Anders Fjord Hansen

van Persie – Hollands enfant terrible

Han er ubestrideligt Hollands største stjerne, men problemer uden for banen har sat et negativt aftryk på Robin van Persies landsholdskarriere.
Robin van Persie var kun fire år gammel, da de første talentspejdere fik øje på hans åbenlyse talent. Han blev lynhurtigt bedt om at tilslutte sig Excelsior, som er en af Feyenoords sattelitklubber. Som 16-årig fulgte skiftet til Feyenoord, hvorefter karrieren for alvor tog fat.

Undervejs i karrieren har Robin van Persie fået overraskende mange kritikere på nakken, som er utilfredse med hollænderens attitude på landsholdet. Landsholdsdebuten fik van Persie i 2005 som 22-årig i en VM-kvalifikationskamp mod Rumænien, og fire dage senere scorede han sit første landskampsmål for Holland i en kamp mod Finland.

Hollands daværende landstræner Marco van Basten havde tiltro til van Persie og udtog ham til den hollandske VM-trup i 2006. Inden da havde van Persie brugt 15 dage i fængsel, på grund af beskyldninger om voldtægt. Der faldt aldrig nogen dom i sagen, og van Persie var fri til at rejse med Holland til VM. På trods af sin unge alder, imponerede van Persie for ”Oranje”, men Holland nåede aldrig deres målsætning – en plads i semifinalen.

Det gjorde de heller ikke i 2008, hvor van Persie spillede en marginal rolle på grund af en lårskade. Det hollandske landshold slog til gengæld til ved VM 2010 i Sydafrika. Holdet nåede hele vejen til finalen, hvor man måtte se sig slået med ét enkelt mål af Spanien. Til trods for den fornemme finaleplads var debatten i Holland centreret omkring van Persie.

Frontangriberen tegnede sig kun for én scoring ved slutrunden i 2010, og mange kritikere mente, at Holland burde benytte en skarpretter som Klass-Jan Huntelaar i stedet. Bert van Marwijk, der stod i spidsen for Holland i 2010, havde dog fuld tiltro til van Persies evner. Han valgte at ignorere de uoverensstemmelser, der var opstået på landsholdet, og specielt mellem van Persie og Huntelaar, som følge af angriberdebatten.

To år senere ved EM 2012 faldt korthuset sammen. van Persie valgte, som den eneste på holdet, at boycotte pressen. Hans argument var, at han ikke ville diskutere sin fremtid (dengang var han stadig Arsenal-spiller). Spillertruppen var utilfredse med van Persies opførsel og var skuffede over, at Bert van Marwijk ikke satte angriberen på plads.

Historien lyder, at van Persie efterfølgende isolerede sig fra resten af truppen og udelukkende søgte Khalid Bourlahrouz' og Ibrahim Afellays selskab. Konflikten mellem Huntelaar og van Persie blev heller ikke løst, og van Marwijk var tæt på at sende Huntelaar hjem fra slutrunden før tid. Holland røg ud allerede i gruppespillet, og resultatet var nationens værste siden 1980. Hollands nedtur blev symboliseret ved en uduelig van Persie, der slet ikke ramte niveauet til turneringen.

Efter det katastrofale EM tog Louis van Gaal over på det hollandske landshold, og siden da har Holland kørt et rotationssystem, der lader til at have lagt en dæmper på uoverensstemmelserne i truppen. VM i Brasilien bliver van Persies femte slutrunde med landsholdet, og tiden er ved at løbe ud for Manchester United-angriberen, hvis han vil modbevise de kritikere i Holland, der forlanger meget mere af deres landsholds største stjerne.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER