Fodbold nyheder

Lever Tottenham op til ”Audere est Facere” ?

Af Torsten Brix

Nyt stadion, manglende penge trods stor omsætning, en kontroversiel manager og flere profiler vil væk fra klubben, der hungrer efter en succesoplevelse, men tør Tottenham?

Article image

Forleden offentliggjorde Deloitte en rapport over de fodboldklubber i verden med størst omsætning, og en klub sprang i øjnene. På en ottendeplads var Tottenham placeret på deres højeste plads nogensinde og den højeste af alle London-holdene.

Disse flotte omsætningstal kommer efter en Champions League-finale, som skulle have givet omkring 800 millioner kroner, men det kommer også i et år med masser af ballade. Den populære manager Mauricho Pochettino blev fyret, og ind kom den kontroversielle Jose Mourinho, men værst har været, at mange af holdets profiler har haft - og nogle har stadigvæk - uafklarede kontraktforhold. Derudover har de sportslige resultater slet ikke været til at genkende.

Tottenham er efter 22 spillerunder hele 31 point efter deres finalemodstander fra Champions League-finalen … Liverpool. Det er ikke et hul, men en kløft og på de 230 dage siden finalen har de to hold udviklet sig i hver sin retning. Kritikere mener, at Tottenham ikke har levet op til deres eget slogan ”Audere est Facere”, som betyder ”at turde er at handle”…

Handle har Tottenham i hvert fald ikke gjort – altså på transfermarkedet. I 2018/19-sæsonen blev der slet ikke købt noget ind, og efter de mange Champions League-millioner kom til London, valgte Tottenham at købe to teenagere samt de to store skuffelser – Giovani Lo Celso og Tanguy Ndombele. Sidstnævnte kostede omkring 500 millioner kroner, men har blot spillet tre kampe for Tottenham.

Kigger man nærmere på Tottenhams indkøb over de sidste fem sæsoner, har de brugt 3,3 milliarder kroner på nye spillere. Det lyder måske af meget, men det er det faktisk ikke. I samme periode har klubber som Everton og Leicester brugt mere og de to Manchester-klubber har brugt over det dobbelte.

Dette kan skyldes, at der er investeret gigantisk i det nye imponerede stadion, men klubben har slået fast, at spillerindkøb og stadionprojektet ikke kommer fra samme ”kasse”, men det er næsten svært at tro på. I øvrigt lider Tottenhams rivaler Arsenal stadigvæk, efter de fik deres nye stadion – Emirates, men modsat Tottenham har Arsenal vundet nogle trofæer i den periode. Tottenhams sidste pokal blev vundet i 2008, hvor Chelsea blev besejret i Liga Cuppen. Måske kan de manglende triumfer være skyld i de manglende kontraktunderskrivelser fra flere af truppens største profiler, men glem nu ikke, at spillere som Harry Kane, Hugo Lloris og Dele Alli alle har underskrevet nye kontrakter med en ugeløn på den gode side af en million kroner.

Måske gør det nye stadionprojekt bare, at der simpelthen ikke penge til flere dyre spillerindkøb eller at der ikke er plads i lønningsbudgettet til f.eks. at lave en forbedret kontrakt til Christian Eriksen. Henover dette står naturligvis formanden Daniel Levy, som flere gange er blevet beskrevet som en forretningsmand og ikke en formand med stor sportslig indsigt. Derudover er han også blevet betegnet som nærring, som da han i 2018 annoncerede, at der ikke ville komme nye spillere til klubben det næste år. Det kommer efter en periode, hvor Tottenham har solgt forholdsvis dyre spillere som Kieran Trippier, Kyle Walker, Kevin Wimmer og Nabil Bentaleb for over 1 milliard kroner, og klubben lige havde sat Kyle Walker-Peters på salgslisten for et ni-cifret beløb.

Trods disse salg har man på fornemmelsen, at det ikke får Leavy til frigive flere penge til indkøb. Chefscouten Steve Hitchen har tidligere arbejdet for Liverpool og har et ry for at kende markedet utrolig godt, men det hjælper ikke meget, hvis Tottenham ikke vil eller kan betale, hvad spillerne koster. Selvsamme Liverpool har i øvrigt siden finalen købt spillere som Takumi Minamino, Alisson, Naby Keita, Fabinho og Xherdan Shariqi for 1,7 milliard kroner. Tottenham har brugt omkring det halve og købte som tidligere nævnt ikke noget året før – overhovedet!

Pudsigt nok er Liverpools sportsdirektør Michael Edwards kommet til klubben fra Tottenham, og han har i den grad været manden bag Liverpools sportslige succes efter indkøb af spillere som Alisson og Virgil van Dijk.

I Tottenham har de ikke formået af trimme truppen siden finalen, og Mourinho har endda været ude at kritisere flere af de nye spillere. Den nye manager mener blandt andet, at Ryan Sessegnon ikke er fysisk stærk nok, føromtalte Ndombele er et skadeshelvede og Moussa Sissoko mangler disciplin på midtbanen. Nu er Harry Kane skadet og ude i resten af sæsonen, hvilket giver et gigantisk afsavn, men AC Milan-angriberen Krzysztof Piatek bliver rygtet til Tottenham som afløser.

Noget skal gøres i angrebet, hvis Tottenham skal hente de ni point til Chelsea på den Champions League givende plads, men måske er tingene ikke så lette længere i Nordlondon, for det er en klub, hvor det virker til, at mange spillere vil væk fra og et sted, hvor de desperate jagter en succesoplevelse. Siden ENIC investment med Joe Lewis i spidsen købte klubben i 2001, har de kun vundet den føromtalte liga-pokal i 2008.

Sejrsmålet blev i øvrigt lavet af den nuværende Middlesbrough-manager Jonathan Woodgate, som Tottenham lige har slået ud af FA Cuppen. Måske er det i denne turnering, at de skal jagte noget tiltrængt succes. Ikke noget der ligefrem er en målsætning, som hænger sammen med rapporten fra Deloitte, for Tottenham beskrives som en af de rigeste klubber i verden – målt på omsætning.

Mere om Tottenham

Optakter

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Real Madrid - Manchester C