamp for at vise Fulhams fans en helt bestemt finger. Sagen var dog ikke slut der, for da Patrice Evra og Luís Suárez igen stod over for hinanden, nægtede angriberen at give hånden til Manchester Uniteds back, hvilket igen bragte angriberen i problemer.

Angriberen var dog ikke færdig med at skabe problemer for sig selv, da han sluttede sæsonen 2012-13 af med at sætte tænderne i Ivanovic, der endte med at koste Luís Suárez ti kampe på sidelinjen. Men selv om det til tider kan virke som om, at angriberen er sindssyg, så er han en helt anden person, når han ikke har trukket i fodboldtøjet og løber rundt på det grønne græs.


Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Liverpools fans skylder formentligt en stor tak til Luís Suárez' kone, Sofia. Ikke kun fordi hun fik angriberen til at falde til ro som ungdomsspiller, men fordi hun har fået angriberen til at falde til ro igen. Uruguayaneren har afsløret flere gange, at hun ikke er tilfreds med at se ham spille fodbold, fordi han opfører sig som en sindssyg person. Og når han gør det, så er hun ikke bleg for at sige noget til ham.

- Hun er meget hård ved mig. Hun skælder mig ud, når jeg ikke opfører mig ordentligt på banen. Jeg vil faktisk hellere skældes ud af Brendan Rodgers end hende, for Brendan er mere forsigtig, når han siger tingene til mig, har Suárez tidligere sagt til Daily Mail.

Det virker til, at hans kones råd har hjulpet, for det er efterhånden noget tid siden, at angriberen har været i problemer i store problemer på fodboldbanen, men den provokerende stil har han stadigvæk. Han er faldet mere til ro, men faktisk har han længe været en rolig person udenfor det grønne græs.

- Sofia siger altid, at folk må tro, at jeg er sindssyg, når de ser mig på fodboldbanen. Folk vil tro, at jeg opfører mig sådan derhjemme også, men der er jeg selvfølgeligt helt anderledes. Jeg er helt rolig, men hun er ikke sikker på, at folk ved det, fortalte Suárez i det samme interview.

De færre kontroverser har uden tvivl gjort angriberen til en bedre fodboldspiller, og i sommeren 2014 kunne han lave drømmeskiftet til Barcelona, men det varede lidt, inden han kom i kamp, for han fik en lang karantæne, efter han nok engang havde brugt tandsættet forkert og havde bidt Giorgio Chiellini til VM-slutrunden.

Efter denne lidt brogede start i Catalonien kom der historisk gode tider for FC Barcelona, hvor han blev en vigtig del af den legendariske angrebstrio – MSN – med Messi, Suarez og Neymar, der lavede vanvittige 364 mål på tre sæsoner.

Disse mange mål var blandt andet medvirkende til, at Suarez vandt 13 trofæer i Barcelona. Blandt andet Champions League og fire spanske mesterskaber. Suarez endte op med at lave 33 mål i gennemsnit over de seks sæsoner han var i Barcelona, efter han i 2015/16-sæsonen lavede 40 mål og dermed vandt ”Den gyldne Støvle” i Europa midt i en periode, hvor Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ellers havde domineret denne titel. Så det var ikke hvem som helst, at Barcelona sendte til Atletico Madrid, man fristes til at hævde, at det var en angriber med bid i…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER