Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Hakan Calhanoglu - Ung frisparkskonge

Indkast.dk tegner et portræt af Bundesligaens frisparkskonge Hakan Calhanoglu.
Hakan Calhanoglu er blot 21 år, men der er ingen tvivl om, at Leverkusen-spilleren allerede hører til blandt de ypperste frisparksskytter i Europa. Var det ikke for den tyskfødte tyrker, kunne Hamburger SV meget vel være rykket ned i sæsonen 2013/14, og siden skiftet til Bayer Leverkusen har han fortsat sin imponerende udvikling. Indkast.dk sætter her fokus på den tyrkiske frisparkskonge, der i sidste sæson lavede hele seks mål på direkte frispark i Bundesligaen.

Fra Mannheim til Bundesliga-bold
Hakan Calhanoglu begyndte med at spille fodbold i SV Waldhof Mannheim i sin fødeby, men som 15-årig drog han videre til den nærliggende, større klub - Karlsruher SC. Her slog den unge offensive midtbanespiller sit navn fast i sæsonen 2011/12, da han i 18-års-alderen var en af lyspunkterne på holdet, der rykkede ned til 3. Bundesliga. Calhanoglus potentiale blev spottet af Hamburger SV, der købte midtbanespilleren for så at udleje ham til Karlsruhe igen.

I den efterfølgende sæson etablerede Calhanoglu sig som Karlsruhes absolutte stjerne og havde med 17 mål og 12 assists i 36 ligakampe en stor andel i holdets førsteplads i den tyske 3. division. Syv ud af de 17 mål blev sat ind på direkte frispark, og det var allerede tydeligt dengang, at Calhanoglu har en helt særlig evne til at sparke dødbolde. Den er da heller ikke kommet ud af ingenting, for den unge tyrker træner en halv time efter træning hver dag og ser ofte onlinevideoer af dødbolde, som han suger til sig.

Nedrykningskamp i Hamburger SV
Med ti minutter tilbage af Hamburger SV's kamp mod Eintracht Braunschweig i august 2013 sendte daværende HSV-træner Thorsten Fink 19-årige Hakan Calhanoglu på banen til sin bare fjerde Bundesliga-optræden. Den tyrkiske midtbanespiller takkede for tilliden, for da dommeren fløjtede kampen af, havde han fordoblet HSV-føringen fra 2-0 til 4-0 - og scoret sit første af mange frisparksmål i Bundesligaen.

Som sæsonen skred frem blev Calhanoglu vigtigere og vigtigere for et HSV-hold, der havde svært ved at frigøre sig bundstriden, og derfor var jublen i klubben stor, da stortalentet underskrev en ny fireårig kontrakt i februar 2014. Det var i øvrigt i samme måned, at Calhanoglu scorede sit formentlig mest kendte frisparksmål, da han hamrede bolden i nettet fra hele 41 meter mod Borussia Dortmund:HSV sluttede på 16. pladsen, hvilket betød, at den traditionsrige klub måtte ud i to hårde playoff-kampe mod Greuter Fürth fra den næstbedste række for at sikre den fortsatte Bundesliga-eksistens. Lettelsen var derfor stor i HSV, der dog hurtigt fik en ny bekymring. Calhanoglu, der scorede 11 mål og lavede fire assists i sæsonen 2013/14, ville væk.

Leverkusen-spiller med store ambitioner
Den 21. maj 2014 - bare 105 dage, efter Calhanoglu havde underskrevet en ny kontrakt med HSV - meldte den tyrkiske midtbanespiller ud, at han ville videre. Leverkusen viste nemlig interesse, og det kunne Calhanoglu ikke sige nej til med sit høje ambitionsniveau.

- Jeg ønsker helt sikkert at forlade Hamborg. I den kommende sæson ønsker jeg at være i Bayer Leverkusen. Jeg har planer om at nå lige så langt som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. Jeg vil være en superstjerne, som alle taler om, sagde Calhanoglu dengang til Sport Bild.

Calhanoglu fik sit skifte i begyndelsen af juli måned, efter HSV accepterede et tilbud på 108 millioner kroner fra Leverkusen. Den tyrkiske midtbanespiller gik direkte ind på holdet og var fast inventar i startopstillingen i sin første sæson, hvor det blev til otte Bundesliga-fuldtræffere - heraf seks på frispark - og syv assists i 33 ligakampe. Efter tre Bundesliga-runder har Calhanoglu naturligvis allerede scoret sit første frisparksmål i den nye sæson. I runde to sikrede han nemlig Leverkusen en 1-0-sejr over Hannover 96 med denne lækre frisparkskasse:Pistoltrussel på landsholdet
Umiddelbart skulle man tro, at en spiller af Calhanoglus kaliber også ville være fast mand på det tyrkiske landshold, men det er først i år, at Leverkusen-spilleren for alvor har slået sit navn fast i landsholdssammenhæng. Godt nok fik Calhanoglu debut i 2013 og spillede en håndfuld landskampe derefter, men i en periode var offensivspilleren ikke i truppen.

Da Tyrkiet i november sidste år tabte 0-4 til Brasilien, holdt nationens fans en trøje med Calhanoglus navn op på lægterne for at protestere mod, at Leverkusen-spilleren - ligesom holdkammeraten Ömer Toprak - ikke var i truppen. Udeladelsen havde dog tilsyneladende ikke blot en sportslig forklaring, men menes at udspringe af en dramatisk episode, der skulle have udspillet sig på et hotel i maj 2013 efter Tyrkiets nederlag til Holland i VM-kvalifikationen.

Çalhanoğlu har selv berettet om episoden i et interview med ZDF, af hvilket det fremgår, at Besiktas-spilleren Gökhan Töre havde set sig sur på en af Topraks venner, angiveligt fordi han havde et forhold til Töres ekskæreste. Efter kampen befandt Toprak sig med vennen og Çalhanoğlu på et hotelværelse, da en rasende Töre brasede ind på værelset med en af sine venner på slæb. Derefter gik det amok.

- Gökhans ven gik over til Ömer, trak en pistol frem fra jakken og fortalte ham, at han ville blive skudt, hvis han ikke lagde sig ned på gulvet. Jeg blev slået og beordret til at ligge mig i et hjørne. Så kom han over til mig og sagde: "Hvis du bevæger dig, skyder jeg dig", siger Calhanoğlu til ZDF og tilføjer:

- Jeg lå krøllet sammen op i hjørnet af rummet og kunne ikke bevæge mig. Jeg frygtede for mit liv. Efter hændelsen ville vi ikke ødelægge Gökhans karriere, så vi holdt vores mund.

Historien kom ikke frem før oktober sidste år, da Fatih Terim besluttede sig for at indkalde Töre til landsholdet efter et års pause. Calhanoglu og Toprak blev også udtaget, men Leverkusen meldte ud, at begge spillere var ude med skader. I Tyrkiet blev det opfattet som en belejlig måde for de to Leverkusen-profiler at undgå Töre, ikke mindst fordi de begge startede inde i Bundesligaen efter landsholdspausen. I oktober afviste Calhanoglu imidlertid, at der skulle være en forbindelse - også selvom hans far, Hussain Calhanoglu, hævdede det modsatte.

- Jeg spurgte Fatih Terim, hvad der ville ske, hvis nogen truede hans søn med en pistol. Hakan og Ömer spiller ikke igen, så længe Töre er på holdet, udtalte Hussain Calhanoglu på det tidspunkt ifølge Vice Sports.

Hvordan det i virkeligheden forholder sig er svært at svare sig på, men faktum er, at Calhanoglu nu er tilbage på landsholdet, som han har spillet for i alle kampe i 2015.

Offensiv juvel med stor fremtid
Calhanoglu kan på den offensive midtbane betegnes som lidt af en juvel på Leverkusen-holdet, ikke bare i kraft af evnen til at affyre langskudsmissiler, men også på grund af tyrkerens glimrende teknik og pasningsspil samt store løbepensum.

Midtbanespillerens præstationer er naturligvis ikke gået uset hen, og i oktober 2014 blev han nomineret til talentprisen Golden Boy. Godt nok vandt han ikke, men nomineringen i sig selv er et stort skulderklap. Sådan som 21-årige Calhanoglus foreløbig korte karriere allerede har udviklet sig, skulle det undre meget, hvis man ikke ser meget mere til den unge tyrkiske frisparkskonge i fremtiden.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER