ALT om VM

Fodbold nyheder

Paul Vaessen – fra toppen til tragedie

Af Torsten Brix

Helten til en af de største bedrifter i engelsk fodbold endte med et liv i rendestenen… dette er historien om Arsenal-helten, hvis liv får Paul Gascoigne til at ligne en skoledreng.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den 23. april 1980 var aftenhimlen over det kommunale stadion i Torino begyndt at blive mørk – ligesom Arsenals udsigter til at slå storholdet Juventus ud af Europa Cuppen for pokalvindere… lige indtil den purunge Paul Vaessen med et par minutter igen steg op til et indlæg fra Graham Rix.


Vaessen scorede til 1-0 for Arsenal, og dermed var London-holdet videre, efter det første møde i England var sluttet 1-1. Et meget overraskende resultat, da Juventus var meget store favoritter til at spille sig videre fra semifinalen. Aldrig tidligere havde et engelsk hold vundet over Juventus i Torino.

Finale-deltagelsen sikrede Vaessen, men derefter startede en nedtur af en anden verden for angriberen, der inden han var fyldt 21 år, var blevet fodboldinvalid efter tre meget voldsomme knæoperationer. Efter han forlod Arsenal, forsøgte han sig med flere forskellige jobs, fx postmand og bygningsarbejder, men han startede også et voldsom misbrug af hovedsaglig kokain.

I 1985 blev Vaessen udsat for et meget voldsomt overfald, hvor han blandt andet blev stukket 40 gange i brystet med en lang kniv. Under den efterfølgende operation stoppede Vaessens hjerte med at slå to gange, men på meget overraskende vis overlevede han operationen. Han døde dog i august 2001 – kun 39 år gammel – af en overdosis, efter han igennem flere år havde levet som kriminel.

Denne tragedie for Arsenal-helten kom, efter han succesfuldt havde scoret det unikke mål imod selveste Dino Zoff, men også efter et liv med indre dæmoner. Vaessen var fx meget bekymret for, om han ville komme til at miste det ben, som han var blevet opereret i så mange gange.

En ny bog “Stuck in a Moment: The Ballad of Paul Vaessen” giver et helt unikt billede af, hvordan en ung helt, der ikke kunne holde berømmelsen ud, blev misbruger for senere at ende med at dø alene som 39-årig i en lejlighed i Bristol. Vaessens mor fortæller i bogen, hvordan knæoperationerne var skyld i de mange problemer, da de frembragte en stor angst for, at den tidligere fodboldhelt skulle blive en krøbling. Derudover fortæller den nu 72-årige Maureen:


- De minutter i Torino var Paul i himmeriget, men da han kort tid efter fik af vide, at han var fodboldinvalid, faldt hans verden sammen. Denne omvæltning kunne han ikke overleve…

Arsenal-legenden Tony Adams, som også har prøvet at leve i et misbrugsliv, har tidligere ytret sig i samme formuleringer som Maureen Vaessen og endda gået så vidt som at konstatere at havde Paul Vaessen spillet i nutidens fodbold, ville han stadigvæk være i live. Adams mener, at de knæoperationer, som den unge spiller gennemgik, ville være udført bedre i dag, og derudover ville der være blevet taget større vare om spilleren efterfølgende.

Adams har siden Vaessens tragedie åbnet ”Sporting Chance Clinic”, der skal hjælpe tidligere sportsudøvere ud af deres misbrug, og klublegenden bliver rørt, når han husker tilbage på holdkammeraten.

- Jeg har et smil på mit ansigt, når jeg husker tilbage på ”Vass”, da han lavede målet imod Juventus, men jeg får tårer i øjnene og får ondt i hjertet, når jeg tænker på, at en tidligere fodboldspiller og misbruger ikke klarer det…


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik