Fodbold nyheder

Tim Sparv - EM-deltager men kontraktløs… igen

Af Torsten Brix

Modepolitiet kan ikke gøre noget ved den finske midtbanespiller, der har fundet ro og meget mere på den jyske hede, hvor han er blevet ”Trendsætter” og står overfor sit tredje mesterskab med klubben, der aldrig har vundet et mesterskab uden ham…

Article image

Under corona-krisen da Indkast.dk skulle lave ”Det gratis Superliga-hold”, var den første spiller, som redaktionen satte på holdet en stor midtbanespiller fra topholdet FC Midtjylland. Den næsten to meter høje slider med det store fighterhjerte var… Tim Sparv.

Den 33-årige har kontraktudløb med FCM til sommer, og selvom FCM er storfavoritter til at vinde det danske mesterskab og Sparv med stor sandsynlighed skulle have været med til EM2020, så står han uden en kontrakt. Til netop EM2020, som blev til EM2021, skulle Sparv op imod Danmark, da hans hjemland Finland for første gang havde kvalificeret sig til en EM-slutrunde.

Netop hjemlandet har Sparv ikke tilbragt meget tid i… for han var blot 16 år, da han forlod den lille by – Oravais - på den finske vestkyst for at starte fodboldrejsen. En rejse der blev lang, og hvor han tilbragte den længste tid i Superligaen - hos FC Midtjylland.

Forinden havde han fået dele af sin fodboldopdragelse i Southampton sammen med spillere som Gareth Bale, Theo Walcott og Adam Lallana. Herefter gik turen til Halmstad, Groningen og Greuther Fürth, inden han i 2014 ramte Herning.

På den jyske hede har han fundet ro, men også noget natur, der kunne minde om den finske, for omkring Silkeborg og især ved Vester Søbad trives Sparv. Han har udviklet sig til en stor Superliga-profil, men også udviklet sig som menneske og har blandt andet forsøgt sig som ”Trendsætter” med egen blog. Her kæmper han ikke et midtbaneslag, men om bedre vilkår for homoseksuelle, et bedre miljø samt ønsker at bekæmpe racisme.

Desuden plejer den velklædte Sparv sit skæg med millimeters præcision og lever livet sammen med kæresten Jitka Novackova, der er en tjekkisk fotomodel. Sparv kan tale fem sprog – ikke godt ifølge ham selv – men han er videns begærlig og læser meget. Desuden skriver han i en klumme i en finsk avis, hvor Donald Trump blandt andet har fået hårde ord med på vejen.


Finsk eufori
Den avis var i eufori, da det finske landshold for første gang formåede at kvalificere sig til en EM-slutrunde fra en kvalifikationsgruppe, der ellers bød på hård modstand i form af blandt andre Italien, Bosnien-Hercegovina og Grækenland.

Island, Nordirland, Slovakiet og Wales gjorde det samme ved EM-slutrunde i 2016 - og nu kommer der igen en debutant med – efter en sejr på 3-0 over Liechtenstein, hvor blandt andet den tidligere Brøndby-angriber Teemu Pukki scorede to gange. Kvalifikationen blev fejret med glædestårer, fyrværkeri og en såkaldt ”pitch invasion” fra de glade finere… og midt i dette stod den store Tim Sparv.

Da Sparv kom til FC Midtjylland, var han det første indkøb af klubejer Matthew Benhams scouting-system, og hans betydning var gigantisk med det samme, da klubbens første mesterskab kom i 2015. Sommeren 2018 stod Sparv igen med et Superliga-mesterskab, men også et kontraktudløb – ligesom han gør nu. Altså med stor sandsynlighed et mesterskab men ingen aftale med klubben, der har været med til at forme og forandre ham til en moderigtig trendsætter med kontraktudløb, et mesterskab samt en EM-slutrunde meget tæt på...

Mere om Tim Sparv

Mere om FC Midtjylland

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Başakşehir - Paris SGChampions League - Dortmund - ZenitChampions League - Juventus - BarcelonaChampions League - Manchester U - RB Leipzig