ALT om VM

Fodbold nyheder

Dimitri Payet – både Cantona og Gazza

Af Torsten Brix

Den franske angriber blev følelsesmæssigt meget berørt, da han måtte udgå af Europa League-finalen. Han ville så gerne, men han har også haft en lang rejse for at nå til den europæiske finale.
Article image
Ritzau-Scanpix
Allerede i første halvleg af Europa League-finalen 2017/18 måtte en stortudende Dimitri Payet forlade opgøret, og dermed fik den ”hjemvendte søn” ikke den succesoplevelse, som han jagtede og som anfører så gerne ville have. For Payet er Marseille-mand ud over det sædvanlige – hvilket han viste, da han ville væk fra West Ham for ”vende hjem”.


Den daværende West Ham-manageren Slaven Bilic var dog klar i spyttet, da den kontroversielle manager blev spurgt om, hvordan han ville beskrive formstærke Dimitri Payet. Bilic svarede kort og præcist, at franskmanden var det bedste, der var sket i West Ham, siden Paolo Di Canio kom til klubben, hvilket blev fulgt op med, at London-klubbens formand David Sullivan slog fast, at Payet var på niveau med tidligere klublegender som Trevor Brooking og Carlos Tévez.

Udmeldingerne kom efter en sejr over Everton på 3-2, hvor den formstærke franskmand blev matchvinder i overtiden, og det var langt fra første gang, at Payet slog til i 2015/16-sæsonen. Efter ankomsten til London fra Marseille havde den offensive midtbanespiller lavet otte Premier League-mål og syv assists i blot 22 kampe. Derudover havde han været med til at skabe 81 chancer, hvilket var 43 mere end Mark Noble, der var den næstbedste i West Ham-truppen – men det var også hele 35 chancer mere end selveste Lionel Messi og det fjerdehøjeste antal for de fem største europæiske ligaer. Men ovenstående er langt fra eneste gang, hvor Payet bliver skamrost.


Tag noget af Cantona og tilsæt lidt Gascoigne
I 2007 blev Payet udtaget til det daværende franske U21-landshold af træner Rene Girard, der senere har beskrevet det offensive kort som en type, der havde lidt Cantona og Gascoigne i sig. Altså masser af arrogance, men også autentisk sans til at afgøre fodboldkampe.

Historien om Payet begynder dog næsten 10.000 km fra Frankrig, da Payet blev født og er opvokset i det indiske ocean med tropisk klima på strandene imellem Madagaskar og Mauritius. Ikke langt fra en af verdens største og mest aktive vulkaner - Le Piton de Fournaise – startede Payet med at spille fodbold på de helt hvide strande sammen med de to brødre – Phillppe og Saint-Pierroise.


Dette paradis valgte Dimitris forældre at forlade for i stedet at drage til Frankrig, hvor Payet som 12-årig tilspillede sig en kontrakt hos Le Havre. På klubbens akademi blev han indlogeret på værelse med den tidligere Liverpool-angriber Florent Sinama Pongolle. Tiden på akademiet var hård for Payet, der kun fik sin familie at se ved højtider, og han begyndte at skabe lidt småproblemer. På banen skabte han også problemer - for modstadernes forsvar - og han lavede nogle smukke samt meget akrobatiske mål.

Som 16-årig opgav akademiet – som har skabt store fodboldspillere som Riyad Mahrez, Paul Pogba og Lassana Diarra - at bruge flere kræfter på Payet, som, de mente, manglede muskler og hurtighed. Det forekommer næsten mærkeligt, når man ser på den 30-årige i dag. Godt nok er han blot 174 cm, men kasseringen har Payet sidenhen fortalt, har været med at skabe den unikke fodboldspiller, som han er blevet i dag.


Rykkede ned med Nantes efter Barthez-ballade
Payet tilbragte efterfølgende to år på barndomsøen ”Reunion”, inden Nantes hentede ham tilbage til Frankrig, hvor han kun fik en deltidskontrakt. Udover fodbolden skulle han også passe en tøjbutik i sæsonen 2004/05, men trods dette brød han igennem på førsteholdet. En nedrykning til Nantes gjorde, at han endte i Lille via et ophold hos Saint Etienne. Fremgangen i Nantes kom til Payet, selvom han røg i totterne på den tidligere Manchester United-målmand Fabien Barthez til en træning – ligesom han gjorde med Blaise Matuidi i Saint Etienne.

Trods alt balladen lavede Payet mange mål, og i Marseille udviklede han sig enormt under træner Marcelo Bielsa, som han havde et godt forhold til. Nu skulle Payet blot til at imponere den franske landstræner Didier Deschamp, som har et bedre øje til Mathieu Valbuena, Ben Alfa, Antoine Griezmann og Anthony Martial – men i 2010 fik han debut på det franske landshold.

Payets forbilleder er David Ginola og Thierry Henry, og de baner som disse tidligere store franske ikoner betrådte, er Payet nu helten på for tiden – og det kommer efter en rejse på 10.000 km med masser af ballade for Dimitri Payet – den stortudende fra Europa League-finalen.

Mere om Dimitri Payet

Mere om Marseille

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik