Fodbold nyheder

Jordi Alba – Den hurtige forsvarskomet

Af Kasper Duelund Jensen

Jordi Alba skal for første gang repræsentere de spanske farver under en VM-slutrunde. Indkast.dk tegner et portræt af den offensive venstre-back.
Article image
Ritzau-Scanpix
Historien - Den fortabte søn vendte hjem
Ude godt, men hjemme bedst – Denne beskrivelse betegner meget godt Jordi Alba, der i 2012 atter vendte snuden hjem til FC Barcelona, hvor han i tidernes morgen fik sin fodboldopvækst som så mange andre catalanske drenge på det verdensberømte fodboldakademi La Masia.


Selvom Alba i dag er sikkert valg i Barcelonas startellever på venstre-back, så lå det i spanierens ungdomsår ikke i kortene, at han skulle blive en kommende stjerne på Camp Nou. Efter syv år på La Masia følte Alba sig nemlig nødsaget til at fortsætte karrieren andetsteds. Destinationen i 2005 for den dengang blot 16-årige teenager blev UE Cornella fra de lavere spanske fodboldrækker. Her tilbragte Alba de næste to år af sit liv, inden han i 2007 havde gjort sig fortjent til en kontrakt med Valencia. Hos ”Los Che” begyndte den vævre spanier hurtigt at vokse med opgaven. Trods sin unge alder formåede Alba på rekordfart at blive en af reserveholdets større profiler, da man i 2007/2008-sæsonen sikrede sig oprykning til Segunda Division B. Den efterfølgende sæson tilbragte Alba på lån hos Club Gimnastic de Tarragona, hvorefter han med det samme vendte tilbage til Mestalla igen. Efter to år i Valencia, var tiden endelig kommet for gennembruddet på førsteholdet. Den daværende cheftræner Unai Emery havde stor tillid til Albas indiskutable talent og gjorde ham således til en af sine yndlings i startelleveren. De næste tre sæsoner dominerede Alba i Valencia. Det blev i alt til 74 kampe og fem mål i den hvide trøje, før hjerteklubben Barcelona i sommeren 2012 gav et opkald og spurgte, hvorledes Alba følte for at vende hjem til de hjemlige omgivelser, hvor det hele begyndte? Svaret var selvfølgelig ja, og så kunne den fortabte søn endelig få sin debut på Barcelonas førstehold.

Albas ord, da han efter syv år atter kunne trække ”Blaugrana”-trøjen over hovedet:

- Jeg er hos den bedste klub i verden. Det er godt at være hjemme hos min familie igen og mit folk.


Spillestil – Hvad bringer Alba?
Alba udgør et klassisk billede på nutidens moderne back-spiller. Han startede således karrieren på fløjen, hvor han i tiden på La Masia lærde at blomstre. Siden da er spanieren blevet omskolet til venstre-back med offensiv fokus. Trods Albas position som forsvars-spiller er det stadig en nydelse, at se ham tvinge sig selv afsted på offensive togter op ad banen. Hurtigheden og den store motor gør ham livsfarlig for enhver modstander, når han klæber sig til sidelinjen og konstant forsøger at overlappe.


På trods af de angrebsivrige instinkter, skal man ikke tage fejl af Albas næse for forsvars-spil. I Barcelona har han udviklet en god forståelse med Dani Alves på den modsatte back, så når det er brasilianeren der tordner med i offensiven, sørger Alba for at blive tilbage og støtte de to midt-stoppere, hvis eventuelle kontrastød fra modstanderen skulle blive en trussel. Den samme taktik har Alba udviklet med Alvaro Arbeloa på det spanske landshold.


Fremtiden – Det ser lovende ud
Alba har med sin faste plads i startelleveren hos Barcelona allerede lagt fundamentet for en lovende fremtid. Derudover skal man ikke glemme, at venstre-backen i en alder af 25 stadig har masser af gode år tilbage i sig før tankerne om et eventuelt karrierestop overhovedet kan komme på tale. Sommerens transfervindue står også snart for døren, og her er mange klubber givetvis ude efter en spiller af Albas kaliber, men mon ikke at Alba er vendt hjem til Catalonien for at blive. Noget kunne i hvert fald tyde på det.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik