Fodbold nyheder

Dimitri Payet – både Cantona og Gazza

Af Torsten Brix

Den franske angriber blev følelsesmæssigt meget berørt, da han måtte udgå af Europa League-finalen. Han ville så gerne, men han har også haft en lang rejse for at nå til den europæiske finale.
Article image
Ritzau-Scanpix
Allerede i første halvleg af Europa League-finalen 2017/18 måtte en stortudende Dimitri Payet forlade opgøret, og dermed fik den ”hjemvendte søn” ikke den succesoplevelse, som han jagtede og som anfører så gerne ville have. For Payet er Marseille-mand ud over det sædvanlige – hvilket han viste, da han ville væk fra West Ham for ”vende hjem”.


Den daværende West Ham-manageren Slaven Bilic var dog klar i spyttet, da den kontroversielle manager blev spurgt om, hvordan han ville beskrive formstærke Dimitri Payet. Bilic svarede kort og præcist, at franskmanden var det bedste, der var sket i West Ham, siden Paolo Di Canio kom til klubben, hvilket blev fulgt op med, at London-klubbens formand David Sullivan slog fast, at Payet var på niveau med tidligere klublegender som Trevor Brooking og Carlos Tévez.

Udmeldingerne kom efter en sejr over Everton på 3-2, hvor den formstærke franskmand blev matchvinder i overtiden, og det var langt fra første gang, at Payet slog til i 2015/16-sæsonen. Efter ankomsten til London fra Marseille havde den offensive midtbanespiller lavet otte Premier League-mål og syv assists i blot 22 kampe. Derudover havde han været med til at skabe 81 chancer, hvilket var 43 mere end Mark Noble, der var den næstbedste i West Ham-truppen – men det var også hele 35 chancer mere end selveste Lionel Messi og det fjerdehøjeste antal for de fem største europæiske ligaer. Men ovenstående er langt fra eneste gang, hvor Payet bliver skamrost.


Tag noget af Cantona og tilsæt lidt Gascoigne
I 2007 blev Payet udtaget til det daværende franske U21-landshold af træner Rene Girard, der senere har beskrevet det offensive kort som en type, der havde lidt Cantona og Gascoigne i sig. Altså masser af arrogance, men også autentisk sans til at afgøre fodboldkampe.

Historien om Payet begynder dog næsten 10.000 km fra Frankrig, da Payet blev født og er opvokset i det indiske ocean med tropisk klima på strandene imellem Madagaskar og Mauritius. Ikke langt fra en af verdens største og mest aktive vulkaner - Le Piton de Fournaise – startede Payet med at spille fodbold på de helt hvide strande sammen med de to brødre – Phillppe og Saint-Pierroise.


Dette paradis valgte Dimitris forældre at forlade for i stedet at drage til Frankrig, hvor Payet som 12-årig tilspillede sig en kontrakt hos Le Havre. På klubbens akademi blev han indlogeret på værelse med den tidligere Liverpool-angriber Florent Sinama Pongolle. Tiden på akademiet var hård for Payet, der kun fik sin familie at se ved højtider, og han begyndte at skabe lidt småproblemer. På banen skabte han også problemer - for modstadernes forsvar - og han lavede nogle smukke samt meget akrobatiske mål.

Som 16-årig opgav akademiet – som har skabt store fodboldspillere som Riyad Mahrez, Paul Pogba og Lassana Diarra - at bruge flere kræfter på Payet, som, de mente, manglede muskler og hurtighed. Det forekommer næsten mærkeligt, når man ser på den 30-årige i dag. Godt nok er han blot 174 cm, men kasseringen har Payet sidenhen fortalt, har været med at skabe den unikke fodboldspiller, som han er blevet i dag.


Rykkede ned med Nantes efter Barthez-ballade
Payet tilbragte efterfølgende to år på barndomsøen ”Reunion”, inden Nantes hentede ham tilbage til Frankrig, hvor han kun fik en deltidskontrakt. Udover fodbolden skulle han også passe en tøjbutik i sæsonen 2004/05, men trods dette brød han igennem på førsteholdet. En nedrykning til Nantes gjorde, at han endte i Lille via et ophold hos Saint Etienne. Fremgangen i Nantes kom til Payet, selvom han røg i totterne på den tidligere Manchester United-målmand Fabien Barthez til en træning – ligesom han gjorde med Blaise Matuidi i Saint Etienne.

Trods alt balladen lavede Payet mange mål, og i Marseille udviklede han sig enormt under træner Marcelo Bielsa, som han havde et godt forhold til. Nu skulle Payet blot til at imponere den franske landstræner Didier Deschamp, som har et bedre øje til Mathieu Valbuena, Ben Alfa, Antoine Griezmann og Anthony Martial – men i 2010 fik han debut på det franske landshold.

Payets forbilleder er David Ginola og Thierry Henry, og de baner som disse tidligere store franske ikoner betrådte, er Payet nu helten på for tiden – og det kommer efter en rejse på 10.000 km med masser af ballade for Dimitri Payet – den stortudende fra Europa League-finalen.


Mere om Dimitri Payet

Mere om Marseille

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik