ALT om VM

Fodbold nyheder

van Persie – Hollands enfant terrible

Af Anders Fjord Hansen

Han er ubestrideligt Hollands største stjerne, men problemer uden for banen har sat et negativt aftryk på Robin van Persies landsholdskarriere.
Article image
Ritzau-Scanpix
Robin van Persie var kun fire år gammel, da de første talentspejdere fik øje på hans åbenlyse talent. Han blev lynhurtigt bedt om at tilslutte sig Excelsior, som er en af Feyenoords sattelitklubber. Som 16-årig fulgte skiftet til Feyenoord, hvorefter karrieren for alvor tog fat.


Undervejs i karrieren har Robin van Persie fået overraskende mange kritikere på nakken, som er utilfredse med hollænderens attitude på landsholdet. Landsholdsdebuten fik van Persie i 2005 som 22-årig i en VM-kvalifikationskamp mod Rumænien, og fire dage senere scorede han sit første landskampsmål for Holland i en kamp mod Finland.

Hollands daværende landstræner Marco van Basten havde tiltro til van Persie og udtog ham til den hollandske VM-trup i 2006. Inden da havde van Persie brugt 15 dage i fængsel, på grund af beskyldninger om voldtægt. Der faldt aldrig nogen dom i sagen, og van Persie var fri til at rejse med Holland til VM. På trods af sin unge alder, imponerede van Persie for ”Oranje”, men Holland nåede aldrig deres målsætning – en plads i semifinalen.

Det gjorde de heller ikke i 2008, hvor van Persie spillede en marginal rolle på grund af en lårskade. Det hollandske landshold slog til gengæld til ved VM 2010 i Sydafrika. Holdet nåede hele vejen til finalen, hvor man måtte se sig slået med ét enkelt mål af Spanien. Til trods for den fornemme finaleplads var debatten i Holland centreret omkring van Persie.

Frontangriberen tegnede sig kun for én scoring ved slutrunden i 2010, og mange kritikere mente, at Holland burde benytte en skarpretter som Klass-Jan Huntelaar i stedet. Bert van Marwijk, der stod i spidsen for Holland i 2010, havde dog fuld tiltro til van Persies evner. Han valgte at ignorere de uoverensstemmelser, der var opstået på landsholdet, og specielt mellem van Persie og Huntelaar, som følge af angriberdebatten.

To år senere ved EM 2012 faldt korthuset sammen. van Persie valgte, som den eneste på holdet, at boycotte pressen. Hans argument var, at han ikke ville diskutere sin fremtid (dengang var han stadig Arsenal-spiller). Spillertruppen var utilfredse med van Persies opførsel og var skuffede over, at Bert van Marwijk ikke satte angriberen på plads.


Historien lyder, at van Persie efterfølgende isolerede sig fra resten af truppen og udelukkende søgte Khalid Bourlahrouz' og Ibrahim Afellays selskab. Konflikten mellem Huntelaar og van Persie blev heller ikke løst, og van Marwijk var tæt på at sende Huntelaar hjem fra slutrunden før tid. Holland røg ud allerede i gruppespillet, og resultatet var nationens værste siden 1980. Hollands nedtur blev symboliseret ved en uduelig van Persie, der slet ikke ramte niveauet til turneringen.

Efter det katastrofale EM tog Louis van Gaal over på det hollandske landshold, og siden da har Holland kørt et rotationssystem, der lader til at have lagt en dæmper på uoverensstemmelserne i truppen. VM i Brasilien bliver van Persies femte slutrunde med landsholdet, og tiden er ved at løbe ud for Manchester United-angriberen, hvis han vil modbevise de kritikere i Holland, der forlanger meget mere af deres landsholds største stjerne.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik