Torsten Brix

Thomas Helveg - med italiensk i blodet

Indkast.dk fik 30 minutter i audiens hos Thomas Helveg - som var ærlig, professionel og venlig – hvilket blev brugt til at kigge tilbage på en imponerende karriere.
- Udinese blev startskuddet på min karriere. Rigtigt gode vilkår at arbejde under, én fantastisk trup uden de helt store profiler. Men en sammentømret trup, som sammen gjorde, at spillere blev profiler hver for sig. Oliver Bierhoff var f.eks. ikke en profil, da han kom til klubben, men det blev han. Måske var Udinese Italiens svar på OB med fantastiske omgivelser i en god atmosfære og et godt klima for en ung spiller.

Apropos Bierhoff, så fulgte du efter ham til Milan, eller hvordan var det lige, at det var?

- Nej! – vi var en trio, der skiftede fra Udinese til Milan, men jeg var den første, der skrev under, og siden hen kom Bierhoff og træneren. De fem år i Milan var det ypperste af det ypperste, og jeg kunne godt mærke, at det var som at tage en skridt op af karrierestigen, men jeg havde fået blod på tanden til at prøve mig på et endnu højere niveau.

Herefter foretog du det utilgivelige skifte til rivalerne fra Inter. Hvordan oplevede du det?

- I dag ser du oftere disse skifte mellem rivaler, men da jeg skiftede til Inter, havde der været trafik mellem de to klubber, så det gjorde det selvfølgelig lidt nemmere. Inter havde på det tidspunkt verdens bedste højrekant i Zanetti, men så måtte vi jo bare rykke ham lidt længere frem, så der blev plads til mig. I sådanne klubber er det altid konkurrence om pladserne, og det gør jo bare, at man yder lidt mere. Men ti år i Italien har sat sit præg på mig, så jeg har fået en smule italienskhed i mit blod. Det er en gave at komme ud og opleve så vildt forskellige fodboldkulturer, som jeg har.

Næste skifte var til en anden forboldverden hos Norwich. Her oplevede undertegnede dig spille mod Arsenal på Highbury, hvor du blev indskiftet, og tilskuerne råbte Thomas Who. Er englænderne lunefulde?

- Fodbold på engelsk er fantastisk, og der er en atmosfære, som du ikke finder andre steder. Selv i Norwich på Carrow Road, hvor der kun kan være 26.000 tilskuere, er der en fantastisk stemning hver gang. Om du vinder eller taber, kan du være sikker på, at der er 100 % opbakning i 90 minutter. Englænderne er dødærlige og venlige mennesker, så tiden i Norwich vil jeg, menneskeligt, betegne som noget af det bedste i min karriere.

Nedrykning med Norwich gjorde, at du skiftede til Borussia Mönchengladbach. Det blev noget af en nedtur og vel aldrig helt godt?

- Det blev aldrig, hvad jeg havde regnet med. Den første sæson blev ødelagt af en skade, som tog længere tid at hele, end jeg havde regnet med, fordi vi ikke var helt opmærksomme på, hvad der var galt, og derfor blev det bare værre og værre. Så første år var ganske kedelig, og så tog jeg hul på anden sæson med ny træner, og ligegyldig om det regnede eller sneede, viste han, hvilke spillere der skulle spille. Det var en helt bizar situation, for træneren ønskede ikke at bruge mig, men jeg fik stor opbakning i klubben, og end ikke min sportsdirektør kunne forstå, hvorfor jeg ikke spillede. Det var underligt, for jeg havde en udmærket kemi med træneren på den måde, at vi kunne snakke om ganske mange ting, og han spurgte mig til råds om flere ting, f.eks. hvordan vi skulle spille osv., så det var meget bizart, og det virkede til at være en eller anden form for magtdemonstration. Det var svært at kæmpe imod, så det var en af årsagerne til, at jeg valgte at rejse hjem.

Det lå jo lidt i kortene, at du skulle vende hjem til OB, eftersom du havde købt hus tæt på Skovsøen?

- Jeg har altid sagt, at min professionelle karriere og privatliv ikke skal kobles sammen. At jeg valgte OB, havde ikke noget med at gøre, at jeg har familie eller bopæl i Odense. Det var ikke planlagt, at jeg skulle slutte karrieren i OB. Det har udelukkende været et professionelt ønske...

Hvordan ser fremtiden ud?

- I forhold til fremtiden efter fodboldlivet går jeg med mange overvejelser. Jeg vil gerne bruge min erfaring og mine forbindelser indenfor fodboldens verden. Det må gøre det noget lettere at have et fodboldjob, hvis man har den bagage, som jeg har.

Inden Indkast.dk's udsendte får et solidt håndtryk samt et held og lykke, giver den sympatiske Helveg lige sit bud på, hvad manden med de 104 landskampe for Danmark og en imponerende lang udlandskarriere vil komme til at savne, når han skal lægge fodboldstøvler på hylden.

- Jeg kommer til at savne alt det, der hører med at være professionel fodboldspiller.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER