ALT om VM

Fodbold nyheder

Lewandowski – fra udskud til stjerneskud

Af Michael Thykier

Historien om Robert Lewandowski er en skæv en af slagsen. Den polske komet var nemlig ude på lidt af en omvej, inden han strøg ind på den helt store scene med sine præstationer i Borussia Dortmund.
Article image
Ritzau-Scanpix
Robert Lewandowski blev født i 1988 i den polske hovedstad Warszawa, og spillede sine ungdomsår i klubben Varsovia Warsaw. Her i klubben blev det dog efterhånden klart for angriberen, at han ikke blev satset på. Lewandowski blev nemlig kasseret og fik således lov at spille på klubbens tredjehold. Klubben fandt ham simpelthen ikke god nok. Men Lewandowski var af en anden opfattelse. Derfor tog han selv turen til Delta Warsaw, hvorefter turen gik til Legia Warsaw, Znicz Pruszków og Lech Poznan. Det blev i sidstnævnte klub, at Lewandowski fik sit nationale gennembrud.


Med 32 mål i 58 kampe, og i en alder af kun 21 år, havde store udenlandske klubber som Genoa, Borussia Dortmund og Blackburn Rovers fået øje på den høje, stærke midterangriber, der udmærkede sig med en evne til at afslutte med både hovedet og begge fødder. Efter diverse forhandlinger gik turen til tyske Borussia Dortmund, der angiveligt betalte 35 mio. kr. for Lewandowski. Her blev det til en første sæson med personlige præstationer på det jævne, men med klubbens mesterskab og hans debutscoring mod Schalke som højdepunkterne.

I sæsonen 2011/2012 trådte Lewandowski så for alvor i karakter. Det stod tidligt på sæsonen klart, at han havde tilspillet sig en plads i træner Klöpps startopstilling, hvilket han takkede for i klubbens første kamp i pokalturneringen, ved at score to gange i 3-0 sejren over SV Sandhausen.

I ligaen åbnede Lewandowski sin bedste sæson til dato, med en scoring mod Nürnberg i august måned. Herefter to hans sæson for alvor fart. I oktober blev det til en enkelt assist og tre mål mod FC Ausburg i Dortmunds 4-0 sejr. Lewandowski var godt kørende i Bundesligaen, men i Champions League havde hverken han selv eller holdet den helt store succes. Ét mål af Lewandowski og én sejr til Dortmund var hvad det blev til for de tyske mestre, som måtte se Arsenal, Marseille og Olympiakos slutte foran sig.

I den hjemlige liga kunne sæsonen dog ikke blive meget bedre, end den gjorde for Lewandowski. Borussia Dortmund endte med at snuppe det tyske mesterskab for andet år i træk, med 22 mål af Lewandowski, men lige så vigtig – for næsen af rivalerne Bayern München. Og som om det ikke var nok, tværede Dortmund – med Lewandoski i spidsen – Bayern ud i pokalfinalen. Tre mål af Lewandowski og 5-2 til de gule.

Robert Lewandowski drager stor fordel af hans fysisk, der kommer til udtryk i hans størrelse, hans styrke og hans springkraft, og det med styrken, har Lewandowski ikke fra fremmede. Hans far Krystof var nemlig polsk mester i judo, og spillede i øvrigt fodbold i den polske 2.division, mens Lewandowskis mor spillede professionel volleyball.


I denne sæson har Robert Lewandowski så fortsat sin rivende udvikling og imponerende komet-karriere. I Bundesligaen har han scoret 23 mål i 27 kampe, og indtager dermed pladsen som ligaens topscorer. I Champions League har Lewandowski imponeret om muligt endnu mere. 10 mål er det indtil nu blevet til, med det helt klare højdepunkt i første semifinale mod Real Madrid, hvor den langbenede polak sørgede for alle fire mål i 4-1 sejren.

Storklubberne nærmest flokkes om Lewandowski for tiden. De seneste meldinger går på, at Dortmunds rivaler fra Bayern München skulle være tæt på at have sikret sig angriberen, fuldstændig som de for nylig gjorde det med Mario Götze. Hvor Robert Lewandowski ender, og hvor langt han når med sin karriere, ser ud til at være op til ham selv. Han har endnu ikke haft en decideret downperiode i hans tid i Dortmund, og det bliver umanerlig spændende at se, hvor langt den nu 24-årige angriber kan nå.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik